用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第三次報分試
go

第三次報分試 [複製鏈接]

我朋友的仔仔發燒,老師叫他去看醫生,如果証實是流感或繼續發燒就唔好返學,唔好考報分試,唔好報囉淨報2次,但當我朋友問他會唔會影響派位,但他又無答。
有無人知道或者有經驗
   0    0    0    0

當然有影響啦!
第1&2呈分試是用來報自行派位,第3次呈分試是用來報中央派位(攪珠),若第3次唔報,而你又不知道自行報的中學收不收,那麼分分鍾無書讀,除非已確定有一間直資學校收咗你個小朋友,如果唔係都係考埋呢次保險D...

統一派位應該係睇三次呈分試既平均, 而唔係淨係睇第三次. 但如果只考得頭兩次, 咁都係應該問下學校點處理, 冇理由唔知架?

我的教師朋友說,統一派位並非只用第三次呈分試的成績,而是用三次呈分試成績的平均數。如果缺考一次,就用其餘兩次的成績平均數。除非你朋友的仔仔在這學期成績突飛猛進,否則影響不大。況且這種情況經常發生,所以你的朋友不用太擔心。

回覆 #1 szelai 的文章

Thanks

回覆 #5 二話不說 的文章

我個女都係今次呈分試因病缺考一科,我已把她帶回學校,但因女兒勁嘔, 老師建議吾考,她說如中途缺考不可以補考,現在唯有等補考了。佢間學校有好多個同級同學都因病缺考。

老師講得好清楚,如要補考就一定要有當日醫生紙証明。而考試卷會為補考同學重新再出一份,不會多扣分數。

呈分試應該用三次成績平均分, 並不是單一次,其實有些學校只呈两次。所以無呈影響應該吾大的,除非你在第三次成績勁好。

[ 本文章最後由 cell 於 08-3-6 16:01 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題