用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍區有咩小一好介紹,可唔可以分享下心得!!! ...
go

九龍區有咩小一好介紹,可唔可以分享下心得!!! [複製鏈接]

0    0    0    0

hi ioi624,

你想問哪類學校?津貼、直資定私校?

同埋你囡囡係咩類型先?佢啱活動定傳統教學先??

Wasabb

原文章由 ioi624 於 08-2-20 13:47 發表
好擔心呀!女女出年高班,要選小一啦!有無人可以分享下心得,另外有無好介紹???

回覆 #2 ioi624 的文章

then go to PLK cameos Primary school la...this school suits your daughter since she is active and everyone is happy there since there are not much homework.

My two girls go there and they are happy and I am happy too.

原文章由 ioi624 於 08-3-6 23:08 發表
HKdevil,
  多謝你回覆!不過陳守仁難考嗎?有咩可以準備??

陳守仁一定要英文係小朋友的 first language,每一年都有好多人爭陳守仁, 我個女都考過, 不過考唔到,我表妹就响入面讀緊小六,幾free,課外活動夠全面,不過佢地的成績好的畢業生一係就入international school讀中一 or local famous english school, 如果成績較差,就要去返佢地保良局轄下的中學,因為一般普通學校佢地讀唔到...

原文章由 kristywhy916 於 08-3-7 19:53 發表

陳守仁一定要英文係小朋友的 first language,每一年都有好多人爭陳守仁, 我個女都考過, 不過考唔到,我表妹就响入面讀緊小六,幾free,課外活動夠全面,不過佢地的成績好的畢業生一係就入international school讀中一 o ...

"因為一般普通學校佢哋讀唔到..."此話何解?
thanks!

原文章由 srl 於 08-3-11 03:42 發表

"因為一般普通學校佢哋讀唔到..."此話何解?

thanks!

因為佢地係英文學校,所有中中佢地係讀唔到. 只能夠讀英文.
因為我表妹的成績不是太好, 很難派到心水英文中學,而kowloon又有多少間英中呢?中中她又讀不上, 我舅母現在每個星期六都要帶她去interview,很辛苦呢.

ioi624,

大部份46網既 aided-school都係出名多功課同壓力大,不過佢哋中學派位就好好,但如果阿囡係好動型,你又會唔會唸吓真道呢?不過佢哋偏向收大仔、大囡。另外培橋(沙田)你會唔會覺得太遠呢?

至於TSL,除咗啲小朋友英文程度要好外,仲要佢夠大膽,响interview時要夠膽答老師問題咁出線機會就會高啲。

以上純粹個人意見。

wasabb

原文章由 ioi624 於 08-2-23 19:45 發表
原來我係48網,一路以為係46呀!
油塘 聖安當/ 九龍塘 宣道 我都有留意!希望有人可以俾點意見!!!thx

[ 本文章最後由 wasabb 於 08-3-11 17:54 編輯 ]

原文章由 wasabb 於 08-3-11 17:50 發表
ioi624,

大部份46網既 aided-school都係出名多功課同壓力大,不過佢哋中學派位就好好,但如果阿囡係好動型,你又會唔會唸吓真道呢?不過佢哋偏向收大仔、大囡。另外培橋(沙田)你會唔會覺得太遠呢?

至於TSL,除咗啲小朋友英文 ...

我囡舊年都有考tsl,有差不多2,000幾個小朋友考既,要interview兩次,如妳想俾小朋友一個好既學習language既環境,間學校就好fit妳既要求,but我最後都係give up左個位,prefer阿囡讀傳統既學校

回覆 #10 wasabb 的文章

My two girls are studying at TSL and they are very happy, so I am happy too.

My elder girl got accepted by DGS and is on the waiting list of SPCC. I do not agree that it is difficult for them to get good school. In fact, the kids from TSL is both confident and smart, they are accepted by many good schools.

原文章由 SandyWu 於 08-3-11 18:03 發表

but我最後都係give up左個位,prefer阿囡讀傳統既學校 ...

Me, too.

wasabb

ioi624,

Hey, one more suggestion :  St Margaret Co-educational School (in Sham Shui Po, next to Ying Wa Primary School)

wasabb

原文章由 ioi624 於 08-3-16 00:24 發表
wasabb,
  培橋都有朋友介紹過,但入沙田好似好遠,佢咪要好早坐車...真道好似少聽點!等我睇睇資料先!thx

當然不會英文是母語才收
亦冇聽過畢業生入international school
我仔讀緊p4

原文章由 kristywhy916 於 08-3-7 19:53 發表

陳守仁一定要英文係小朋友的 first language,每一年都有好多人爭陳守仁, 我個女都考過, 不過考唔到,我表妹就响入面讀緊小六,幾free,課外活動夠全面,不過佢地的成績好的畢業生一係就入international school讀中一 o ...

原文章由 wasabb 於 08-3-11 17:50 發表
ioi624,

至於TSL,除咗啲小朋友英文 ...

請晤46網邊間好, 因只得8間學校, 另想問48網(有23間學校)又有邊間好呢????

唔該晒!!!!!

Net 48 has many choices which are Band 1.

原文章由 WaiWai媽媽 於 08-4-9 21:49 發表

請晤46網邊間好, 因只得8間學校, 另想問48網(有23間學校)又有邊間好呢????

唔該晒!!!!!

WaiWai媽媽:

唔好意思,我調亂咗46網同48網,48網應該比較好,我既心水如下:

1.
李兆強

2.
德田李兆強

3.
循道衞理

至於46網,我覺得可以考慮的有:

1.
柏德

2.
天主教聖若翰

以上呢啲學校都係既類別,如果讀得就要有心理準備會好辛苦。

再一次講聲唔好意思!

Wasabb

原文章由 WaiWai媽媽 於 08-4-9 21:49 發表

唔該晒!!!!!

想問下: 係唔係小學考入到私校就一定無得參加統一派位呀?

請各媽咪幫手解答, 我而家諗緊個女升小學問題, 我本人住新界, 個女讀緊根德園, 我心儀34區既馬頭涌, 諗住去該區租屋, 但又聽聞如果報讀私校又收既話, 就一定要放棄統一派位, 係唔係真咖? 如果係真既, 究竟我應該只考慮考私校定係搏一搏統一派位大抽獎呀, 請各媽咪教教我, 謝謝
‹ 上一主題|下一主題