用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇 08-09 入讀 york o既媽咪
go

有冇 08-09 入讀 york o既媽咪 [複製鏈接]

DEAR ALL,

你地收到學校寄來資料, 有冇留意到學費點解貴左咁多o既

THANKS
   0    0    0    0

已打了電話問, 之前所說的價錢是建議加的價錢, 現在的是實際要收的價錢, 並已得到教育局的批准 ~

無端端加咗咁多, 真係好無奈 ~

原文章由 pearjadema 於 08-3-8 11:19 發表
DEAR ALL,

你地收到學校寄來資料, 有冇留意到學費點解貴左咁多o既

THANKS

我都收到呀!. .. um.. 我諗未必讀攞.. 學費貴問題係其一啦(不過選得kowloon Tong 就預咗); 我覺得mis.fees & snack fees 唔值囉,  講真小朋友咁細個食得咩 , 計下數平均$300/month 喎! um... 可能d果汁&餅係日本新鮮空運抵港掛!!

所以其實都有d羨慕舊年k1既家長可用學卷來抵消番....

原文章由 keroppikeroppi 於 08-3-8 12:04 發表
已打了電話問, 之前所說的價錢是建議加的價錢, 現在的是實際要收的價錢, 並已得到教育局的批准 ~

無端端加咗咁多, 真係好無奈 ~

在簡介會時曾講是$27xx, 我也認為貴. 但也有交留位費再打算. 後來陸續有學校收. 所以也不會打算讀. 收到了交費列表. 見學費再加了. 還要交11期. 茶點費再加上雜費及校車. 差不多需要四千多一個月. 還有新生適應班. 需可選擇性上與否. 但見收費為上半個月要$2500. 上一個月卻是要$5000. 而且只是兩小時........

真係好貴呀,一加加咁多,我一心諗住讀york,所以其他學校都無mud考慮到,而家佢加咗咁多,茶點費又咁貴,都唔知會比mud嘢小朋友食?我都唔知好唔好讀?你地如果唔讀york,有mud嘢選擇呀?

其實我都有問過其他kln tong  學校既mis.fees, 佢地都唔洗咁貴!!

原文章由 Edvychan 於 08-3-9 15:23 發表
真係好貴呀,一加加咁多,我一心諗住讀york,所以其他學校都無mud考慮到,而家佢加咗咁多,茶點費又咁貴,都唔知會比mud嘢小朋友食?我都唔知好唔好讀?你地如果唔讀york,有mud嘢選擇呀? ...

原文章由 Edvychan 於 08-3-9 15:23 發表
真係好貴呀,一加加咁多,我一心諗住讀york,所以其他學校都無mud考慮到,而家佢加咗咁多,茶點費又咁貴,都唔知會比mud嘢小朋友食?我都唔知好唔好讀?你地如果唔讀york,有mud嘢選擇呀? ...

Hello,

其實我都好想知仲有冇學校收緊學生呀, 如果有其他選擇我都想唔讀 york 呀因為佢真係收得好貴, 你地覺得直唔直呀,其實我個小朋友在10尾出世有朋友建議我不如遲一年讀今年再考過d比較好既學校, 如果係你地你會點做呀o

同埋好似可以唔交荼點費自己攜帶食物回校食架, 可以打去學校問清楚, 可以既話就最好啦o

學費真係加得太緊要 , 茶點費又唔值~ 小朋友食兩塊餅仔, 飲杯野都要差不多$300/mth, 唉.......份人工唔見左一大截

我都收到啦! 我唸都唔比囡囡讀York...

原文章由 celiachau 於 08-3-10 10:55 發表
學費真係加得太緊要 , 茶點費又唔值~ 小朋友食兩塊餅仔, 飲杯野都要差不多$300/mth, 唉.......份人工唔見左一大截

學費真係加得太緊要 --> 之前都話 $2,750 , 依加話要 $3,000 , 都係貴左 $250, 唔係好多.

茶點費又唔值~ 小朋友食兩塊餅仔, 飲杯野都要差不多$300/mth --> 如果覺得唔值,可以自己日日自備茶點,學校冇硬性要你 join.

[ 本文章最後由 Krystal 於 08-3-10 22:12 編輯 ]

請問yorko既茶點係咪真係食餅乾o架,我囝囝而家讀緊果間學校(n1),有粥,通粉,麥皮,三文治,蛋糕,意粉做早上茶點o架,而且都無york咁貴添,如果淨係食餅都收咁貴,真係好唔合理播

原文章由 Krystal 於 08-3-10 16:02 發表

學費真係加得太緊要 --> 之前都話 $2,750 , 依加話要 $3,000 , 都係貴左 $250, 唔係好多.

茶點費又唔值~ 小朋友食兩塊餅仔, 飲杯野都要差不多$300/mth --> 如果覺得唔值,可以自己日日自備茶點,學校冇硬性要你 joi ...

有冇 08-09 入讀 york o既媽咪

呢間喺一間著重參加嘜、參加物的school.現在n.1至喺開始。當上L.2或U.3先至攞命!每月學費+茶点校車如有雖要坐。再+上學嘢!平均一個月起小朋友開支要$7仟左右。如要參加任何活動學完一個couses陸續有來!成校不見太好!(以上述個人意見)可想清楚?現在Yor..只識掘$$$$$$$$$!no money no talk!

一刀見血.慢慢流!

原文章由 SUET.. 於 08-3-11 16:09 發表
呢間喺一間著重參加嘜、參加物的school.現在n.1至喺開始。當上L.2或U.3先至攞命!每月學費+茶点校車如有雖要坐。再+上學嘢!平均一個月起小朋友開支要$7仟左右。如要參加任何活動學完一個couses陸續有來!成校不見太好!(以 ...

學唔學野係你自己決定架,唔參加都得架,茶點,校車,要食要坐就當然要比錢.貴與平則見人見智.至於成效都要視乎小朋友的吸收能力同興趣,不能一概而論!

no money no talk!香港有咩地方係唔講錢架?

AGREE~$250唔算多,而家咩都加價架啦.我會比小朋友讀。

成日都聽人地話YORK唔好,雖然好定唔好係見仁見智,不過我覺得如果自己小朋友未讀過而聽人講話唔好就冇咩理由學人講唔好。

原文章由 Krystal 於 08-3-10 16:02 發表

茶點費又唔值~ 小朋友食兩塊餅仔, 飲杯野都要差不多$300/mth --> 如果覺得唔值,可以自己日日自備茶點,學校冇硬性要你 joi ...

原文章由 小翠BB 於 08-3-13 00:45 發表
AGREE~$250唔算多,而家咩都加價架啦.我會比小朋友讀。

成日都聽人地話YORK唔好,雖然好定唔好係見仁見智,不過我覺得如果自己小朋友未讀過而聽人講話唔好就冇咩理由學人講唔好。

...

我大女讀緊,我好滿意女女在學校的進度,
所以黎緊的08-09年度 N1,我都會比細仔讀 york !
間間學校都有人話好 話唔好,
咁...你又聽得邊個講呢?
最緊要係小朋友讀得開心又學到野,
我覺得york可以做得到呢點!

回覆 #15 Krystal 的文章

你係同我講嗎?定係回應對上的會員?

我不嬲都覺得york係好好,所以先比小朋友今年k1入york.而且我小朋友讀緊pn班,都係讀同york同一機構的kg,所以先會對york好有信心.而且我小朋友的pn班學費是3600半日,所以覺得3000一個月都唔算好貴.不過有時真係睇唔過眼有d mami未比小朋友讀過就話唔好,而且最得意係佢地話人地唔好既原因係貴.我個人認為教得唔好,唔駛錢都唔會去讀啦~

原文章由 小翠BB 於 08-3-13 17:21 發表
你係同我講嗎?定係回應對上的會員?

我不嬲都覺得york係好好,所以先比小朋友今年k1入york.而且我小朋友讀緊pn班,都係讀同york同一機構的kg,所以先會對york好有信心.而且我小朋友的pn班學費是3600半日,所以覺得3000一 ...

完全同意你的講法.

聽你地咁講,其實最重要當然係小朋友返得開心又學到嘢la,所以我地一心都諗住比bb讀d間,請問有小朋友讀緊o既家長,會唔會覺得york d程度同功課都比較深,小朋友讀得辛唔辛苦呀?

原文章由 Edvychan 於 08-3-14 12:01 發表
聽你地咁講,其實最重要當然係小朋友返得開心又學到嘢la,所以我地一心都諗住比bb讀d間,請問有小朋友讀緊o既家長,會唔會覺得york d程度同功課都比較深,小朋友讀得辛唔辛苦呀? ...

程度同功課都ok,女女學到野架,feel唔到佢辛苦,只知道佢好鐘意返學...呢幾日停課佢都不停問點解唔洗返學...

其實程度同辛唔辛苦真係好視乎小朋友的吸收能力,不過一般的小朋友都唔會覺得吃力.你可以放心.

Hi, any one from TinShuiWai to attend York???

Hi, any one attending York kindergarten and living in Tin Shui Wai?
I am planning to let my daughter to attend York in coming year Sep 2008.  And we are currently living in Tin Shui Wai... I am a bit concern on the long commute time.  
According to the school bus, she will have to get on bus at 7:30am... (she is attending AM class in York).

My husband and I have not yet decide if we should move closer to scholl ???
Any advise and experience to share?
‹ 上一主題|下一主題