用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀 之- Part I (完)
樓主: ruby2004
go

好激氣呀 之- Part I (完) [複製鏈接]

原文章由 樂樂 於 08-3-6 10:37 發表
ruby2004

係佢叫你寫信,定係你自己寫架,
如果你自己寫,佢唔想去,又唔怪得佢喎,

佢數學一定要補 , 因為佢係出面補開 , 所以我要寫家長信通知唔補 , 而亞女又話英文同數學寧願補英文 , 咁我咪係封信度加多兩隻字,話最好比佢補英文囉 , 死啦 , 現在點同老師講好呀 .

原文章由 ruby2004 於 08-3-6 11:01 發表

佢數學一定要補 , 因為佢係出面補開 , 所以我要寫家長信通知唔補 , 而亞女又話英文同數學寧願補英文 , 咁我咪係封信度加多兩隻字,話最好比佢補英文囉 , 死啦 , 現在點同老師講好呀 . ...

我就唔係好識講野,如果係我,我會照直同老師講,

原文章由 樂樂 於 08-3-6 11:14 發表

我就唔係好識講野,如果係我,我會照直同老師講,

岩岩 , 等老師覆 , 我唔想阻住其他同學個位 .

咁即係以後咩都唔洗聽????

醒目開學勳章

係呀,係呀.我個囡又係咁,手腳凍冰冰都唔肯著
原文章由 ann.ann 於 08-3-3 01:10 發表
好似之前天氣咁凍, 淨係著一伴冷衫翻學, 唔肯著褸, 叫佢著又發脾氣, 佢話學校無人著, 怕菸喎, 咁又嘈兩句, 我同個女的關係唔知 ...

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-3-6 12:04 發表
係呀,係呀.我個囡又係咁,手腳凍冰冰都唔肯著

又多個同道媽媽 , 歡迎你 !!

原文章由 ruby2004 於 08-3-6 11:21 發表

咁即係以後咩都唔洗聽????

唔好咁諗, 你既苦心佢遲早會明既, 大家唔好放棄呀

ruby2004,

你個囡唔肯0係學校補都冇計....(我聽亞囡講, 佢都有d同學要補底, 都係話冇咩用), 佢肯出面補咪幫佢報, 遲d驚佢反悔添呀!

原文章由 cutekurumi 於 08-3-6 13:01 發表

唉, 可憐天下父母心!!

或許可以 參考一下 本星期一(三月三日) "開心日報"內的訪問. 那是約在 最後的 四十多分鐘.

以 WMA收聽, 先拉到差不多最後, 讓其自動播完, 進入之後的時段後 再拉至 約 19:00 (分鐘), 自會播出.

http://www.rthk.org.hk/rthk/radio1/happydaily/20080303.html

大家好運!!

原文章由 kit7266 於 08-3-6 13:07 發表
ruby2004,

你個囡唔肯0係學校補都冇計....(我聽亞囡講, 佢都有d同學要補底, 都係話冇咩用), 佢肯出面補咪幫佢報, 遲d驚佢反悔添呀!

唉 ! 真係唔知咩世界

原文章由 cutekurumi 於 08-3-6 13:01 發表

哈哈 , 強心針 , 多謝 !
所以呢個平台真係好warm .

ruby

你得一個女? 佢中幾?

原文章由 EChing 於 08-3-6 13:39 發表

唉, 可憐天下父母心!!

或許可以 參考一下 本星期一(三月三日) "開心日報"內的訪問. 那是約在 最後的 四十多分鐘.

以 WMA收聽, 先拉到差不多最後, 讓其自動播完, 進入之後的時段後 再拉至 約 19:00 (分鐘), 自會播 ...

謝謝 , "爸爸媽媽坐下來"我都有聽 . 親子講座 , 親子書籍等 .
講到有無幫助 ?

有 . 真係可以保持到融洽的關係 , 原因係父母不斷地後退 ,
作出仍未超越底線的讓步 , 根本係父母調節自己 .

今朝做野呀,而家至得閒睇
ruby:
而家d小朋友好大駛,真以為我地發左達,電話又想最新,波鞋又要名牌,ヌ補習,學野,好重皮.
講開補習,我想比阿女學記憶班,不過3期行20堂差不多要成萬蚊,要考慮,有冇人學過,介紹丁
派到好學校,要繼續努力

原文章由 ruby2004 於 08-3-6 14:25 發表

出仍未超越底線的讓步 , 根本係父母調節自己 . ...

唉,冇底線啦,我个仔為例,都吾知退去边好
派到好學校,要繼續努力

原文章由 Sammy_007 於 08-3-6 14:25 發表

而家d小朋友好大駛,真以為我地發左達,電話又想最新,波鞋又要名牌,ヌ補習,學野,好重皮.
講開補習,我想比阿女學記憶班,不過3期行20堂差不多要成萬蚊,要考慮,有冇人學過,介紹丁 ...

!!! 全中呀 . 出完手機半年又話唔好用想換 , 小學買雜牌波鞋都著得好開心 , 上左中一 , 就要買有牌子 , 重要出左零用錢靜靜放學後去買 , 激死 . 成個月佢無錢用 , 我亦唔再比 , 叫佢洗地賺人工.

記憶班在小五暑假時學左8堂 , 用圖幫助記憶 .

原文章由 Sammy_007 於 08-3-6 14:25 發表
今朝做野呀,而家至得閒睇
ruby:
講開補習,我想比阿女學記憶班,不過3期行20堂差不多要成萬蚊,要考慮,有冇人學過,介紹丁 ...

我大仔可能跟我多,佢都好慳下,
反而細仔(小5)成日叫我買呢樣,買果樣,我彩佢都傻,

你講果d記憶班,好貴喎,如果經濟許可,給佢次下都好,

原文章由 樂樂 於 08-3-6 14:44 發表

我大仔可能跟我多,佢都好慳下,
反而細仔(小5)成日叫我買呢樣,買果樣,我彩佢都傻,

你講果d記憶班,好貴喎,如果經濟許可,給佢次下都好,

當年升中關口 , 就帶佢去學 .
中學貴好多 , 有父母班上架 , 平d .
我無學 .

其實 , 我都係好慳 , 身教都無用 .

原文章由 Sammy_007 於 08-3-6 14:28 發表

唉,冇底線啦,我个仔為例,都吾知退去边好

Sammy_007  :
你亞仔要等佢撞板 , 碰釘 , 靠佢自己醒悟至得喇 .
希望柳暗花明 , 好快見到曙光啦 .

講 口個 個梗係輕鬆格 , 不過我都明白你的無奈與惆悵既 ,
天下父母心囉

[quote]原文章由 ruby2004 於 08-3-6 11:21 發表

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
老師覆我啦 , 我照實講左 , 老師話放學後同佢傾吓 .

原文章由 ruby2004 於 08-3-6 15:12 發表
[quote]原文章由 ruby2004 於 08-3-6 11:21 發表

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
老師覆我啦 ...

咁咪好囉,老師講好過你講,希望你有好消息
‹ 上一主題|下一主題