用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 收到後備取錄信, 機會如何?
go

收到後備取錄信, 機會如何? [複製鏈接]

Dear TST,
比啲信心,我個仔當年都係waiting,後來都取錄咗,而家已經讀到DS2 (四年級)

TST,
我唔係好記得什麼時候收到waiting通知,但我記得喺自行分配學校有結果時,真道還未知結果,我好明白你嘅心情,因為當時眼見有位相識的同學仔已有取錄結果,我都有試過打電話去學校問,但無結果,隔咗一段時間至收到waiting信,大約在農曆年就收到通知有得見校長,見完校長兩日後收到通知取錄亞仔,開心到不得了
*pls check pm*

原文章由 TST 於 08-3-5 13:37 發表
Thank you very much, 軒Mother.

請問你仔仔是否和我現在的情況一樣, 到多個月後才突然被通知"後備" or 一早已安排入waiting list? 如是一早已被安排入waiting list, 那機會率應該大很多啊!   ...

想問吓、妳會唔會係學歷好好又住私人樓呢?有什麼關係?有什麼玄機?

我唔覺得真道收生標準是根據父母嘅學歷&所住地區,以我自己為例,我兩夫婦無高學歷,無高薪嘅職業,住嘅只係居屋, 所以我覺得校方收生最重要係睇大家嘅誠意。

唔該,,
唔好太緊張!為孩子選擇哪間學校都好,不應表現太緊張,因為孩子看在眼裡,會以為是自己唔夠叻,所以唔得!這會對孩子有負面影響,放鬆啲,平常心,咁會開心啲!
以我所知,真道由學期初到學期尾都有機會收生,只要你肯嘗試
‹ 上一主題|下一主題