用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要上班的爸爸媽媽.....
樓主: hkparents
go

要上班的爸爸媽媽..... [複製鏈接]

原文章由 evergreenj 於 08-3-7 17:36 發表

我地都係在職爸媽,放工要返亞媽到食飯,因為個女係我亞媽接放學
,跟住食飯前睇功課,個女就睇電視,食完飯要趕住走佬,有時老公唔得閑要加班,我要自己接個女返屋企,要揹佢個書包,拿校服,拿飯比老公,仲有自己個手袋,仲要 ...

嘩..你都好多嘢拎喎! 睇到你咁講,已經感覺到你超趕/忙.....
其實你試下叫你媽咪幫阿女沖涼,而早餐方面就安排D簡單D嘅食物,盡量減少要做嘅家務~

原文章由 bb86 於 08-3-7 17:24 發表
congratulation!

都係多得阿女,99,老公嘅協助先可以咁順利架咋

Mars

仲記唔記得我呀
晴晴(我有無記錯名)好叻呀.

我個女就懶, 學校已經唔多功課, 有時我地返到屋企都未做完, 仲要勞氣一輪先肯做,  日日放學只係掛住同亞妹玩.

我就好彩...
囡囡四點半回家後, 先瞓下..
瞓到7點至做功課或去上興趣班. 其實囡囡做功課超快, 好多時在學校已做完. 只留下些少或不懂的. 當我們回家時, 剛好可以教她... 和陪她溫書和練琴. 食飯時還可讓她看一個鐘頭電視. 晚上11點才上床, 所以我們可以有較多時間陪她 .

原文章由 YanYan0116 於 08-3-8 12:55 發表
Mars

仲記唔記得我呀
晴晴(我有無記錯名)好叻呀.

我個女就懶, 學校已經唔多功課, 有時我地返到屋企都未做完, 仲要勞氣一輪先肯做,  日日放學只係掛住同亞妹玩. ...

梗係記得啦...你記性好好  你學琴學成點呀?

其實邊個細路唔懶丫,我女咪一樣,一有機會就偷雞架喇
你女都係愛鍚細妹先同佢玩啫,你飲得杯落就真~~~

原文章由 MARS 於 08-3-8 12:25 發表

嘩..你都好多嘢拎喎! 睇到你咁講,已經感覺到你超趕/忙.....
其實你試下叫你媽咪幫阿女沖涼,而早餐方面就安排D簡單D嘅食物,盡量減少要做嘅家務~

其實亞媽話同佢沖,但佢就鍾意玩水,激死!係就係好忙,見到個女&同佢多D傾計就好開心!其實個女可以坐校車,但自己接佢返學好D,見到佢入學校,就好放心喇! 佢依家仲係同我訓潻!晚晚攬到實一實!

原文章由 MARS 於 08-3-10 12:01 發表

梗係記得啦...你記性好好  你學琴學成點呀?

其實邊個細路唔懶丫,我女咪一樣,一有機會就偷雞架喇
你女都係愛鍚細妹先同佢玩啫,你飲得杯落就真~~~ ...

我仲學緊, 不過唔係好夠時間練, 好時都有歌要彈2堂, 不過學費唔貴就算啦.

起碼你係電話吩咐亞女佢都聽呀, 我個個面對面叫佢都唔願做.

各位要上班的爸爸媽媽,

見到這主題好想和大家分享我經驗,我小女已經中一啦.

好多家長要很晚放工,我會要小朋友先午睡大約1-1.5小時,睡醒後洗澡,做家課,我放工後會睇家課和溫習,因已經午睡所以做家課,溫習和練琴都比較精神. 晚上可以11:00才睡. 早上6:30起身. 五年來生活如是. 直到小六就不用午睡. 但五年內要她每星期游水,她的體能是班內最好的女子比一些男生要好. 我相信在一至二年級是最辛苦. 大家加油!!!

Ying

Dear All,

I am a working mother and I need to go for business trip in every single month. Therefore kids's homework and review really gave me pressure.

If I am in HK, I will arrive home at around 6:45. Chat with them for 15min and dinner at 7:00. 7:30-9:00 start to study/ checking homework/review time. If no homework that day, I will ask them to read story book, pratice Piano. (Luckily not many homework in my son's school).
9:00-9:30, we will watch TV together-discovery channel or play cards or do some drawings. Must sleep at 9:30.

I also hire a private teacher at home, 2 times a week. If I am not in HK, I will ask her to come 3 times a week. Before me or teacher arrive, they must need to finish homeworks by themselves (That's important). Teacher and me are the one to check and assist them when they don't know how to do.

Lucky me, my youngest girl is very independent, therefore what I need to do is only forcus on my eldest son.

According they do not have many homeworks (May be some already finish in class), therefore they can still attend one hour activities per day.

原文章由 evergreenj 於 08-3-10 12:39 發表

其實亞媽話同佢沖,但佢就鍾意玩水,激死!係就係好忙,見到個女&同佢多D傾計就好開心!其實個女可以坐校車,但自己接佢返學好D,見到佢入學校,就好放心喇! 佢依家仲係同我訓潻!晚晚攬到實一實! ...

係咪女特別痴身D呢~ 我個都係成日同我瞓架

原文章由 YanYan0116 於 08-3-10 13:12 發表

我仲學緊, 不過唔係好夠時間練, 好時都有歌要彈2堂, 不過學費唔貴就算啦.

起碼你係電話吩咐亞女佢都聽呀, 我個個面對面叫佢都唔願做.

無論學琴定教女都係一樣...慢慢嚟啦,總有成功的一天

原文章由 fungying 於 08-3-10 13:54 發表
各位要上班的爸爸媽媽,

見到這主題好想和大家分享我經驗,我小女已經中一啦.

好多家長要很晚放工,我會要小朋友先午睡大約1-1.5小時,睡醒後洗澡,做家課,我放工後會睇家課和溫習,因已經午睡所以做家課,溫習和練琴都 ...

夜晚11:00瞓,第二朝6:30起身,總要維持咗咁多年,你女真係勁勁勁.

各位,

我囡囡現在一年班, 每天我和她的時間根本不夠用, 她放學後, tea time及休息30分鐘, then take shower, 16:30開始做功課, 如在學校無時間做功課, 分分鐘要做到18:30, 18:30-19:15晚飯時間, 這時我放工回到家(如不要OT), 我開始一面食飯, 一面check功課及Kumon Maths, 她開始做每日一篇(其實是每日4篇, 因是2篇中, 2篇英), 如果好彩她的功課無問題, 便要準備一下每星期的中文背黙及英文黙書, then,開始小提琴及鋼琴練習(我想她每天可練習各30分鐘. 但不是日日咁順利-小提琴我和她一同練, 鋼琴如好似音樂節, 我會跟她一同練), 課外圖書、reading kids及學校訂的報紙要在第二天上學前才有時間看10分鐘. 我老公不在香港工作的, 星期五晚返, 她從沒時間理會阿囡的任何事, 除了NDS(放長假時, 我會給阿囡relax一下。)我其實都覺得我和囡囡都幾辛苦, 但阿囡好有耐力, 佢話唔會放棄學習任何一樣興趣班(還有游泳及英文班). 阿囡好盡責任, 她上學期全班考第一. (其實我同我老公只想她考10名內)

請不要怪我直言,我覺得 Karinachu的囡囡太辛苦了,一個小朋友每天腦海只有學習,練習和溫習,除了應付學校上的學科外,還要學習小提琴,鋼琴和英文班. 我相信Karinachu囡囡自小已上不同的學前班,否則今天不會有那麼聽話及好成績. 但請不要忽視教導小朋友要怎樣正面對錯敗.因為叻的孩子往往不能容易接受自己的失敗.  在此亦可看到Karinachu怎樣將全副精神和心機放在她的寶貝女兒身上. 這是典型香港一孩家庭的寫照.

我成日都同有d家長講: 人哋考第一係背後要付出好多: 無左小朋友享樂既時間, 唔可以好free做自己想做既嘢, 如果我哋d小朋友可以做佢哋1/2 exercises, 相信都可以考第一or好前, 但係你想唔想小朋友咁細就精力耗盡? 只要成績中上我就滿意, 因佢真係比別人操練得少, 當然有d小朋友係好受呢一套.

原文章由 hkparents 於 08-3-11 11:53 發表
請不要怪我直言,我覺得 Karinachu的囡囡太辛苦了,一個小朋友每天腦海只有學習,練習和溫習,除了應付學校上的學科外,還要學習小提琴,鋼琴和英文班. 我相信Karinachu囡囡自小已上不同的學前班,否則今天不會有那麼聽話及 ...

原文章由 鳳梨 於 08-3-11 12:22 發表
我成日都同有d家長講: 人哋考第一係背後要付出好多: 無左小朋友享樂既時間, 唔可以好free做自己想做既嘢, 如果我哋d小朋友可以做佢哋1/2 exercises, 相信都可以考第一or好前, 但係你想唔想小朋友咁細就精力耗盡? 只 ...

我都覺得小朋友好忙,我平時係要佢抽多時間玩同睇課外書籍,無比校外習作佢做,我覺得佢一日係學校已好辛苦,好似自己放工仲要學
野都頂唔順,比大家放鬆下唔好咩!

hkparents,

你估錯了, 我囡囡從來無上任何學前班的, 三歲時見到表哥學鋼琴, 佢跟住想學, 因太細我沒有給她學, 到4歲才學. 小提琴是今個暑假才學, (佢見小朋友背住個琴好有型, 佢話要學), 游泳本來是暑假學的暑期班, 學學下現在仍學緊. 佢重話要學4式呢. 我其實有問佢減少一兩樣活動的, 但她一樣都不想減, 她不願意下只減了畫畫. 可能佢似我老公, 有毅力掛.所以我放工都要快手快腳, 要快d回家.

原文章由 hkparents 於 08-3-11 11:53 發表
請不要怪我直言,我覺得 Karinachu的囡囡太辛苦了,一個小朋友每天腦海只有學習,練習和溫習,除了應付學校上的學科外,還要學習小提琴,鋼琴和英文班. 我相信Karinachu囡囡自小已上不同的學前班,否則今天不會有那麼聽話及 ...

原文章由 Karinachu 於 08-3-11 19:55 發表
hkparents,

你估錯了, 我囡囡從來無上任何學前班的, 三歲時見到表哥學鋼琴, 佢跟住想學, 因太細我沒有給她學, 到4歲才學. 小提琴是今個暑假才學, (佢見小朋友背住個琴好有型, 佢話要學), 游泳本來是暑假學的暑期班, ...

Hi Karinachu,

有些情況不是朋友願意而是父母的意願的話,小朋友在迫的情況下學,當然會覺得痛苦 ;相反,若好像你的囡囡是自己主動要求學的話,那就另一回事 ,這便不是苦事,不是滿足父母而是滿意自己,這才是學習的動力,好像我的囡囡一樣,叫他學少一樣都說不可 !她三歲生日要求生日禮物是學跳芭蕾舞,四歲要求加學鋼琴,五歲要求加學珠心算,仲未計年中時考小學,她覺得自己英文不好,跟著加學英文,音樂劇團;魔術...現在我身邊的家人及朋友都勸我不要給囡囡學太多,太辛苦啦! 我都解釋了很多次 ,是囡囡的要求,她很用心去學,覺得學到野,很充實,很滿足 !我實在找不到什麼理由不准她繼續, ,其實最緊要是時間的安排,讓子女了解,他們也會懂得合作及自動自覺。

晴晴的媽媽

Although some children may be very willing to learn things. as a parent, I have to adjust for them and still want to let them having some spare time (even very little bit) to dream and do something "not so serious" e.g. drawing/writing something silly, playing dolls, etc. so that the childhood will be very memorable for their whole life.

原文章由 晴晴的媽媽 於 08-3-12 11:12 發表

Hi Karinachu,

有些情況不是朋友願意而是父母的意願的話,小朋友在迫的情況下學,當然會覺得痛苦 ;相反,若好像你的囡囡是自己主動要求學的話,那就另一回事 ,這便不是苦事,不是滿足父母而是滿意自己,這才是學 ...

touch wood我個女成績唔錯...小一小二都有參加托補班, 係幫倒睇佢做功課同默書, 一路都keep住全級前十名, 但學費一加再加成1,500元一個月, 所以今年小三唔補啦, 變左我要做呢份兼職, 真係無哂時間, 結果佢D成績跌左去全級十九名....唯有依家6時幾返去唔睇電視一路睇佢做功課, 食完飯又要默書, 温習同練琴, 真係好累呀.....希望佢D成績好返D啦
‹ 上一主題|下一主題