用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 係我懶? 還是太多?
go

係我懶? 還是太多? [複製鏈接]

小妹係成人學琴嘅, 一星期一堂, 但最近開始有點力不從心, 成日覆唔切 Miss 上堂教的樂曲, 有d歌都拖左幾堂先 passed, 究竟係我懶, 還是書太多?

我現在學緊嘅書有 ;
Hanon (每兩堂一首)
Czerny op. 599 (每堂一首)
John Thompson Fifty Second-Grade Studies (每堂一首)
First Lesson in Bach Bk 2 (每堂兩行至半首)
Sonatina (每堂一頁)
Grade 5 exam pieces & scales (自己練, Miss 每隔幾堂聽 pieces 一次和抽問 scales)

一個禮拜, 有時我真係練唔切
   0    0    0    0
您, 是我一個遙遠的夢~~~

lovelypowerpuff,

I have just paid the examination fee, hopefully the exam could be held on Oct/Nov as I just start the second song

By the way, you also add oil too~

原文章由 kam825 於 08-3-3 02:00 發表
你係咪學一個鐘呀?
大人學生o黎講, 我覺得係多o左o的.....
大人唔同小朋友, 時間無咁多, 而且愈來愈高級, 每首樂曲所要教o既o野就愈多, 唔係再係好概括咁彈o岩音, o岩拍子, 有大細聲就攪掂咁簡單...........
你話o的 ...

kam825,
我學30minutes咋
其實 Miss 平時對我要求唔高, 一首歌真係如你所講 好概括咁了彈啱音、拍子, 有時大細聲都唔駛...... 甘就 passed 了......
而考試 pieces, Miss 最先會彈一次俾我聽, 跟住叫我自己返去揾音, 到彈到全首歌個 picture 之後, 佢就再仔細甘執, 到時就嚴格好多了.......

[ 本文章最後由 Mao..Mao.. 於 08-3-4 22:26 編輯 ]

原文章由 lauksuk 於 08-3-3 10:45 發表
我認為,係因人而異0既
係呢,你地學琴(成人)係自娛定係其它理由呀?

lauksuk,

學琴是我自細的心願, 但到自己長大後自己 afford 得起學費, 屋企有位放一座鋼琴先開始, 而去考試其實只是想挑戰自己

原文章由 kam825 於 08-3-5 00:01 發表

我覺得半個鐘係唔夠的.......
hanon每一首都有佢想你學習o既技巧, 唔係就咁彈
czerny 要彈o岩指法之餘仲要有速度
bach first lesson同sonatina要講下曲式, 分析一下
仲要講考試歌.......
比我一定唔夠時間....... ...

唉...... Hanon & Czemy, Miss 真係俾我就甘彈就算...我唔識放鬆手指彈 Hanon, 問 Miss, 佢話要靠我自己去 feel 喎

有時我會諗, 如果叫我彈番以前 passed 左嘅歌仔, 我都唔可以好 smooth 甘彈番出來, 甘其實係咪叫識彈琴呢?  
‹ 上一主題|下一主題