用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學-柏斯 好嗎?
go

澳洲留學-柏斯 好嗎? [複製鏈接]

朋友兒子今年中五會考, 唸住考完會考過澳洲讀書, 佢自己簡咗澳洲-柏斯, 但問過幾個朋友, 都話呢個地方麻麻.

想問下如果不去柏斯, 澳洲邊個地方好啲, 又多好學校呢?
   0    0    0    0

EVA222,

多謝你的回應.

佢應該係要讀基礎班先. 咁如果考完會考即刻過去, 澳洲嗰邊通常係幾月收生 & 開學呀?

我唸佢簡柏斯係想簡一個少啲華人的地方, 不知嗰邊啲學校又如何呢?

原文章由 HALAHA 於 08-3-1 09:36 發表
EVA222,

多謝你的回應.

佢應該係要讀基礎班先. 咁如果考完會考即刻過去, 澳洲嗰邊通常係幾月收生 & 開學呀?

我唸佢簡柏斯係想簡一個少啲華人的地方, 不知嗰邊啲學校又如何呢? ...

澳洲的學校(中小學)是每年 1月尾至 2 月初開學, 大學基礎班會分幾季開學, 1 月 中, 4 月初, 7 月, 8 月, 10 月都會開學, 要視乎個學生讀那一系.

如果你仔仔中五會考, 建議讓他讀中學 year 11, 之後 year 12, 畢業便直入大學. 讀 foundation 學不到英文的...

回覆 #1 HALAHA 的文章

我X老公都係栢斯讀書的, 我也去過個度,我本人覺得個度幾好環境,幾舒服, 讀書唔錯, 比較少夜生活.
X老公今年32YRS, 佢人工$60000一個月,(都算不錯Y)
**其實最緊要係佢自己本身讀書的能力**

hello~ 我本身都係喺澳洲讀完書返黎架, 我係喺Queensland, 我有幾個熟嘅學生都係喺perth 度讀. 其實去邊度&喺邊間學校度讀都係要視乎個小朋友想讀咩科先.
如果你想詳細d 了解, 你可以問我, 我可以幫到你!!

醒目開學勳章

回覆 #6 rc_purin 的文章

想問如果是男仔,想讀資訊科技,應該點揀呢?
又是否如上所言,不讀 基礎班而讀 11, 12 班?
那豈不是多讀一年?
請指教, thanks!

個小朋友係咪f.5?
係架, 可以讀小1年架, 因為 基礎班係for international student, 本地人係唔可以讀, 減少競爭. 其實除左基礎班, 還有證書文憑再升上大學2年班的途徑, 依個途徑仲快過讀基礎班添架.
如果你想再知得深入d, 我可以比我contact 你.
please check PM.
‹ 上一主題|下一主題