用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 去完維多利亞面試啦
樓主: tanoshi127
go

去完維多利亞面試啦 [複製鏈接]

唔記得咗跟家長們分享一件事。大家有無留意係V校brochure裹面話可收1歲8個月BB讀Pre-N,我哋都覺得奇怪 セ唔係2歲咩。後來在in part1前,V校要每個家長簽一份所謂playgroup選項表,才明白是什麼一回事 若佢哋收你小B這代表你一定要提前四個月先讀佢哋playgroup再讀Pre-N,佢哋咁懂走法律灰色地帶,點教好我哋D小朋友呀 ?!點解唔堂堂正正講清楚政府係要足2歲小朋友才可上Pre-N,所以家長可自行選擇教讀playgroup或唔讀,而唔係要引導家長要讀V校必先多交四個月playgroup錢才選擇你。

原文章由 puzzledmama 於 08-3-5 22:33 發表
How come V sounds to be even more choosy/competitive than St Paul's Coed and DBS/DGS?
To be honest, this is just a very average standard profit-making KG with some fame and so-called celebrities pare ...

一句講晒, 名牌效應.但係我就係因為呢樣嘢而對呢間學校有戒心...

佢可能唔想收少幾個月學費! 其他幼稚園係會收左個小朋友, 等佢足2歲是 (e.g. 11月/12月)先開始上n班

原文章由 monyuen801901 於 08-3-6 11:25 發表
唔記得咗跟家長們分享一件事。大家有無留意係V校brochure裹面話可收1歲8個月BB讀Pre-N,我哋都覺得奇怪 セ唔係2歲咩。後來在in part1前,V校要每個家長簽一份所謂playgroup選項表,才明白是什麼一回事 ...

其實我覺得佢地絕對係睇父母多過小朋友,我記得果份報名表格,要填晒父母既小中大學校名,St.paul都無要求填得咁詳細!

點解要做group interview 呢?我都覺得好無聊,其實係應該單對單先可以同家長傾到計而從中了解對方…group interview形式令人感到好唔自然,感覺仲緊張過自已去見工,因為仲有成10幾隻眼望住你,個氣氛好奇怪。

其實Victoria唔係乜名牌,只不過佢迎合到好多家長的要求,即愉快學習,雙語教學等。我個仔讀過CWB,D家長普遍係幾有錢,唔係小中產,而係有司機送返學果種,cheap cheap 地都應該住個千零呎單位。

原文章由 puzzledmama 於 08-3-5 22:33 發表
How come V sounds to be even more choosy/competitive than St Paul's Coed and DBS/DGS?
To be honest, this is just a very average standard profit-making KG with some fame and so-called celebrities pare ...

真是好一間非常"商業"的學校. 就是K1面試也不應該要家長如此吹噓學校. 家長們又爭著表現. 情況之恐怖真的可以想像. 我一定說不出口.

我自己價值觀同學校賣點, 要求或其大部份家長不是相同. 我一定不會讓自己兒女入讀. 若以語言全面及名牌. 仍有其他不少選擇. 看了你們的例子. 學校真的像在玩弄家長, 令各家長心存壓力, 打生打死爭出線, 又要讓家長吹噓自己家庭. 坦白地, 入讀了後. 家長也得承受不少"壓力". 家境及職業差點也可能.......

Thats tricky! I can't imagine the well-known school will do such tricky move. It all about $$$ in their mind~

原文章由 monyuen801901 於 08-3-6 11:25 發表
唔記得咗跟家長們分享一件事。大家有無留意係V校brochure裹面話可收1歲8個月BB讀Pre-N,我哋都覺得奇怪 セ唔係2歲咩。後來在in part1前,V校要每個家長簽一份所謂playgroup選項表,才明白是什麼一回事 ...

我都有去CWB面試但我又覺得OK喎、唔係我答得好唔好問題而係其實人地問你地有什麼問題想問係OPEN QUESTION係你地吹嘘間學校、オ會覺得反感、講真我喜歡間學校有OUTDOOR PLAYGROUND同兩文三語當日都係照講。我反而覺得OPEN TALK幾好知道其他人點解想入。我個SECTION入面都有家長大膽問你憑什麼收生睇家長定睇小朋友、他們也回答得不錯。老實講小朋友得一兩歳個個差不多唔IN家長又IN邊個.

.................v fans.........................

sounds so aweful...what questions did they ask?

原文章由 winniehuey 於 08-3-2 16:32 發表

Agree!!!

Just interview!!! why like HKCEE or HKAL!!
The most important point is our BB like it or not!!!
Don't push our BB too hard

咁VICTORIA係咪死谷D細路做功課,寫字背書那一類,還是冇乜功課,可以講到英文,有時間等細路自己睇下書那一類?
:-P

原文章由 monyuen801901 於 08-3-5 16:24 發表
對啦!迦南interview真係令家長和小朋友都覺得好舒服而且地方很大很乾淨還有室外遊樂場。首先帶家長們看看學校環境和教學用具,然後聽歌和跳舞試試BB們和家長們反應,跟住每一個家庭都會有一位老師照顧family interview,而 ...

完全同意你既講法...話說某人會幫我既女一定入到呢間所謂讀書讀得開心既學校...仲要話佢一出馬,一定冇問題...後來180度轉變,話pn爭得好緊要,除非果個係自己個女,唔係好難幫,一句 - 好難,k1一定得,咁唔緊要啦...後來我個女in.之前既1week,比我見佢到佢幫某人send張form去學校,咪又係pn...我覺得好老土law...跟住我in完既mon,仲要問我個女in.成點,in,成點都唔關佢事啦...雖然in家長session果part唔係我去,係我老公..(所以更死,因為我冇預到要咁既模式...亦好慶幸我感受唔到呢d咁既氣氛..)不過聽完大家所講,同d人基本都留晒位咁...就算收我都未必讀...我驚家長仲辛苦過小朋友...所以唔該某人唔好再問我幾時知收唔收law

我個女係細女, 但係佢地冇問我讀唔讀playgroup喎!  但係走的時候就聽到好多家長問playgroup的資料.

HMT那間唔係lor, 唔係open question, 係specify question.
我同意有個媽咪話佢地太過"商業", 因為佢地有sell年底新開的校舍比呢間好幾多, 話呢度爭崩頭, 不如考慮吓自願接受係新校上堂.

原文章由 ahmom 於 08-3-6 18:24 發表
我都有去CWB面試但我又覺得OK喎、唔係我答得好唔好問題而係其實人地問你地有什麼問題想問係OPEN QUESTION係你地吹嘘間學校、オ會覺得反感、講真我喜歡間學校有OUTDOOR PLAYGROUND同兩文三語當日都係照講。我反而覺 ...

我唔係FANS但係老實講PN又有邊幾間好?我之前參觀過好多間幼稚園他們教學方法有點死板,而V記他們比較注重參矛及俾小朋友自己嘗試.我見貼在走廊小朋友的作品英文錯漏百出但他們解釋是小朋友自己作的文一定有錯但他們肯寫肯講應該作出鼓勵.其實你都想你小朋友對陌生人講話唔怕羞、他們都未必收我。但幾好經驗啊。

簽名被屏蔽

原文章由 cheerful-BB 於 08-3-7 00:22 發表
Hi everyone

Do you know will get the result?

Thanks
Cheerful

Hi Cheerful-BB

On or before 15 Mar.

Hi all,
So, apart from Victoria, what other schools have PN (2 years old)? My daughter is small girl (0612) so only V and Cannan have class designed for her. For others like Keenmind and HK Pre-school, they say my girl has to be 2 years by the time of Sept so I did not apply.

Any advice?

原文章由 ahmom 於 08-3-6 23:56 發表
我唔係FANS但係老實講PN又有邊幾間好?我之前參觀過好多間幼稚園他們教學方法有點死板,而V記他們比較注重參矛及俾小朋友自己嘗試.我見貼在走廊小朋友的作品英文錯漏百出但他們解釋是小朋友自己作的文一定有錯但他們肯 ...

哈哈!agree架。我個baby之前係YC已有offer,不過都有試V,我見YC都係咁架,見到小朋友d圖畫一幅幅用衣夾夾起across the classroom, and 見到佢地寫左d句子去描敍幅圖畫,d 英文字仔好得意架!有大部份對,有d唔對,但係你會明佢地寫嘜!
因為佢地只係張個英文讀音自己用英文字母拼返出嚟!So Cute! and I think they have learn more then many 中小學生!好叻! I like this sort of education!  open their mind and learn more through their experience.
其實講真,我當日都唔係in得好,不過我冇俾壓力自己。我知好多家長都唔"關"對住咁多人講嘢,所以唔開心同感覺不好不尊重咁。不過我又諗,V用咁多人力物力盡量去in晒所有申請者,都想公道啲,如果我連in都冇,我就覺佢地揀背景(我冇工人,冇司機,冇物業,住緊冇千呎)。同時,可能我好多時見工都係group in,所以冇咁大反應。又或者咁諗,我之前都有個諗法,就係如果主要in個bb,我個得14、5個月,又憑咩可以喺果30分鐘到知道個baby平時係點?你知la,bb d+嘢,你真係估佢唔到架! 我覺仲唔fair。ha,我自己又諗,可能有好多家長報讀V嘅原因有可能只係因佢係所謂"名牌",多人話好,人報,又去試吓咁law。好可能當中有好多自已都唔知點解揀V,只係話:好law。但點好?有咩好?只係2文3語?或...但唔俱體知道自己點解揀佢。ar...咁係學校立場來說,當然唔希望收dd麻木追求學位嘅家長la,想收d真正知道自己選擇嘅人。只不過,當日安排的人嘅想法或原意同個效果有好大出入咁law。我估係咁掛。
BTW,我有個同事個仔E+讀緊V嘅小學,佢都冇司機接送,有時工人同佢返,有時自己坐巴士咁law。

(so sorry I have some Chinese with some English, as I am so slow with typing Chinese.)

原文章由 beetoy 於 08-3-7 08:46 發表
Hi all,
So, apart from Victoria, what other schools have PN (2 years old)? My daughter is small girl (0612) so only V and Cannan have class designed for her. For others like Keenmind and HK Pre-school ...

My girl had an offer from YCIS, They Have ITLP course for babies <2yr, and will go straight ahead to 2yr's old class when yr baby reach 2 yr's old.  But quite a long waiting list, u can try to get contact with them for more information.  other then YC, many like Tutor...IS kinder have 2 yr's old class (I think, if I've got wrong message, pls tell)
‹ 上一主題|下一主題