用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: myapple
go

報讀幼稚園 [複製鏈接]

醒目開學勳章

你講呢個問題係有咁既情況,我地亦唔可話全部住屋村既家庭管教會差過住其他地方家長,就是有錢有學識既都有品德差既,
但我見我個女既同學仔只有3幾個住係這屋村,其他既都係要坐車來番學既,我就行路呢啦,因為我住係龍門居,我反而無比我個女讀樓下既幼稚園,而選擇呢間位處公屋既學校

原文章由 myapple 於 08-3-15 23:24 發表
最近又有同事講, 揀幼稚園要考慮埋一個問題, 就係o係公屋裡頭既幼稚園, d學生可能大部份住响果個屋邨, 要考慮埋佢地既家庭管教, 或者衛生程度, 怕住公屋既小朋友會比較頑皮, 或者屋企人衛生意識無咁好, 會多d病菌。  ...

[ 本文章最後由 jamieconnie 於 08-3-16 22:08 編輯 ]

醒目開學勳章

jamieconnie,

多謝你既意見, 只係想問多一點點, 了解多d. 我並唔係有錢一族黎, 有時見d鄰居成日家嘈屋閉都好怕!!!

你小朋友由龍門居行路返學咪要好耐? 落雨都好麻煩喎. 咁唔方便你都選擇o係呢間學校讀證明你真係好鐘意呢間學校呀.

原文章由 jamieconnie 於 08-3-16 10:06 PM 發表
你講呢個問題係有咁既情況,我地亦唔可話全部住屋村既家庭管教會差過住其他地方家長,就是有錢有學識既都有品德差既,
但我見我個女既同學仔只有3幾個住係這屋村,其他既都係要坐車來番學既,我就行路呢啦,因為我住係龍門 ...

AGREE....我自少係公屋長大...結婚後搬入屯門富健花園
其實係公屋d人....好多都好有教養, 有禮貌....只係少撮人
係你講果d lor

actually...都要睇小朋友本身的性格.
好似我個仔.....我們好怩心機教
但是...囝囝本身太active la....
外人唔知...咪以為我們放縱囝囝lor

係上一次學校大旅行.....見到好多公屋家長
佢地都okey

所以你不用太擔心

醒目開學勳章

早晨,

我都唔係有錢人,我都係屋村長大架,同學仔係坐輕鐡多(小部份私家車),
其實當初我選擇這間學校既原因只是覺得佢係東華三院屬下機構,資源會好啲,同我有去看過開放日,都覺得老師做出來的各方便都好有心思,而我樓下幾間有些口碑一般,所以就讀這間姐(因為其他幼稚園係同一時間面試,所以只報左呢間咋,如果唔收就.. ),但讀左之後就覺得選擇無錯.
每日都係8:00鐘出門口,行15-20分鐘左右啦,咪當晨運囉,k1時落雨就叫姐姐咩佢囉,但k2都無啦,,都ok架,唔覺得太辛苦

原文章由 myapple 於 08-3-17 00:13 發表

多謝你既意見, 只係想問多一點點, 了解多d. 我並唔係有錢一族黎, 有時見d鄰居成日家嘈屋閉都好怕!!!

你小朋友由龍門居行路返學咪要好耐? 落雨都好麻煩喎. 咁唔方便你都選擇o係呢間學校讀證明你真係好 ...

[ 本文章最後由 jamieconnie 於 08-3-17 11:51 編輯 ]

HIHI~~~我都是在屋長大,現住在凱德...,囡囡就讀k1,在我立場小朋友入讀什麼學校不是主要問題,最主要是要同小朋友保持良好的溝通,分別是非,佢地好明白事理的.~~這是己見~~~~

醒目開學勳章

多謝咁多位媽咪既回覆呀, 其實呢間幼稚園正確位置响邊呢? 如果我想去探訪應該點行呢? 由友愛邨街市與士多之間直行? 跟住轉xxx? 定係由惠康果邊向前向左(?)行方便d呢? 係咪 tam pak yu 之前架? 謝謝!!!

[ 本文章最後由 myapple 於 08-3-17 14:21 編輯 ]

醒目開學勳章

就係何日東旁邊,

原文章由 myapple 於 08-3-17 14:19 發表
多謝咁多位媽咪既回覆呀, 其實呢間幼稚園正確位置响邊呢? 如果我想去探訪應該點行呢? 由友愛邨街市與士多之間直行? 跟住轉xxx? 定係由惠康果邊向前向左(?)行方便d呢? 係咪 tam pak yu 之前架? 謝謝!!! ...

醒目開學勳章

o艾~ 何日東點去架?

原文章由 jamieconnie 於 08-3-17 15:52 發表
就係何日東旁邊,

醒目開學勳章

你住邊樹呀,識去屯門公園嗎,爬蟲館那處有個打羽毛球的圓形地方知道嗎

原文章由 myapple 於 08-3-17 16:04 發表
o艾~ 何日東點去架?

醒目開學勳章

即係"色色園"學校入d入d? 我住碼頭果邊, 我諗撘輕鐵去友愛/安定站, 再問下人都應該可以的, 謝謝!

原文章由 jamieconnie 於 08-3-17 16:07 發表
你住邊樹呀,識去屯門公園嗎,爬蟲館那處有個打羽毛球的圓形地方知道嗎

醒目開學勳章

咁係友愛落車穿過街市就見到啦

原文章由 myapple 於 08-3-17 16:17 發表
即係"色色園"學校入d入d? 我住碼頭果邊, 我諗撘輕鐵去友愛/安定站, 再問下人都應該可以的, 謝謝!

醒目開學勳章

唔該晒你呀!!
如果去觀課, 或是上課前, 放學後觀察就讀的小朋友, 應該咩時間去係最好既呢? 當然係指復課後, 星期六係咪唔洗返學架?

突然入學校觀課既話, 唔知學校准唔准許呢? 因可能會騷擾小朋友上堂.

醒目開學勳章

星期六唔使番學既

其實學校之前係歡迎參觀架,但上次咪我校發生了垃圾飯事件,啲記者騙學校話想讀這校,所以唔知而家情況係點,你可以係放學時去看下啦,問下學校看下得唔得,或者你帶住個B會好點掛

原文章由 myapple 於 08-3-17 16:40 發表

唔該晒你呀!!
如果去觀課, 或是上課前, 放學後觀察就讀的小朋友, 應該咩時間去係最好既呢? 當然係指復課後, 星期六係咪唔洗返學架?

突然入學校觀課既話, 唔知學校准唔准許呢? 因可能會騷擾小朋友上堂 ...

醒目開學勳章

Thank you very much.
咁多問題唔好意思, 我就係想問上午校, 下午校, 全日班既返學同放學時間, 咁我就可以安排得好d. 帶埋亞b去唔知方唔方便呢, 去到參觀佢扭計就大件事喇, 一定比學校 reject.

原文章由 jamieconnie 於 08-3-17 16:51 發表
星期六唔使番學既

其實學校之前係歡迎參觀架,但上次咪我校發生了垃圾飯事件,啲記者騙學校話想讀這校,所以唔知而家情況係點,你可以係放學時去看下啦,問下學校看下得唔得,或者你帶住個B會好點掛

...

咁啱嘅 ~ 我都係住碼頭果邊o架, 如果去參觀都可以約埋一齊喎

原文章由 myapple 於 08-3-17 16:17 發表

醒目開學勳章

上午是12:00,下午是4:00,全日班是5:00,你打去看下可唔可以預約啦

原文章由 myapple 於 08-3-17 17:23 發表

Thank you very much.
咁多問題唔好意思, 我就係想問上午校, 下午校, 全日班既返學同放學時間, 咁我就可以安排得好d. 帶埋亞b去唔知方唔方便呢, 去到參觀佢扭計就大件事喇, 一定比學校 reject.

...

你坐506巴士係友愛落車..........
由友愛邨街市與士多之間直行...跟住轉右....再過對面馬路就係喇
(please follow the rule as ** )
-------------------------------------------------
----------
| school  |
----------
------------------------------------------------
        *
        *            
----------    *       -----------------------
             |    *    |
             |    *    |   友愛街市
             |    *    |
             |    *    |
             |    *     -----------------------    | 輕 |  |巴|
             |    * *******************  | 鐵 |  |士|
             |           -----------------------    | 站 |  |站|      
             |          |         士多

醒目開學勳章

Jowinnie,

哇~ 你好勁呀!!!! Thank you very much!!!

原文章由 Jowinnie 於 08-3-18 10:03 發表
你坐506巴士係友愛落車..........
由友愛邨街市與士多之間直行...跟住轉右....再過對面馬路就係喇
(please follow the rule as ** )
-------------------------------------------------
----------
| school  |
- ...

醒目開學勳章

yiho,

你好呀~ 你又點解會對呢間幼稚園有興趣既? 你打算會去邊幾間幼稚園添呀?

你要唔要返工架?

原文章由 yiho 於 08-3-17 17:33 發表
咁啱嘅 ~ 我都係住碼頭果邊o架, 如果去參觀都可以約埋一齊喎

原文章由 myapple 於 08-3-18 01:16 PM 發表
yiho,

你好呀~ 你又點解會對呢間幼稚園有興趣既? 你打算會去邊幾間幼稚園添呀?

你要唔要返工架?

For what I know, the school will appreciate that you go with your little boy or girl for visit.  Whatsoever, you better contact with school first.
‹ 上一主題|下一主題