用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣改善小朋的Careless mistakes?
go

怎樣改善小朋的Careless mistakes? [複製鏈接]

怎樣改善小朋的Careless mistakes?
   0    0    0    0

原文章由 Micmic 於 08-3-3 21:50 發表

這是升小一後所有小朋友的通病,方法只有.....所有媽咪比D耐性,希望錯得多,會練精D......

原文章由 Micmic 於 08-3-3 21:50 發表

我都想知有咩方法?有時俾佢這些 careless mistakes 激到無名火起!

原文章由 vanessamom 於 08-3-3 23:14 發表

我都想知有咩方法?有時俾佢這些 careless mistakes 激到無名火起!

我大女小一時情況與你們一樣.....我懷疑自己有血壓高,就快爆血管,.....你地試下叫小朋友每次測驗,考試或做完功課後都小心複檢一次,應該可以錯少一題半題,又順便當溫習.....持之而行,應有改善.

起碼....亞女現在錯少了.

簽名被屏蔽

原文章由 vanessamom 於 08-3-3 23:14 發表

me too!

我個囡上次考試因為咁由九十幾得八十幾,因大意扣分俾答錯仲要多

好激氣!我哋都叫佢自己睇一次做完啲功課同卷,但都喺咁!

ME TOO , 我仔仔都一樣....

我仔仔叫佢看多一次功課,他都可以同我說:媽咪,睇完,冇錯呀!

我同仔仔講, 做每條題目時用心讀一次, 做完後係心度諗下媽咪要求既3樣野........大草/加減x除/標點符號, 當然係屋企預習時都要咁, 幾次後似乎少左d不必要既錯.

不妨一試. ^_*

我都係...... 我琴晚講: 亞媽我咁樣落好快爆血管, 日日咁勞氣.... 你係咪想我死....... 日日講嚟講去都係果d嘢.... 可唔可以改進吓自己......

坦白講, 見佢係有悔意, 但...都係一樣, 點攪呢????

原文章由 lt611 於 08-3-3 23:51 發表

我大女小一時情況與你們一樣.....我懷疑自己有血壓高,就快爆血管,.....你地試下叫小朋友每次測驗,考試或做完功課後都小心複檢一次,應該可以錯少一題半題,又順便當溫習.....持之而行,應有改善.

起碼....亞女現在錯 ...
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

When he/she is studying , you may turn off all TV, radio and nds.  You may also set the time-table  for him or her to follow,
such as in case of  he or she finishes his and her homework and give
them extra-time for playing!

To avoid careless mistakes for such small kids, it's very hard to achieve it.  What I think is the best way to improve is to practice more exercises and tell them which part to pay more attention to.  Finally, parents have to 睇開D, 我既要求已經愈降愈低

呢d係小一生的通病, 我個女都係咁, 有得抄都可以抄錯, 又漏標點符號.

我同佢講, 差少少咋可以高分d, 點知佢話唔緊要啦, 錯少少姐, 有時傾開, 佢仲要加多句, 我又唔係要考第一.

你地話吹漲嗎?

我覺得係死症, 點講都冇用, 我次次臨考前都會提佢哋小心睇題目, 有時間要重複check, 但都一樣錯埋d唔小心, 我發覺越容易就會更容易錯, 反而題目深d就會小心d去諗下, 而家唯有希望佢哋大d會小心d啦!

啱啱派咗中文測驗卷,我個女都係咁!  見到咁我真係忍唔住

已經小二啦!  我去咗行街街心情至平復d....

我個囡上次考試因為咁由九十幾得八十幾,因大意扣分俾答錯仲要多

好激氣!我哋都叫佢自己睇一次做完啲功課同卷,但都喺咁! [/quote]

agreed. 無得幫,要靠佢自己。
所以exam or test 我鐘意深D,無咁傷:idea:

after they finish their work, jsut give them the answers and ask them to act as the teacher to check their work themselveusing the answers provided.

我都係咁話: 無得幫,要靠佢自己。
不過可能大大下會好少少.....

數學題有D情況可以透過改善覆檢嘅方法去減少錯誤,例如
A-B=?,覆檢時應該計吓?+B等唔等如A而唔係重做A-B.

原文章由 鳳梨 於 08-3-31 01:44 發表
To avoid careless mistakes for such small kids, it's very hard to achieve it.  What I think is the best way to improve is to practice more exercises and tell them which part to pay more attention to.  ...

我囡小一時英文都係呢d,佢既私人NET老師話,多數小朋友都有咁既毛病

由於佢果時計數慢同唔小心,我哋響小一暑假就同佢多練習"百子格":即係響格子紙度橫十行,直十行,最初寫0-9既單數,叫小朋友計加數,十行乘十行,即係唔覺唔覺,做咗100題數

最好可以每日做,每日都係做同一批題目,要計時。做到比擒日快同準確,就狂讚或有獎/貼紙。做咗大約兩個星期左右,就會睇出效果,一定會較最初做既時候快好多(我囡由最初十幾廿分鐘,去到五分幾鐘)。呢個時候,可以逐d將個位數字變為十位數,慢慢由淺入深。

之後再練減數,亦靠咁訓練佢背熟乘數表。之後,佢既數學成績都未算好好,但起碼小二深咗都冇乜退步,對數學亦有信心咗
佢有個同學仔,上次數學考試得98分,原因可能係佢父母冇時間睇佢既功課,搞到佢成日攞唔到佢好渴望得到既印仔 。因為恨攞滿分,佢之後做功課,都會小心d核對一下,習慣成自然,考試時亦小心做咗,結果佢響考試之後先第一次攞到做功課滿分既印仔

不過,冇乜方法係成日都咁work,佢個同學今次數學因為做唔切,成績就差咗 ,反而我囡仲係可以響8到尾徘徊
‹ 上一主題|下一主題