用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 日本製超輕量護脊書包KYOWA協和製日本小學生書包在HK有 ...
go

日本製超輕量護脊書包KYOWA協和製日本小學生書包在HK有售嗎? [複製鏈接]

Thank you!  
   0    0    0    0

原文章由 HuiTung 於 08-3-4 15:49 發表
Thank you!  

me too..........help

有冇用過日本書包

有冇人用過日本書包 , 唔知香港是否用得著 , 因為香港有咁多書 , 驚買了唔夠用 , 因為太細 , 如果有人買了 , 可唔可以比個意見呢 ?

.........................

deleted

[ 本文章最後由 鳳梨 於 08-4-15 13:04 編輯 ]

yahoo有人拍賣緊, 幾千元個書包 !

http://tw.f2.page.bid.yahoo.com/tw/auction/b38076232

http://tw.user.bid.yahoo.com/tw/show/auctions?userID=gogo11113

[ 本文章最後由 鳳梨 於 08-4-15 13:08 編輯 ]

回覆 #5 鳳梨 的文章

嘩,最平$4,500,最貴$9,500,保用6年,如果我挽Hermes返工,阿仔就應該要背個咁既書包返學。
好似搵銀紙撐護住阿仔條腰咁。
係賣個個狼(究竟有無成交),定真係咁貴,日本仔讀書原來咁矜貴

原文章由 Fion_Chan 於 08-4-15 14:03 發表
嘩,最平$4,500,最貴$9,500,保用6年,如果我挽Hermes返工,阿仔就應該要背個咁既書包返學。
係賣個個狼(究竟有無成交),定真係咁貴,日本仔讀書原來咁矜貴 ...
新台幣來的...

價錢應是台幣! 那是台灣的網站.

香港哪裡可買到?

原文章由 Fion_Chan 於 08-4-15 14:03 發表
係賣個個狼(究竟有無成交),定真係咁貴,日本仔讀書原來咁矜貴 ...

oic....不過我覺得唔須要有lock (auto lock), 又唔多實用,兩側無pocket 放 water bottle.

原文章由 Unclejt 於 08-4-15 14:07 發表
新台幣來的...

I think the bag is too small for Hk students who need to carry so many books.

重有好多顏色, 好靚呀, 真係好想知香港有得賣嗎?有冇人知呀?

原文章由 happyma2000 於 08-4-16 01:33 發表
I think the bag is too small for Hk students who need to carry so many books.

醒目開學勳章

放唔落A4 folder架,工作纸, 家课点擺?点用?靓就靓,唔实用。

0架仔0羊都细细本就用得着,香港小学就唔係好得喇。

我囝囝一年班都用過這種日本書包(朋友送), 都OK架, 但係高年班就唔知夠唔夠用勒

原文章由 YongXin 於 08-4-16 10:32 發表
放唔落A4 folder架,工作纸, 家课点擺?点用?靓就靓,唔实用。

0架仔0羊都细细本就用得着,香港小学就唔係好得喇。

咁香港一定有人用緊 , 我知道香港有人買過這種書包 , 但其後又是否夠用 , 就不得而知 . 香港就應該改善吓 , 唔好要D小朋友背咁重D書包返學啦! 我唔係崇日 , 只不過我都做過細路 , 背著咁重的書包的確幾辛苦 , 又要做早會 , 又要背著個石頭行樓梯返課室 , 最慘就係大熱天時 , 你都唔好話濕濕碎 .        如今自已都有小朋友 , 都希望他背著個書包都輕鬆D呀 , 如果日日同呿拾書包 , 減沙書本量都可以用到的話 , 我寧願日日同呿拾書包 . 至少個書包都可以用幾年 , 唔似SPI咁一年就殘啦 !

原文章由 codi 於 08-4-16 12:58 發表
咁香港一定有人用緊 , 我知道香港有人買過這種書包 , 但其後又是否夠用 , 就不得而知 . 香港就應該改善吓 , 唔好要D小朋友背咁重D書包返學啦! 我唔係崇日 , 只不過我都做過細路 , 背著咁重的書包的確幾辛苦 , 又要做 ...

根本,現在小學生書包真係好鬼重。
自己小朋友(小一和小二) 已經有執書包啦, 但係間學校時間表就好似星期一有中,英,數,常,普通話, 你話呀, 再加上多咗d作業, 加起上來都有9磅啦,  係超重呀........

有時d人話個書包係孩子的, 媽媽唔應該幫她/他拿, 我唔係唔俾個責任佢, 係驚佢條腰呢........ 大人都話重, 何況小朋友呢!!!!

回覆 #14 codi 的文章

我小三的女兒正在用。是在日本買的,價格約港幣2千圓。優點是很漂亮、很輕巧及不會使書簿搖晃。缺點是容量略小,故要就著帶書簿... 但在一般的情况下都可以應付其學校之需要的。SOGO可能有得賣。:

原文章由 odelia_ho 於 08-4-16 09:27 發表

http://www.rakuten.ne.jp/gold/tels/img/20070390200/14RB.JPGhttp://www.rakuten.ne ...

真係好靚喎!但係用家係個小朋友就算我o地覺得靚都無用o架!佢o地唔鍾意又有乜用喎! 係咪?
‹ 上一主題|下一主題