用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀 之- Part I (完)
樓主: ruby2004
go

好激氣呀 之- Part I (完) [複製鏈接]

[quote]原文章由 ann.ann 於 08-3-4 23:03 發表
RUBY, 我個女都好反叛, 多年前曾經試過發現佢偷咗幾百元, 將啲錢放係同學度,  當時真係好嬲, 咁閙吓佢亦好正常, 夜晚11點幾, 佢仲發脾氣竟然話要落公園坐, ....

ann.ann:
我仲有一個仔,就黎17歲,中一開始次次考尾4全級,補習,閂電腦,熄電視,一齊讀统统吾得,一路到中三都冇乜大錯,只是顧住打机.
好啦中三要重讀,我話:阿仔,起馬耍讀完中五啦,吾係出到社會吾究爭.但是佢話之你,重開始變,拍拖去街逃學,足知末讀完就退學,都冇辨法,去讀vtc啦,諗住佢學一技之長,嘩!開學後咩人都有,仲開始去到1,2點先反,飲洒食煙.
但低處末算低,去年尾玩勁舞online識左个女仔18歲,日日早歸晚出有時二日都5反,vtc都5反,話要揾工,去bar飲酒,由新年到而家我末同佢飠過一餐,偶然見到佢同佢傾又話我煩,琴日仲話一出糧要搬出去,我哋尼d眼淚流過不小,都吾知點算.
所以而家我只寄望个女生性
派到好學校,要繼續努力

原文章由 LLMUMMY 於 08-3-5 12:03 發表
我個仔45分鐘沖洗, 有30分鐘SEND msm

沖洗定開大呀? 要45分鐘?
我仔佢地又唔興玩短訊,佢連手電都冇,

你地send sms 要唔要比錢架?  我一早講明我只會比basic 費用,所有extra costs 都要佢自費,所以佢冇乜sms,一個月試過send 幾個最多啦(要$1.5/message 架 ),send 得多自己破產咋!

原文章由 LLMUMMY 於 08-3-5 12:03 發表
我個仔45分鐘沖洗, 有30分鐘SEND msm

原文章由 Sammy_007 於 08-3-5 12:16 發表
[quote]原文章由 ann.ann 於 08-3-4 23:03 發表
RUBY, 我個女都好反叛, 多年前曾經試過發現佢偷咗幾百元, 將啲錢放係同學度,  當時真係好嬲, 咁閙吓佢亦好正 ...

聽你咁講,真係幾擔心,
你有冇做野架?

原文章由 Goody 於 08-3-5 12:23 發表
你地send sms 要唔要比錢架?  我一早講明我只會比basic 費用,所有extra costs 都要佢自費,所以佢冇乜sms,一個月試過send 幾個最多啦(要$1.5/message 架 ),send 得多自己破產咋!

...

通常同台send sms 唔收$ , 總之佢打幾多就自費 , 用晒零用錢
就唔比 , 之前要我同佢比住先 , 在下月零用錢扣番 , 我同佢比左2個月先 , 再扣零用錢 , 諗落行唔通 , 大d會養成碌卡習慣 , 過年時又同佢傾 , 要佢預留零用錢付send sms費用 , 否則停機 , 後果自負. 要佢學吓理財 .

原文章由 Sammy_007 於 08-3-5 12:16 發表
RUBY, 我個女都好反叛, 多年前曾經試過發現佢偷咗幾百元, 將啲錢放係同學度,  當時真係好嬲, 咁閙吓佢亦好正 ...

Sammy_007  :

你亞仔真係好令人担心 , 希望佢在社會上受到挫折而令佢改過啦!
好無奈呀 .

e+我亞女又十月芥菜 , 成績又唔係好 , 昨夜吃飯時咋咋第指一般學生唔應該讀書時候拍拖呀 , 大家都未定性 , 小學已經比定d中學生懷孕新聞比佢睇 , 希望佢收到啦 ! 唉 , 成班女仔都係咁 .

原文章由 hoanita 於 08-3-5 11:52 發表
聽人講話有d USB 鎖匙, 可以控制電腦開關.
咁會唔會係一個辨法控制佢地用電腦時間呢?

我老公就用鎖匙鎖住上網個hub, 要用就要等我地放工番嚟, 平時開電腦就得, 但不能上網, 除做功課用電腦外, 只准玩半小時

原文章由 樂樂 於 08-3-5 12:14 發表

係點架? 幾錢到?使唔使上門安裝架?

搵到資料話比你知

原文章由 ruby2004 於 08-3-5 13:24 發表
搵到資料話比你知

好呀,thx

原文章由 swallowngxx 於 08-3-5 13:19 發表

我老公就用鎖匙鎖住上網個hub, 要用就要等我地放工番嚟, 平時開電腦就得, 但不能上網, 除做功課用電腦外, 只准玩半小時

hub 係咩來架?  點鎖架?

原文章由 ruby2004 於 08-3-5 13:12 發表

Sammy_007  :

你亞仔真係好令人担心 , 希望佢在社會上受到挫折而令佢改過啦!
好無奈呀 .

e+我亞女又十月芥菜 , 成績又唔係好 , 昨夜吃飯時咋咋第指一般學生唔應該讀書時候拍拖呀 , 大家都未定性 , 小學已經比 ...

可能仔又遲熟d,我仔中三,暫時都係傻下傻下,

其實我個女係小學時候係好乖好乖, 老師, 其他家長同埋我啲朋友都讚佢又乖又有禮. 可以惜到中學(一般都係咁, 經過父母交流後), 開始講大話, 啲大話多度你唔信, 每日都有新嘢, 話學校 要留低, 係我放工到屋企前(7.pm)佢就會到. 成日話人哋啲呀媽比零用錢又多, 可以日日去街, 成日話我管得嚴, 但經過我同其他家長溝通後, 原來個個呀媽都係咁, 跟住佢就無聲出.我個女而家讀中二, 可能我已經接受咗, 沒有中一時候咁傷心, 我曾經想去見社工, 但佢哋話我無需要, 再詢問吓朋友意見, 其中得到一個幾接受嘅答案,  一個年長中學老師的意見, 要睇佢自己本人, 無得幫架, 睇佢自己做化啦! , 我就開始較為放鬆, 而且我真係又好多朋友啲仔女, 唔使理都好乖, 自己會讀書, 唔會睇電視, 所以現在我都睇得開, 雖然仲係唔係好開心.
當然同佢哋一定要鬥智鬥力.

SMS同台係唔使錢架, 所以佢哋多數係用3台. 我當然用盡方法想轉台, 但係佢死都唔肯, 因為佢哋上當時候用嚟傾計, 真係無計.

原文章由 樂樂 於 08-3-5 14:08 發表

hub 係咩來架?  點鎖架?

我都唔識講, 有個好似機頂盒咁用嚟上網或無線連線, 老公去深水埗買一set嘢連鎖匙 (好似電掣咁), 將電線駁到那set嘢, 要插住條匙先可以連線, 無鎖匙就無得上網.

原文章由 swallowngxx 於 08-3-5 14:58 發表

我都唔識講, 有個好似機頂盒咁用嚟上網或無線連線, 老公去深水埗買一set嘢連鎖匙 (好似電掣咁), 將電線駁到那set嘢, 要插住條匙先可以連線, 無鎖匙就無得上網. ...

又真係幾難整喎,我都係用返原始方法收埋條電線.

原文章由 ann.ann 於 08-3-5 14:49 發表
其實我個女係小學時候係好乖好乖, 老師, 其他家長同埋我啲朋友都讚佢又乖又有禮. 可以惜到中學(一般都係咁, 經過父母交流後), 開始講大話, 啲大話多度你唔信, 每日都有新嘢, 話學校 要留低, 係我放工到屋企前(7.pm) ...

係唔係佢d 同學好仲意出街架?

反而我仔又仲意係屋企,我又怕佢變隱青,

真係可憐的天下父母, 為仔女做咁多嘢, 死咁多細胞都唔領情. 呢個長期投資真係唔知幾時先可以有些少回報.
我個女又係激死我, 功課唔識就點都唔肯問. 其他暫時過控制得到. 好似校褸咁, 我知佢一定唔會著(自己中學都係咁). 所以叫佢打底囉, 著長袖底衫及羊毛底衫囉. 唔係可以點? 而佢學校都會睇佢地有冇著校褸, 所以好凍時, 佢都會著囉.不過初初佢出咗家門口, 就除咗, 俾我睇到. 之後我話要"著"校褸, 唔係"攞"校褸. 依家叫佢著都會著囉.
至於SMS, 第一個月俾阿爸鬧完之後就越來越少. 上個月只係超些少.即刻贊佢叻女.
有好多時同佢傾計, 有時傾傾吓就會變訓話. 所以我有時係佢未出聲反駁時先"先發制人"咁佢就會好無奈.

各位阿媽, 努力啊.

原文章由 ann.ann 於 08-3-5 14:49 發表
  一個年長中學老師的意見, 要睇佢自己本人, 無得幫架, 睇佢自己做化啦! , 我就開始較為放鬆

ann.ann  :

又岩既 , 激氣時候都曾經諗過由得佢 , 正常都係父母比子女先行一步 ,到時佢地自食其果我都無眼睇 , 我都試過同佢講點解我重要話你,
就係重未眼閉

呀 ! 想起一個問題 , 記得亞女講個佢best fd (女仔) 有smoke ,
小六已開始 ,  就算我係帶左有色眼鏡睇人都係咁話啦 .
佢best fd 話明唔會帶壞佢喎 ,重話會去網吧打機 ,  網吧內飲品任飲唔收$ , 我當然提醒佢小心被人落藥係d飲品到 , 呢d地方梗係唔好去啦 ,昨晚亞女講笑話如果部電腦壞左去網吧打 , 佢重申話係講笑 , 不過佢時時陽奉陰違 , 問得多又話唔信佢 , 又時時比我發現佢 tell lie . 原先有諗部電腦壞左唔修理住 , 咁咪被迫無機打囉 , 不過而家多重考慮/憂慮添 .
所以各位最好旁敲側擊瞭解吓仔女身邊 d best fd

原來大家都有本難唸的經, 睇黎 BK 都要開返一版青春期血淚史至得喇

原文章由 cutekurumi 於 08-3-5 16:13 發表
原來大家都有本難唸的經, 睇黎 BK 都要開返一版青春期血淚史至得喇

好提議 , 就算幫唔到都可以舒緩吓 , 如果唔係谷埋谷埋 , 會鬱出病.
‹ 上一主題|下一主題