用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀 之- Part I (完)
樓主: ruby2004
go

好激氣呀 之- Part I (完) [複製鏈接]

原文章由 ann.ann 於 08-3-4 14:14 發表

但成日夜晚係牀偷偷地sent sms, 一個月sent成一千個以上, 唔通咁都叫要求高, 都唔出聲, 費事同佢嘈.

原來講開有咁多同道媽媽 (抱頭痛哭一陣) , 11-12度唔著褸 , 係嫌d羽絨褸看起來好 "容"腫 , 直身大褸又話重 , 出街d朋友都問佢做乜著咁少 , 好似我虐待佢咁 , 有次迫佢著(去離島旅行) ,
點知朋友個女話佢將件褸放入袋無著

sent sms 愈sent愈多 , 我講明要扣零用錢 .

[quote]原文章由 ruby2004 於 08-3-4 15:01 發表

原來講開有咁多同道媽媽 (抱頭痛哭一陣)
原來大家都係果D問題,我決定今晚起高壓手段:)
1一反屋企熄手机,用屋企嘅
2要睇九點半之前耍執好書包 ,做曬功課,温埋書30分鈡
3星期六日想自由自在完電腦,咁一至五吾好欠交比人罰留堂
4長假期想去街,之前小測大測统统要合格

你地話得5得呢!過左復活節話你知
派到好學校,要繼續努力

原文章由 Sammy_007 於 08-3-4 15:24 發表
[quote]原文章由 ruby2004 於 08-3-4 15:01 發表

1一反屋 ...

嘩 ! 高壓手段好視乎自己個件的性格 , 反叛性強唔強 ,
我都希望你成功啦 , 我個件就難d , 以前電腦set password ,
一樣咁pe , 後來大家傾掂數 , 唔set password , 每晚要溫書,
我放工前要溫好英文生字 , 晚飯後dictation . 違法者唔使斬 ,
set 番password啫 , 暫時都威脅到 , 遲d又唔知有咩新花款

原文章由 Auntie山渣 於 08-3-4 16:38 發表
電腦set password 都冇用,佢地醒過你,按safe mode 就一樣可以上網,用完你都唔知。:;pppp:
現在我索性裝movable hard disk ,成個drawer 抽起鎖在房間,等我放工,做完功課溫完書先可以用。 ...

好似同佢地鬥智鬥力咁

原文章由 Sammy_007 於 08-3-3 15:17 發表
最近仲発覺佢暗戀人 ,旁敲側擊都話冇野吾同我講,唉,仔女愈大細胞死得仲快 ...

Sammy_007 :

我都係呢個星期日至發現咋 , 我都唔敢問得太出面 , 免佢有警戒心,就連其他既學校生活情況都唔講

RUBY, 我個女都好反叛, 多年前曾經試過發現佢偷咗幾百元, 將啲錢放係同學度,  當時真係好嬲, 咁閙吓佢亦好正常, 夜晚11點幾, 佢仲發脾氣竟然話要落公園坐, 我終於要出手, 因為以好多年無打佢. 最後我決定要遲工, 係屋企睇實, 我可以同邊個講, 又唔咁同其他人講佢偷錢, 逃學, 驚佢唔鐘意.上年佢做嘅問卷調查, 竟然最親及最信任的人是同輩朋友及同學, 我真係想喊出嚟, 最唔鐘意係父母. 最重要係佢一直覺得自己無錯, 好彩我並無放棄, 雖然直至現在我哋都無談話, 我只希望到佢長大後能夠自立, 我就放心了. 做人最緊要係睇得開.

1000 個短訊真係好勁呀.

我隻女中一, 11/12 度都唔著校褸, 只係著冷衫. 又係話全校都無人著校褸, 不過 10 度以下就會著自已褸囉. 真係吹佢唔漲.

我平時都係 set 晒 password 等佢無得上網, 要上網做功課都要等我地返去至比做. 佢剛開始學人寫 blog, 比我發現佢暗戀兩個男仔添...

真係比佢嚇暈, 好怕影響佢既成績, 又唔想踢爆佢, 依家都不知幾頭痕呀

回覆 #2 ann.ann 的文章

ann.ann:

請問你個女而家讀緊form幾?
聽到你哋咁講, 開始好擔心呀?

原文章由 ruby2004 於 08-2-29 12:43 發表
成日教亞囡(f.1)做人要有誠信 , 唔好講大話 , 已經比我篤穿左幾次 , 我都係語重心長咁勸佢、教佢 , 我唔鍾意佢放學帶同學返屋企 , 點知又比我發現佢有, 真係好激氣呀 .
親子都無用 口既 , 唔鬧唔打又點 ? 咪一樣唔 ...

哎~~~你篤穿佢認數都冇咁激氣 有件天下奇案亞女都唔認數先死
說話亞女沖完涼在一個鍾內可以保持成個浴室係乾燥,水滴都冇一粒你d話奇唔奇啊 佢解釋為幫我慳水慳煤氣冇用花洒,只係用水喉沖洗身體 當時我已經激到唔理佢 佢仲要喊到話佢唔要俾我屈佢冇沖涼,仲話由我所有行為睇出我唔信佢,佢老豆就鬧我亞女大個都要自尊,點都要信自己個女哦
    等我放低所有怒氣同佢講咁既沖涼方式係冇可能洗乾淨身體,佢就頂你話點証明佢沖涼方式係唔岩啊 句句頂心頂肺,依家先6年班,仲有長長的中學我點同佢斗心斗力啊
鬧得勁就話傷佢自尊,驚佢諗唔開做傻事, 唔鬧就由佢想點就點啊

如果有效, 記得通知大家, 我會試下, 現在父母真是很難, 個個都"陽奉陰違", 我都好激氣, 昨晚, 個囝小測, 中/數 都唔合格 我問點解, 因為....唔記得, 我同佢講 唔好要我出手
原文章由 Sammy_007 於 08-3-4 15:24 發表

1一反屋 ...

原文章由 ann.ann 於 08-3-4 23:03 發表
RUBY, 我個女都好反叛, 多年前曾經試過發現佢偷咗幾百元, 將啲錢放係同學度,  當時真係好嬲, 咁閙吓佢亦好正常, 夜晚11點幾, 佢仲發脾氣竟然話要落公園坐, 我終於要出手, 因為以好多年無打佢. 最後我決定要遲工, 係 ...

ann.ann :

你eq真係高呀 , 暫時我個隻未到此地步 , 不過如果我出手打佢 , 佢一定走 , 佢好硬頸 ,由於經濟問題 , 我又唔辭得工 , 青少年時期朋友在他們心目中佔很重要位置 , 父母100句 , 唔夠朋輩講一句 ,  所以呢個時期係最易受影響和學壞 , 保持親子關係都重有得溝通吓 , 好似我咁激氣上黎呻吓 ,宣洩吓 ,發覺好多媽媽都遇同樣問題 , 原來個個都係咁 , 哈哈 , e+心情又好番d , 不過每日都有新的挑戰, 有排捱 ,你亞女現在表現如何 ?

原文章由 CW-KK 於 08-3-5 10:07 發表

哎~~~你篤穿佢認數都冇咁激氣 有件天下奇案亞女都唔認數先死
說話亞女沖完涼在一個鍾內可以保持成個浴室係乾燥,水滴都冇一粒你d話奇唔奇啊 佢解釋為幫我慳水慳煤氣冇用花洒,只係用水喉沖 ...

係囉 !!
佢地好鍾意死撐 , 明知唔啱都撐 , 呢d都多到唔記得 , 我隻女而家入去洗澡 , 3 ,4個字都聽唔到水聲 , 拍門問佢做乜先至開始沖 ,
原來對住塊鏡擠酒米

亞囡剛升中一, 我都好擔心。因有個女同學升同一間中學, 佢有界手前科(仲要0係學校), 唔駛點讀、有補習成績屬band 1, 驚佢上到中學會同佢一齊, 果然不出我所料, 雖然唔同班, but一齊返學, 一齊lunch, 我用左半年時間同佢傾, 分析, 要佢記住佢呢個年紀, 讀書至係最緊要, 而家冇再同佢fd.
佢而家個新fd, 暗戀 f.5 0既男同學
好彩佢仍然咩都同我講, 我至有得見招拆招

原文章由 Auntie山渣 於 08-3-4 16:38 發表
電腦set password 都冇用,佢地醒過你,按safe mode 就一樣可以上網,用完你都唔知。:;pppp:
現在我索性裝movable hard disk ,成個drawer 抽起鎖在房間,等我放工,做完功課溫完書先可以用。 ...

係唔係好難整架?

我e + 每次用完就收埋條電線,我覺得好麻煩,

原文章由 ruby2004 於 08-3-5 10:38 發表

係囉 !!
佢地好鍾意死撐 , 明知唔啱都撐 , 呢d都多到唔記得 , 我隻女而家入去洗澡 , 3 ,4個字都聽唔到水聲 , 拍門問佢做乜先至開始沖 ,
原來對住塊鏡擠酒米 ...

女仔係貪靚d架啦,

回覆 #2 樂樂 的文章

聽人講話有d USB 鎖匙, 可以控制電腦開關.
咁會唔會係一個辨法控制佢地用電腦時間呢?

原文章由 hoanita 於 08-3-5 11:52 發表
聽人講話有d USB 鎖匙, 可以控制電腦開關.
咁會唔會係一個辨法控制佢地用電腦時間呢?

亞女學校有公司sale套軟件 , 例如set 左2小時 , 到時就會自動熄機 , 如果你想要資料就出聲啦 .

我個仔45分鐘沖洗, 有30分鐘SEND msm

原文章由 ruby2004 於 08-3-5 10:38 發表

係囉 !!
原來對住塊鏡擠酒米 ...

原文章由 ruby2004 於 08-3-5 12:00 發表

亞女學校有公司sale套軟件 , 例如set 左2小時 , 到時就會自動熄機 , 如果你想要資料就出聲啦 .

係點架? 幾錢到?使唔使上門安裝架?
‹ 上一主題|下一主題