用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 08/09 K1 請報到
樓主: os2468
go

08/09 K1 請報到 [複製鏈接]

我仔仔佢都係坐冼叔叔車,
我媽媽揍仔仔放學時見到校巴加咗"登"仔
比小朋友坐係走廊位,咁樣會唔會好危險呢??

妳個小朋友好叻呀 !開學才一個月就識講學校的事給妳知.是不是大仔?
其他家長妳們不要擔心啊!
到了下學期或學期尾,
妳們的小朋友一定有很大的轉變
她們會有自己的朋友,(成長了)
她們會玩妳叫我的名,我叫妳的名,
不要少看這玩意,她們是好開心不停地叫的,
家長見到都覺得好好笑
妳會見到她們好開心地與同學相處,
另外要上班的家長應該多參加學校的活動包括星期六
妳會認識到很多自己小朋友的同學及其他家長,
更可多些了解學校.
始終我們是消費者(每個月交成千元)
無理由唔去了解清楚, 唔通交了小朋友入學校就算數??
K2家長

原帖由 otomum 於 08-9-11 15:21 發表

我仔仔都係話無得去遊樂埸玩……
我問佢返學開唔開心,佢話開心……
佢都開始講學校既事,例如:去睇書要除鞋,手指畫,唱下歌,講到兩至三個小朋友個名…… ...

請問有邊位媽咪参加咗生日會? 可否分享下!

系咪全級一起慶祝? 上學校web-site好似冇k1 d 小朋友??

我要到6月才可参加!所以好想知多d, thks

我啱啱10月就參加咗喇~
我地會有1個小時參加生日會,
會係睇下小朋友上學既情況,
之後會去玩活動室到睇小朋友玩遊戲,
最後就拍照留念,
家長都可帶備相機自己影相,
我地個班剛剛好安排到3-4點,
咁我就揍埋小朋友放學lu~
佢地係唔會全級一齊慶祝,
只會每一班各自慶祝,
我諗佢地係唔想太混亂啦

我都好期待參加阿囡生日會呀, 不過要等多幾個月啊.

我9月份也參加了,我覺得是...家長學校參觀。我哋班話就話1小時,但我們都玩到1.5小時,因為每個生日小朋友的家長,都各自額外預備小禮物給全班同學仔。
「你若聽從耶和華─你神的誡命,就是我今日所吩咐你的,謹守遵行,不偏左右,也不隨從事奉別神,耶和華就必使你作首不作尾,但居上不居下。 」(申命記28:13-14)

我們的網誌:
hk.myblog.yahoo.com/BY-WH

各位你好,我仔仔係民生K1D學生,很高興認識你們.
特別係Normama, choifung618, joan280137, otmum & 芳芳.因為大家小朋友都係K1D. 我仔仔係坐冼叔車.佢地都好好呀.
Normama 你小朋友係子朗 OR 欣朗呢. 還有家尚. 我小朋友回家都有提起佢地呀. 我見佢返學好開心. 我都好放心.

我都有參加10月份生日會呀, 不過要上一層樓梯去活動室玩遊戲時, 情況就好似比混亂囉, 因為啱啱又有其他班o既小朋友落樓梯, 一上一落咁 ...有d危險.
另外, 要分組輪流出入活動室玩遊戲, 難免有 d 碰撞同混亂. 如果响返自己班房一齊玩就仲好啦.
雖然個生日蛋糕只係用嚟影相, 無得比小朋友食, 不過當成班小朋友一見到個蛋糕時, 大家一齊尖叫, 就真係好得意呀!!
Richard Matthew Nina

Hi, rondymommy,

真係好! 有咁多K1D媽咪.

我囝囝係旨朗, 佢只識同我講蘋果組同香蕉組.. 問佢同學仔D名,成日話 : 哎呀!又唔記得!

你小朋友真叻仔, 識得講咁多!佢叫咩名呀! 有冇返畫畫班? 旨朗返11:15! 希望快D可以有家長會可以見面!

原帖由 rondymommy 於 08-11-7 13:19 發表
各位你好,我仔仔係民生K1D學生,很高興認識你們.
特別係Normama, choifung618, joan280137, otmum & 芳芳.因為大家小朋友都係K1D. 我仔仔係坐冼叔車.佢地都好好呀.
Normama 你小朋友係子朗 OR 欣朗呢. 還有家尚. 我小 ...

Noramama, 你好呀.我都想認識下其他家長,真係唔知幾時會有機會.生日會呢.???旨朗幾月生日呀.???我個仔叫朗堯.二月生日.有排都未參加得生日會啦.朗堯成日都講小朋友個名0架.因為可能搭校車,老師逐個叫,佢咪記得囉.佢都成日唱歌,仲祈禱,好攪笑.佢無參加畫班,諗住廢事星期六返去.係呢.畫班好玩嗎.?

rondymommy,

旨朗6月生日, 真係等到頸長都未到!
雖然囝囝唔係好識講學校情況,不過,都覺得佢大個仔咗!

朗堯係咩組架? 係咪小朋友只同自己組的小朋友玩??

係呢, 星期四遊戲日你地d小朋友玩mud遊戲,旨朗玩持匙
羹傳球!

原帖由 rondymommy 於 08-11-10 21:05 發表
Noramama, 你好呀.我都想認識下其他家長,真係唔知幾時會有機會.生日會呢.???旨朗幾月生日呀.???我個仔叫朗堯.二月生日.有排都未參加得生日會啦.朗堯成日都講小朋友個名0架.因為可能搭校車,老師逐個叫,佢咪記得囉.佢 ...

Noramama,
朗堯無講係咩組呀.佢話係周老師個組.
遊戲日係......動物XXX.我唔記得.今晚返去睇下先.
你係在職媽媽OR全職媽媽.
我係在職媽媽,好想做全職媽媽呀.!!!

rondymommy,

我都係在職媽媽,無法啦!
又要供樓,又要生活費...如果真係上民生小學仲要3xxx學費,點可以全職??

點解呢度剩番我地兩個??

原帖由 rondymommy 於 08-11-11 13:49 發表
Noramama,
朗堯無講係咩組呀.佢話係周老師個組.
遊戲日係......動物XXX.我唔記得.今晚返去睇下先.
你係在職媽媽OR全職媽媽.
我係在職媽媽,好想做全職媽媽呀.!!! ...

係囉.點解得返我同Noramama0既.?
Noramama.畫班好玩嗎.? 朗堯而家好鍾意玩水彩.
如果好玩,唔知可唔可以插班或下學期參加呢.
旨朗係咪搭校車.知唔知有位媽媽post文係咩事.?
係邊區校車呢.?我都想關心下

有我係e度!!!

我囝囝都係K1D 西瓜組, 不過無番星期六學校既興趣班, 因為住TKO, 星期六無校車, 暫時都係上畫班.
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

Hi, 芳芳,

你囝囝有冇話分西瓜1組同2組呀? 都唔知係真唔係??
畫畫班都ok架! 學下畫點/線咁啦! 因為想比囝囝學d靜態
o既野,等佢train下集中力量,而且學費唔貴

希望K1D明天遊戲日叻叻, 攞多D冠軍

SORRY!其他媽咪不要嬲!

應該話所有K1小朋友都加油,所有媽咪都幫你地打氣        

原帖由 **芳芳** 於 08-11-12 14:10 發表
有我係e度!!!

我囝囝都係K1D 西瓜組, 不過無番星期六學校既興趣班, 因為住TKO, 星期六無校車, 暫時都係上畫班.

我仔仔係E班,佢都有參加畫畫班架,
但睇得出好多野都唔係佢畫Law ,
今日佢會參加精靈寶寶,
但問咗佢咁耐,
都唔知係玩咩

我囝囝攞o左個金牌, 唔係朱古力果種, 不過e家掛住食飯, 未講係邊個項目, 個人定組別呢???

原帖由 Normama 於 08-11-13 00:39 發表
Hi, 芳芳,

你囝囝有冇話分西瓜1組同2組呀? 都唔知係真唔係??
畫畫班都ok架! 學下畫點/線咁啦! 因為想比囝囝學d靜態
o既野,等佢train下集中力量,而且學費唔貴

希望K1D明天遊戲日叻叻, 攞多D冠軍  ...
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

不過都要預o左有老師幫下手, 否則張張都係抽象畫lu.....

原帖由 我心不死 於 08-11-13 11:41 發表
我仔仔係E班,佢都有參加畫畫班架,
但睇得出好多野都唔係佢畫Law ,
今日佢會參加精靈寶寶,
但問咗佢咁耐,
都唔知係玩咩mouth:" />
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

我個仔都拎0左個金牌,仲話係張校長頒獎.好攪笑.不過都係問極都唔知做過0的咩.???
‹ 上一主題|下一主題