用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀 之- Part I (完)
go

好激氣呀 之- Part I (完) [複製鏈接]

成日教亞囡(f.1)做人要有誠信 , 唔好講大話 , 已經比我篤穿左幾次 , 我都係語重心長咁勸佢、教佢 , 我唔鍾意佢放學帶同學返屋企 , 點知又比我發現佢有, 真係好激氣呀 .
親子都無用 口既 , 唔鬧唔打又點 ? 咪一樣唔聽教 !!!
係呢度打餐飽發洩吓先

[ 本文章最後由 ruby2004 於 08-7-5 10:33 編輯 ]

0    0    0    0

回覆 #1 ruby2004 的文章

不如試下同佢make agreement 可以准佢帶同學回家, 但要在有大人在的時侯, 我就好采d屋企長期有人, 我仲特登買部wii番嚟等仔女招呼朋友, 可以觀察佢地.

原文章由 swallowngxx 於 08-2-29 13:27 發表
不如試下同佢make agreement 可以准佢帶同學回家, 但要在有大人在的時侯, 我就好采d屋企長期有人, 我仲特登買部wii番嚟等仔女招呼朋友, 可以觀察佢地.

我地係全職 , 1 - 5 都無大人 . 靠佢自律 .
可能我細個又天真又傻 , 亞媽唔准就唔敢做 .

原文章由 ruby2004 於 08-2-29 14:22 發表

我地係全職 , 1 - 5 都無大人 . 靠佢自律 .
可能我細個又天真又傻 , 亞媽唔准就唔敢做 .

依家d小朋友係好惡教, 又偷偷上網, 所以我除咗wii 之外就冇其它遊戲機, 全部都有鎖, 要預准才可玩, 連電腦都要用鎖匙才可上網...

原文章由 ruby2004 於 08-2-29 12:43 發表
成日教亞囡(f.1)做人要有誠信 , 唔好講大話 , 已經比我篤穿左幾次 , 我都係語重心長咁勸佢、教佢 , 我唔鍾意佢放學帶同學返屋企 , 點知又比我發現佢有, 真係好激氣呀 .
親子都無用 口既 , 唔鬧唔打又點 ? 咪一樣唔 ...

咁橋既,我果個放學就去同學屋企.我地都係要返工.阿囡係驚屋企無人喎(佢好細膽)!所以等到細佬放咗學先返屋企嫁.你試吓問佢咩原因!
我的廚房 - 午餐盒http://hk.myblog.yahoo.com/decemlmk

原文章由 Decem 於 08-2-29 17:17 發表

咁橋既,我果個放學就去同學屋企.我地都係要返工.阿囡係驚屋企無人喎(佢好細膽)!所以等到細佬放咗學先返屋企嫁.你試吓問佢咩原因!

佢地係到打機 , 可能悶卦 , 一齊玩開心d , 我6:30pm返到屋企都唔見人啦 , 時都陽奉陰違 , 個個人見到佢都讚佢好乖 , 唉!d人無見到佢駁咀的咀臉je , 激到c6跳起 . 教極都唔聽係最辛苦 .

我以為女仔會好好多添, 我個仔都有時激到我死死吓架,朋友成日勸我話仔大咗有自己的世界, 但日日見到佢, 明知係壞習慣唔通都由得佢咩?佢以前十點上床, 後來十點半, 再來十一點, 而家起碼十一點半先上床, 第二朝六點幾起身, 點夠瞓呀?

原文章由 一樣的天空 於 08-3-1 10:19 發表
但日日見到佢, 明知係壞習慣唔通都由得佢咩?

好同意你呢句說話 , 我好努力營造親子關係le , 但係正如你所講 ,
明知係壞習慣唔通都由得佢咩 ?
有時大家傾開計 ,我發覺她處理不當 ,教番佢處事態度(語氣是溫和的) , 一句唔啱聽 , 就立刻黑面 , 話我時時潑冷水 , 好後悔同我講喎 , (我個心當堂梗住) , 唔通要過後至教番佢咩 , 我怕已經唔記得 , 即時紏正又唔得 , 真係救命

嘩,我以為我個女係咁,原來你地d仔女都係咁 同佢好好傾,最多都係乖三日,第四日又來啦,成日講大話,但佢唔係講d大大話,小小的明明在看電視又話做功課,明明上msn 又死口話無,激死我

同意到極, 看了你的回應, 苦笑中, 或是無奈地笑中, 努力吧, 阿媽們, 真係唔知幾時又激一餐

原文章由 ruby2004 於 08-3-1 10:44 發表

好同意你呢句說話 , 我好努力營造親子關係le , 但係正如你所講 ,
明知係壞習慣唔通都由得佢咩 ?
有時大家傾開計 ,我發覺她處理不當 ,教番佢處事態度(語氣是溫和的) , 一句唔啱聽 , 就立刻黑面 , 話我時時潑冷水 ...

有時唔開心, 自己個女同樣好似好乖咁, 又係成日講大話, 我對住佢仲要受佢啲收超級脾氣, 好似之前天氣咁凍, 淨係著一伴冷衫翻學, 唔肯著褸, 叫佢著又發脾氣, 佢話學校無人著, 怕菸喎, 咁又嘈兩句, 我同個女的關係唔知幾時先可以好!!!...兒女永遠是人生中遇到最大的風險...., 希望在明天.

原文章由 ann.ann 於 08-3-3 01:10 發表
有時唔開心, 自己個女同樣好似好乖咁, 又係成日講大話, 我對住佢仲要受佢啲收超級脾氣, 好似之前天氣咁凍, 淨係著一伴冷衫翻學, 唔肯著褸, 叫佢著又發脾氣, 佢話學校無人著, 怕菸喎, 咁又嘈兩句, 我同個女的關係唔知 ...

我個仔都係,凍到流nose 水,都唔肯著褸,
無論天氣幾多度,都係著得一件藍色毛衣,

原文章由 ann.ann 於 08-3-3 01:10 發表
有時唔開心, 自己個女同樣好似好乖咁, 又係成日講大話, 我對住佢仲要受佢啲收超級脾氣, 好似之前天氣咁凍, 淨係著一伴冷衫翻學, 唔肯著褸, 叫佢著又發脾氣, 佢話學校無人著, 怕菸喎, 咁又嘈兩句, 我同個女的關係唔知 ...

嘩!好有同感呀!講大話(專”阿媽)/唔怕凍(愛靚唔愛命)/黑面/頂咀/出街(唔係夜街)瓣瓣中.係唔係個個細個都係一樣架,惗惗吓自己讀書果時米又係咁.努力呀各位.
我的廚房 - 午餐盒http://hk.myblog.yahoo.com/decemlmk

明知吵鬧無用, 咁重鬧.... 唔好同佢系呢個話題吵鬧咁多, 同佢 FRIEND 多啲先..... 之後再搵機會啦..

我個女f.1,上學期成續全級只排中間,每日次把頭髮成個中,中意煲电話粥,msn,最近仲発覺佢暗戀人 ,旁敲側擊都話冇野吾同我講,唉,仔女愈大細胞死得仲快
派到好學校,要繼續努力

人父母真的好奇怪, 好似我咁,我喜歡活潑的兒子, 偏偏佢好乖, 但不醒目o現在剛14歲、終於開始懂得challenge 我、我倒覺得好頂引。

從好的方便想, 他們董得挑戰權威, 是証明他們可以有 independent thinking. 吴通你想他們一世只会服從權威嗎?況且大人說的又未必全都正確、再者我們小時候也不是behave the same 嗎?

如非太過份就不要駡了, Take it easy.

哎, 細個時着乜都得, 大人怎話怎好, 我個仔而家朝朝花十分鐘梳頭, 哎, 佢唔急我急, 哎

原文章由 Sammy_007 於 08-3-3 15:17 發表
我個女f.1,上學期成續全級只排中間,每日次把頭髮成個中,中意煲电話粥,msn,最近仲発覺佢暗戀人 ,旁敲側擊都話冇野吾同我講,唉,仔女愈大細胞死得仲快 ...

[quote]原文章由 kkbbkk 於 08-3-3 15:22 發表
如非太過份就不要駡了, Take it easy

我就係無鬧 , 勸極都唔聽至激氣 , f.1 上學期叫極都唔肯溫書 ,
結果滿江紅 , 下學校開始要佢每晚溫 , 實行左一個星期了 , 而家好似積極左少少 (唔見棺材唔流淚 ).

講到著衫 , 早輪11,12度 , 又係唔肯著褸 , 著件毛衣就算 ,
成日都話唔凍 , 唔通又要等到佢冷病睇醫生晒錢晒時間至話佢咩 .

原文章由 ruby2004 於 08-3-4 12:01 發表
[quote]原文章由 kkbbkk 於 08-3-3 15:22 發表
如非太過份就不要駡了, Take it easy

我就係無鬧 , 勸極都唔聽至激氣 , f.1 上學期叫極都唔肯溫書 ,
結果滿 ...

講到著衫 , 早輪11,12度 , 又係唔肯著褸 , 著件毛衣就算 ,
成日都話唔凍 , 唔通又要等到佢冷病睇醫生晒錢晒時間至話佢咩 .
lee個問題都5知點解一上到中學多數d小朋友都會係咁, 熱天著長袖冷衫, 冬天就5著. 話件校褸, 外套核宊, 老套, 我成日同個囡講有幾核宊, 老套呀? 你著衫5係衫著你ma, 不過佢啋我都儍, 都係5著.
你話我市儈都好, 我唯有同佢約法三章, 如果冷親睇醫生要係零用錢扣, 你又吹佢唔漲, 佢又無過醫生 )
明天會更好!

以前以為男仔會頑皮啲, 發覺自己個仔同朋友的仔, 都係會好沉迷打機, 但起碼會話得聽, 都會著校褸返學, 唔會又話件校褸肉酸,  核突, 同埋唔會咁容易發脾氣.  好難想象咁凍點解可以著一件冷衫, 連我有啲friend係無小朋友嘅, 都發現中學生夏天著件好大件嘅冷衫, 冬天就都淨係著件衫 , 都唔知邊個發明. 有啲朋友問係咪要求高, 佢間係band two, 我只要求佢全級可以考到80名內, 中數合格, 咁當然做唔到,  但成日夜晚係牀偷偷地sent sms, 一個月sent成一千個以上, 唔通咁都叫要求高, 都唔出聲, 費事同佢嘈.
‹ 上一主題|下一主題