用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 收到後備取錄信, 機會如何?
go

收到後備取錄信, 機會如何? [複製鏈接]

上星期突然收到眞道的"後備取錄信". 原本已經打定輸數, 因我是上年第一批interview的, 但一直沒有再通知得 or 唔得. 只有數個月後的一次電話通知請繼續等消息, until 下年開學...), 現在又再次忐忑起來了!  這幾天總在等待陌生電話响起.....

1)請問眞道以往是否都是這樣收生?

2)以"後備"錄取的機會如何?
   0    0    0    0

Dear TST,
比啲信心,我個仔當年都係waiting,後來都取錄咗,而家已經讀到DS2 (四年級)

Thank you very much, 軒Mother.

請問你仔仔是否和我現在的情況一樣, 到多個月後才突然被通知"後備" or 一早已安排入waiting list? 如是一早已被安排入waiting list, 那機會率應該大很多啊!  

TST,
我唔係好記得什麼時候收到waiting通知,但我記得喺自行分配學校有結果時,真道還未知結果,我好明白你嘅心情,因為當時眼見有位相識的同學仔已有取錄結果,我都有試過打電話去學校問,但無結果,隔咗一段時間至收到waiting信,大約在農曆年就收到通知有得見校長,見完校長兩日後收到通知取錄亞仔,開心到不得了
*pls check pm*

原文章由 TST 於 08-3-5 13:37 發表
Thank you very much, 軒Mother.

請問你仔仔是否和我現在的情況一樣, 到多個月後才突然被通知"後備" or 一早已安排入waiting list? 如是一早已被安排入waiting list, 那機會率應該大很多啊!   ...

原文章由 TST 於 08-3-3 19:30 發表
上星期突然收到眞道的"後備取錄信". 原本已經打定輸數, 因我是上年第一批interview的, 但一直沒有再通知得 or 唔得. 只有數個月後的一次電話通知請繼續等消息, until 下年開學...), 現在又再次忐忑起來了!  這幾天總 ...

想問吓、妳小朋友是邊類型呢?當日表現如何?妳會唔會係學歷好好又住私人樓呢?

想問吓、妳會唔會係學歷好好又住私人樓呢?有什麼關係?有什麼玄機?

唔該,

我的小朋友是比較內向和怕醜, interview 最"輸蝕"那種.  由於他是細仔,上年interview後還未太懂向我們轉述什麼... 雖然我不知他的表現如何, 但見現場其他小朋友的"精靈"程度, 心裹已打定輸數.

至於你問我們是否高學歷 - 算是吧. 亦是住私人樓的.  

我相信亦認同"你選擇人,人選擇你"- 每間學校都難免會有自己一套收生準則. 喜歡與否現已不太重要, 最重要小朋友可入讀到好學校.

Thanks, TST

我唔覺得真道收生標準是根據父母嘅學歷&所住地區,以我自己為例,我兩夫婦無高學歷,無高薪嘅職業,住嘅只係居屋, 所以我覺得校方收生最重要係睇大家嘅誠意。

唔該,

學歷好相對會比較緊張子女的成長和學業, 住私人樓經濟條件相對較好, 兩個因素加起來, 於是很多時都會為子女選擇直資學校. 這不代表學校以家長學歷和家庭環境為收生標準, 應反過來說是這類申請人佔大多數, 所以這類家庭背境被取錄的較多. 再者, 學校有學費減免計劃, 學費的問題應該可以解決.

住私人樓不一定很富有, 學歷低的也有很多人希望子女成才, 只要你喜歡那間學校, 自己計算過負擔得起便去報名吧! 不用"眼紅"別人學歷好又住私人樓的.

原文章由 唔該 於 08-3-5 21:02 發表
想問吓、妳小朋友是邊類型呢?當日表現如何?妳會唔會係學歷好好又住私人樓呢?

tst & 軒mother:

多謝妳哋回覆、其實我都係第一批in的、又係一直都冇聲氣、之前我所發出的問題、其實想睇吓自己小朋友重有冇機會、係冇其它意思、我只係想問吓問題、絶無有"眼紅"之意。

當我入到嚟先知道原來自己ge留言會使人有咁大反應。真係唔好意思。

我都有再睇返自己先前ge留言、但我又唔覺有"眼紅"tst、可能係自己留言自己唔覺、點都好、唔好意思。

其實我都係早幾日先收到後補信、我本身住公屋、學歷只係中學程度、所以都擔心自己條件不夠。

聽到妳哋講真道唔係咁樣揀學生、我都定啲。

唔該,,
唔好太緊張!為孩子選擇哪間學校都好,不應表現太緊張,因為孩子看在眼裡,會以為是自己唔夠叻,所以唔得!這會對孩子有負面影響,放鬆啲,平常心,咁會開心啲!
以我所知,真道由學期初到學期尾都有機會收生,只要你肯嘗試

原文章由 軒Mother 於 08-3-7 09:40 發表
唔該,,
唔好太緊張!為孩子選擇哪間學校都好,不應表現太緊張,因為孩子看在眼裡,會以為是自己唔夠叻,所以唔得!這會對孩子有負面影響,放鬆啲,平常心,咁會開心啲!
以我所知,真道由學期初到學期尾都有機會收生,只要你肯嘗試 ...

多謝妳的提醒、妳講得啱、我係緊張、而我個仔就冇緊張、由始到終、我都冇講比佢知去小學面試係咩一回事、我只係同佢講去小學參觀、到時會有人同佢玩考考佢咁咋、佢面試後我都冇問佢做過啲乜、因為佢把口係唔收的、佢會係咁講比我知、所以我諗佢唔會有啲咩壓力、係都係我啫

I would like to share my experience with you. My son studies FS1 now.
In Nov.2006, I got a waiting list letter from the school. I wrote a letter to Principal to express my hope on getting a place of the school.

After 2 weeks, I got a call of interview invitation. During interview, Mr Yau talked littlely about the letter.
Luckly, my son was accepted by the school after the interview.

So, you can try.

Wish you luck

Same case as k0221

Dear all,

我在去年七月面試,一直等到九月也沒有音訊。後來我寫信給校長,但都要等兩個月才有第二次面試,結果當然係開心被取錄。

唔該:

I trusted Principle Yau selected the new student is not base on the family back-ground. He told me that the reason to accepted my son because from his first interview performance. The first interview just a children only, school not allow any parents to involve with this. Futhermore, you can check the application form. School not request parent to provide any school qualification or month salary for reference. (Some DSS must provide those information!). Next, I'm not a rich, U grade and have good company job. Therefore, I trusted this school selected new student base on children rather than family back-ground.

原文章由 big-boy 於 08-3-8 13:11 發表
唔該:

I trusted Principle Yau selected the new student is not base on the family back-ground. He told me that the reason to accepted my son because from his first interview performance. The first int ...

好多謝妳的分享、妳真的很信任真道、現在我無先前咁擔心、妳哋ge分享其實好似給予我一支强心針。多謝各位
希望可順利入到真道就好了。

給自己信心

如果校長只著重家庭背景, 學校看了申請表便可作篩選了, 那會用一小時去觀察小朋友呢? 對嗎? 我也考了多間學校, 真道的安排不一定是最好, 但肯定是最有heart的.

yiwa

在此感謝各位對這個議題的意見和回應.

願所有小朋友都可以接受到最好的教育.

我很開心,昨天收到電話,8/4, 可以 2 nd interview.
可惜只有丈夫和孩子可以出席interview(一定要上班),ok 嗎?
interview 有什麼內容?
會何時通知取錄?
希望能成為你們的一份子.

Congratulation! My understanding is that when asking you for an second interview, your kid is almost accepted...just that the Principal himself would like to meet the family to see if your thinking and understanding is in line with the school's.

Hope to hear your good news soon!

原文章由 <i>sk889910</i> 於 08-4-4 09:42 發表
我很開心,昨天收到電話,8/4, 可以 2 nd interview.<br />
可惜只有丈夫和孩子可以出席interview(一定要上班),ok 嗎?<br />
interview 有什麼內容?<br />
會何時通知取錄?<br />
希望能成為你們的一份子. ...
<br />
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明
‹ 上一主題|下一主題