用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無人帶4歲小朋友學溜冰呀?大家交流下啦 ...
go

有無人帶4歲小朋友學溜冰呀?大家交流下啦 [複製鏈接]

我好唔開心呀! 我大仔4歲10個月,之前帶佢學畫畫同英文,2個月後, 因佢唔鐘意英文老師, 所有堂都唔肯學。但近期Barney 多而表姐又學,咪帶佢學skate,學咗兩堂都幾開心; 不過被老人家評激 (太唔安全;話無嗰樣整嗰樣喎!), 令到我心情好差, 今年又要考小學, 無興趣班點入小學呀? 又好擔心佢前途? 大家有無類似問題, 交流吓啦!究竟我哋要比D乜嘢小朋友成長, 才令周圍嘅人先開心呢?
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

原文章由 BBMHM 於 08-3-3 16:08 發表
我好唔開心呀! 我大仔4歲10個月,之前帶佢學畫畫同英文,2個月後, 因佢唔鐘意英文老師, 所有堂都唔肯學。但近期Barney 多而表姐又學,咪帶佢學skate,學咗兩堂都幾開心; 不過被老人家評激 (太唔安全;話無嗰樣整嗰樣 ...

我都有比我大女學溜冰, 佢宜家3歲1個月, 其實我覺得小朋友開心咪得囉, 佢地先係主角, 點解要為咗身邊o既人而影響自己, 我唔係話要不顧他人感受, 涉及他人o既野就梗係要諗啦, 但呢d係你同小朋友o既私人問題, 我覺得可以獨立處理囉

我仔現在3歲1個月, 他常常對我說想學溜冰(因為佢睇過幾次朋友既女兒上堂), 我都想讓他學他有興趣的活動, 不過自己都係膽小的人, 都驚驚地, 所以想知道你地在邊個溜冰場學, 邊個溜冰場既措施較安全, 較適合3歲小朋友呢? 同埋你地係一對一學? 定係小組學的? 收費又怎樣?
唔好意思, 太多問題, THX~

我小寶寶喺mega box 學l對4-8位小朋友, $500 (4 lessons), 不過佢哋可以比你上一堂先, 小朋友鐘意便繼續上, 又或可上mega box website to get more information. 初學會有欄杆hold 住, 都OK. 過就無Helmet, 我都只喺比佢帶手套, 佢都跌過落地下, 都怕佢弄傷話不再學, 但好彩佢無投訴而且
好開心.

其實佢哋估我會唔擔心佢會弄傷自己(special his head)咩. 但佢哋都要學適掂樣保護自己先得。我都覺得現在的小朋友太受保護再不同我哋年幼時代喇!

不過唔知喺唔喺始終唔喺自己父母, 佢哋講乜都好難入耳。安排乜嘢都好, 都有微言, 可以點做.  小朋友比佢湊巳經幫咗好多, 唔可以自己要求佢哋太多, 為有好多嘢忍忍忍. 有這些活動不是叫佢哋100%支持, 但都唔好踩得太盡, 嗰心真喺好唔舒服。我都喺想小朋友有一個開心童年, 接觸多D人,知道下除咗家及學校外, 外出是怎樣啫!你話如果家裏環境許可下, 可以自己照顧小朋友唔駛接觸或理會其他人幾好呢?

原文章由 BBMHM 於 08-3-3 16:08 發表
不過被老人家評激 (太唔安全;話無嗰樣整嗰樣 ...

我個女3歲多時, 我買了對雪"cat", 又係比99鬧到飛起.

那裡有溜冰學(長沙灣區)?

本人住長沙灣,女兒剛3歲, 請問在那裡有溜冰堂,最好在家附近. 謝謝!

簽名被屏蔽

其實最緊要係小朋友like啊,而且99唔like既咪帶佢一齊去看小朋友上課咁就無問題

最慘我家嗰嗰永遠足不出户 (除咗買餸), 点可以叫佢老人家佢唔想睇嘅嘢!

不過又想請問是否其他場要小朋友帶helmet呢?

咁請問邊個場好些呀?

西九龍中心有得學,你去問下喇~foodcourt 果層~
我剛剛幫囡囡報咗名咋~

原文章由 vanlam8 於 08-3-4 10:56 發表
本人住長沙灣,女兒剛3歲, 請問在那裡有溜冰堂,最好在家附近. 謝謝!

原文章由 Alexkklam 於 08-3-4 20:30 發表
西九龍中心有得學,你去問下喇~foodcourt 果層~
我剛剛幫囡囡報咗名咋~

他們的網址上有親子班,半私人班,私人班, 不知報那一班好呢? 我女兒只有3歲, 性格又比較內向, 我担心她到時不肯學. 可否給點意見? 請問你囡囡多大及報那一班?

我同女女係MEGABOX上親子班, 雖然只上咗一堂, 不過我同女女都玩得好開心喎, 佢地第一堂重點教我地點樣保護自己, 點樣跌會痛得最少, 我見太古, 圓方都冇親子班, 所以遠少少都去試下, 結果幾好幾滿意, 如果女女冇咩意見都會KEEP住學

其實有親子班就會好啲囉!因為溜冰始終都係危險 ,因為我醫院收過唔少病人都係溜冰整親,有個少年的手指好似蒜茸開邊虾咁,你又驚唔驚呀?
lmy

原文章由 babyoush 於 08-3-7 10:16 發表
我同女女係MEGABOX上親子班, 雖然只上咗一堂, 不過我同女女都玩得好開心喎, 佢地第一堂重點教我地點樣保護自己, 點樣跌會痛得最少, 我見太古, 圓方都冇親子班, 所以遠少少都去試下, 結果幾好幾滿意, 如果女女冇咩意 ...

babyoush,
我都好想同囝囝一齊學溜冰,可否將資料pm俾我呀?
唔該哂

原文章由 鎬鎬媽媽 於 08-3-10 16:09 發表

babyoush,
我都好想同囝囝一齊學溜冰,可否將資料pm俾我呀?
唔該哂

鎬鎬媽媽,

你可以上佢地個web睇, www.megaice.com.hk

原文章由 babyoush 於 08-3-11 09:18 發表

鎬鎬媽媽,

你可以上佢地個web睇, www.megaice.com.hk

babyoush,
唔該哂你呀
‹ 上一主題|下一主題