用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 博愛醫院陳徐鳳蘭幼兒中心' 有無人HELP ME 好煩腦 ...
go

博愛醫院陳徐鳳蘭幼兒中心' 有無人HELP ME 好煩腦 [複製鏈接]

博愛醫院陳徐鳳蘭幼兒中心'
有無人讀過這間N1我好想知
因近我家BB有咩都可立即去看他
是在廣田村有無人可HELP ME
好煩腦
   0    0    0    0
hihi

醒目開學勳章

我都好想知,因為我一様住廣田,之前曾經有人話唔係咁好,成日換老師,不過你有冇諗住考埋金麗同聖公會嗰兩間學校

原文章由 23肥媽媽 於 08-3-7 07:34 PM 發表
我都好想知,因為我一様住廣田,之前曾經有人話唔係咁好,成日換老師,不過你有冇諗住考埋金麗同聖公會嗰兩間學校

因bb 2歲讀n1 而近的只有這間所以我才想bb讀呢間但又怕老師唔好....
而金麗k1音會 聖公會不會了不過金麗是不收2歲班的
是的我重會k1考埋 藍田靈糧 因我now bb上緊playgroup
bb好happy 老師都好好
但可惜教材比較簡單我怕小一bb追唔上所以好煩惱!!!!
hihi

原文章由 bobohungyau 於 08-3-8 01:25 AM 發表

因bb 2歲讀n1 而近的只有這間所以我才想bb讀呢間但又怕老師唔好....
是的我重會k1考埋 藍田靈糧 因我now bb上緊playgroup
但可惜教材比較簡 ...

help me
hihi

原文章由 ottocherry 於 08-3-13 11:40 AM 發表
呢位家長你可以參考以下的網址
http://baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1243796
平心而論我的孩子都係讀這學校
老師轉得好勁每年都走2-3個老師
最可惡是學期中途辭職
無d責任感
尤其是N1班
小朋友好注重適應
咁 ...

THANKS  謝謝你 好彩無報
hihi

ottocherry, 你好似同陳徐鳳蘭結怨好深, 專登開個新名只發表3個言論,用來惡意批評呢間學校.你都幾得意, 如果你係咁憎呢間學校你又唔一早走,又要讀到K3, 你覺得K3老師惡, 你又比個仔人地教足三年, 你係咪有D自打咀巴, 老實講, 我小朋友係到讀左3年, 老師確實係有轉, 但只係某一班老師, 無影響到K3, 而且我覺得K3老師十分好, 起碼90分以上.
我唔知你係那位同學的家長, 但如果你係對學校有偏見的, 請你一早退學, 唔好又要係到讀, 又要係到惡意批評, 你咁做會影響到好多人, 包括你自己, 請自重!
如果你係某一位已離職的老師, 在這裡假扮家長惡評學校以宣泄你的不憤, 也請你自重!

補充一句, 我係如假包換的家長, 絶對唔係果D又要話人又唔咁認既人, 好多都應該知我係邊個.
仲有,學校而家轉左新校長,真係好好,相信老師唔會轉得咁犀利, 各位家長可以放心報讀.

回覆 #2 Fiona 的文章

let's try yuen yuen which is near Jusco, it's quite good and clean.

原文章由 bobohungyau 於 08-3-8 01:25 發表

但可惜教材比較簡 ...

ottocherry,

你話我激, 會唔會你仲激, 多謝你提醒, 我真係要多謝學校和許老師, 錦旗都係一個好提議, 呀, 你話如果整個而家好興嗰D木製可以刻埋字D牌好唔好呢, 多謝你提醒, 多謝, 多謝!
話說回來, 唔知點稱呼, X太好嗎?, 我係楊太, 我諗你知我係邊個, 可能你覺得你個小朋友讀得唔好, 唔開心, 話老師好惡, 可能老師有時會責罵小朋友都唔出奇, 但是否真係小朋友所述的程度呢, 你是否親眼見到呢? 我相信你一定很痛愛你的孩子, 聽見孩子回家投訴可能很心痛, 孩子扮老師駡人, 是否一定從老師那處學到呢? 假若你覺得孩子是不可駡, 那小學你就有排投訴了, 假若家長心裡常常覺得學校老師不好, 咀裡常常說著老師很惡, 那孩子心裡就會潛在著這個概念了.
轉老師問題確實有, 但請你看看教協或明報的教育職位招聘, 你就知其實很多學校都有這情況出現, 點都好, 我們的孩子都已經畢業了, 你自己孩子也是這校的畢業生, 以後這間就是他的母校了, 唔通你想他永遠也覺得學校很衰嗎? 你想人們一提這所幼兒園就唔好, 但你個孩子在這裡畢業嗎?
我們也是成人了, 也是孩子的父母, 不要在這裡駡來駡去了, 這樣只會招人笑柄, 但你若是喜愛這樣惡意批評, 自我中心的偏見, 我也沒辦法, 你有你的自由.

回覆 #1 Fiona 的文章

回覆 #2 Fiona 的文章

大家在看這篇文章的網友,
      你們好, 我真的無話可說!
      ottocherry君, 再這樣下去只會招人笑柄, 我們的孩子怎說也是同學, 何必要這樣呢? 我只是不明白你這樣恨一間學校或老師, 為什麼又要在這所學校讀呢? 你都說區內這麼多好好好學校, 那這幾年間你又何苦要孩子在這所學校讀呢?你又話孩子給老師罵, 你又不開心, 孩子又不開心, 現在你唱衰學校, 你知否好影響學校的其他家長(包括我), 我由一開始回應這篇文章也只想發表自己對學校老師的感受, 不是想和你對罵.
      作為家長, 我已是兩個孩子的母親, 大的孩子也高中了, 我經歷過孩子讀幼稚園,小學,中學的階段, 老師好的與不好的我也遇過,  至於你所講的老師, 我不會再作評論, 總之我自己感謝老師三年教導孩子就是了, 我只是想說教養孩子不可以將責任一面倒的推卸在老師或別人身上, 我們作為父母應身教為重, 平日言行更為重要, 我自己有時都會做出或說出一些不當行為或言語, 後發覺孩子模仿了, 自己都要檢討, 三字經所言"養不教 父之過","教不嚴 師之惰", 雖然現在已時代進步了, 你可能覺得此句說話不合時宜, 但你有否發覺現今社會年青人已經越來越無禮貌, 何謂尊師重道, 孝順父母, 新聞常有, 仔斬老豆, 女打亞媽, 等等.., 就是現在父母太過痛愛孩子了, 所有事情都為孩子安排好, 孩子不開心, 父母就更不開心, 樣樣都以孩子為先, 我見過有些父母,孩子都很大了,還要抱他們, 孩子是知道父母縱容自己的, 他們很會善用這一點的, 我自己也不是很懂得做父母, 也常常會在不知不覺間縱容了孩子, 但我會檢討自己, 不會繼續下去, 孩子說的話我當然會聆聴, 但當然會分析當中有沒有加上了孩子的個人感覺而令事情的意思曲解了, 不是說孩子說謊, 人是會有自我中心為思想的, 成人都會有, 何況只是孩子.
       ottocherry君, 我在這裡衷心祝願你的孩子升上小學後學業進步,年年考第一,獲奬無數, 請你也不要帶著怨氣, 孩子都升上小學了, 你的孩子還有很長的路和關口需要你陪著他面對呢!

係唔知可以再講什麼, 我惟有向你投降, 你再係咁我都無你收, 我都開晒名, 我係邊個, 但你死都話我係老師, 我都無你辨法, 我再講一次, 我係家長, 你問問你的孩子那位女同學是姓楊? 我怕你不相信, 我已致電其他22位同學家長, 說明我就是回應的家長, 雖然沒有人承認是批評者, 但怎樣也好, 我只是想表明身份.
     在這刻我只能向學校, 校長, ,受影響的各位家長, 同學致歉, 我估不到只是一個回應會弄至如此地部, 竟會激起這位家長連綿不絕的情緒, 無論你再怎樣寫下去, 我也再不會回應你了, 你有你的自由, 隨便你, 心水清的家長和網友自會分辨是非黑白, 定會看得出那些是偏激偏見的言論, 家長選擇學校也不是我說學校好,或你說學校不好就作決定.
      最後, 想更正你貽笑大方的貽是貝字部, 不是食字部.

‹ 上一主題|下一主題