用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問下屯門邊間小學最好呢??
go

想問下屯門邊間小學最好呢?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

如題,最好可以直上band 1中學啦!!thx
   0    0    0    0

何日東
原文章由 ChammyMAMA 於 08-3-3 23:50 發表

原文章由 ChammyMAMA 於 08-3-3 23:50 發表
原文章由 winma 於 08-3-4 01:59 發表
何日東

屯門區只得一間 "一條龍" 小學 ~ 劉天生小學, 可以直上沈香林中學, 但該中學並不是 band 1 ; 其餘的都無 100% 可以直上某中學

例如何日東/胡少渠, 都不一定可以直升梁球鋸/譚伯羽, 只可以說較其他不是屬會的小學機會大一點, 最重要都是看成績

回正題, 屯門區有很多不錯的小學, 如 : 何日東, 胡少渠, 青松, 蒙恩, 梁周順琴, 莊啟程上午, 屯官小 ...... 等等, 可按自己子女能力去選擇, 不要聽坊間很好就去選, 必須量力而為, 否則子女會很辛苦, 從小就對學習產生恐懼

如果小朋友有讀寫障礙及專注力不足, 他應該選擇讀那一間小學好呢? 他很喜歡玩, 怕寫字, 很心散. 我想幫他轉校.
Smile32

原文章由 spongebob~ 於 08-3-4 12:58 發表

屯門區只得一間 "一條龍" 小學 ~ 劉天生小學, 可以直上沈香林中學, 但該中學並不是 band 1 ; 其餘的都無 100% 可以直上某中學

例如何日東/胡少渠, 都不一定可以直升梁球鋸/譚伯羽, 只可以說較其他不是屬會的小學 ...

原文章由 smile32 於 08-3-4 17:53 發表
如果小朋友有讀寫障礙及專注力不足, 他應該選擇讀那一間小學好呢? 他很喜歡玩, 怕寫字, 很心散. 我想幫他轉校.
Smile32

smile32

我pm咗比你

請有經驗的媽媽多多指教,不勝感激!
我想請問蒙恩和何日東同樣是半日制的學校,何日東是否真的像傳聞中那麼難讀(功課多、課程深),而蒙恩是否相對較輕鬆、活動亦較多呢?
另外,我想問蒙恩的畢業生多數升讀哪所中學?
還有,鄭任安千禧和保良局志豪小學又如何?

醒目開學勳章

多謝咁多位媽咪寶貴意見,因為我啱啱先搬入嚟屯門,而囡囡啱啱先讀n1,但對屯門唔熟識,所以要早d了解下囉!!thx

請問大家知唔知邊間有小班教學, 邊間又分左精英班呀???
多唔多小學中文科用普通話教?

請問大家知唔知邊間有小班教學, 邊間又分左精英班呀???
多唔多小學中文科用普通話教?

請問何日東上午校還是下午校好呢?

蒙恩小學
將於2010年轉為全日制, 下午校原校現址。
囝囝有些許過度活躍但無須食藥(因為是邊緣)及讀寫障礙, 已轉讀蒙恩小學。問題是依然存在, 但比起以前的小學 "蒙"老師及註校社工好D及有愛心

功課都不少 ka 及 活動教學

東華三院鄧肇堅小學
小班教學,如小朋友有活躍及讀寫障礙及專注力不足也是一個几好的選擇, 因為朋友孩子讀緊, 佢話老師也是很有愛心, 老師成日都同小朋友家長講 : 都系想教好小朋友。

P.S. 我覺得簡小學不要只為了派中學好吾好外, 最重要是老師有無愛心, 因為好似小兒咁因佢有活躍及讀寫障礙, 老師跟進不好, 對佢影響都好大, 所以為佢將來著想便決定轉校, 但中途轉校對小朋友不多不少也有影響.....

醒目開學勳章

重有無其他建議呢

原文章由 Skywan 於 08-4-10 16:31 發表
蒙恩小學
將於2010年轉為全日制, 下午校原校現址。
囝囝有些許過度活躍但無須食藥(因為是邊緣)及讀寫障礙, 已轉讀蒙恩小學。問題是依然存在, 但比起以前的小學 "蒙"老師及註校社工好D及有愛心

功課都不少 ka 及 活 ...

青松將於2008-2009年度轉為全日制,
二年級會分班, 另外實行緊小班教學.
‹ 上一主題|下一主題