用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試心情緊張
go

考試心情緊張 [複製鏈接]

亞囝今年小二,佢話考試時心情好緊張,所以同佢溫到滾瓜爛熟o既題目,考試時會因為太緊張而忘記。點樣先可以令囝囝穩定情緒面對考試呢?
   0    0    0    0

原文章由 祖明 於 08-2-19 16:49 發表
亞囝今年小二,佢話考試時心情好緊張,所以同佢溫到滾瓜爛熟o既題目,考試時會因為太緊張而忘記。點樣先可以令囝囝穩定情緒面對考試呢?

Hi,

我個囝囝由一年級第二次考試開始, 在考那一課前一天便全日做那一課的exercise, 真的是不停的做, 除了回到家吃午飯,吃晚飯及睡覺前. 每做完一小時便小休(我告訴他是小息時間)吃一些東西. 自小一他便已習慣考試便要做 exercise.  他的學校每年考4次試. 當考試時我便告訴他, 其實考試就像做exercise一樣, 沒什麼分別, 見題目便做. 問題只是不小心而止, 告訴他不是他不懂. 自小他就知道這一點, 但當然愈大就愈多了一點緊張. 他也曾告訴過我.
現在他小二了. 他還是很願意不停的做exercise. 因他知道不停的做只是幾天而止(我平時不會給他做). 他並不抗拒. 所以一定要自小訓練. 只是看書及温書是不能的, 因未寫過未諗過是不會放在腦中.
這只是我個人的意見, 可能我個囝囝比較沒人家那麼聰明 , 要用這個放法, 但都ok啦.

原文章由 Berry_luk 於 08-2-19 19:40 發表

Hi,

我個囝囝由一年級第二次考試開始, 在考那一課前一天便全日做那一課的exercise, 真的是不停的做, 除了回到家吃午飯,吃晚飯及睡覺前. 每做完一小時便小休(我告訴他是小息時間)吃一些東西. 自小一他便已習慣考試 ...

Berry:
我都好似你一樣,由k3開始已經訓練亞仔做exercis。平時係冇俾亞仔做exercise既,只係長假期或測驗及考試前俾佢練習o下,我都有俾小休時間佢,因為我知不停咁要亞仔做exercis,只會做到盲目連腦要實晒,根本冇可能吸收到。我亦都教過佢考試時,當平時咁見題目就做,唔識既就轉頭先再諗再做,唔冼驚唔夠時間,如果太過急完成份卷,好大機會都會做錯做漏。可惜當亞仔拎起份卷時,佢又好自然咁又緊張又心急,再加埋唔小心而錯既地方,真係扣o左好多冤枉分,份卷原本有7x分都變o左唔合格 可能亞囝依家仲細(11月尾剛夠7歲)未能適應考試時既環境同氣氛,我都好明白,因為以前自己細個考試時都係咁,o係班房面對老師做卷,同o係屋企面對媽咪做卷,o個種心情及氣氛係好唔同,好難將兩種環境當做一樣,你同唔同意呢?

原文章由 祖明 於 08-2-20 14:15 發表

Berry:
我都好似你一樣,由k3開始已經訓練亞仔做exercis。平時係冇俾亞仔做exercise既,只係長假期或測驗及考試前俾佢練習o下,我都有俾小休時間佢,因為我知不停咁要亞仔做exercis,只會做到盲目連腦要實晒,根本冇可能吸收到 ...

祖明,

我完全同意, 不過有一點我想知道的, 就是在家做exercise時的氣氛是如果何的? 你家裏有沒有其他的小朋友或其他人? 又或你會在他身邊指導他? 一定要做到與在學校有少少相似, 要靜, 要無人在身邊, 不要在旁教他如何做這如何做那, 叫他唔識唔好叫你來教, 唔識就跳過, 做完一個鐘, 當他小休時才看看他不懂那裏. 令他覺得有如在學校考試時一樣, 我不會在囝囝身邊看他做成點, 他只是不停的做, 不出聲,不問我問題. 我會去他看不到我的地方. 雖然我個仔啲成績不是很好, 合格就ok啦! 不過當然有時他應懂的都做錯, 我會丙他(丙得都幾狠架 ), 但佢都慣了 .
佢還告訴我, 在學校考試時還比在家輕鬆, 因我不在旁, 錯了也不會比人罵喎!

原文章由 Berry_luk 於 08-2-20 22:31 發表

祖明,

我完全同意, 不過有一點我想知道的, 就是在家做exercise時的氣氛是如果何的? 你家裏有沒有其他的小朋友或其他人? 又或你會在他身邊指導他? 一定要做到與在學校有少少相似, 要靜, 要無人在身邊, 不要在旁教 ...

你囝囝有9x分叫好好啦!你唔好咁貪心啦 因為屋企仲有個5歲既細佬,所以我會關埋房門同亞仔溫習,而細佬知哥哥要考試,佢都會自己靜靜地o係廳同工人姐姐玩,唔會嘈住哥哥。我就坐o係佢旁邊叫佢自己試下做,唔識再教佢。亦都試過無人在旁,叫佢自己做,做完俾我改。當然教極都錯既我實有丙佢啦 可能比你仲兇狠o添 或者我再嚐試調較o下個氣氛,例如要計時,好似學校咁要o係限定時間內完成份卷,盡量俾到亞仔有<學校考試>既feel啦!

原文章由 祖明 於 08-2-20 22:48 發表

你囝囝有9x分叫好好啦!你唔好咁貪心啦 因為屋企仲有個5歲既細佬,所以我會關埋房門同亞仔溫習,而細佬知哥哥要考試,佢都會自己靜靜地o係廳同工人姐姐玩,唔會嘈住哥哥。我就坐o係佢旁邊叫佢自己試下做,唔識再教佢。 ...

你又知我個囝囝有9x分? 我沒有提過喎, 你是否知我是誰呀? 不過,我有時都會覺得好驚, 由高跌下真的幾痛, 我個仔就試過了, 所以佢第一次考試考第幾佢都唔知架, 等佢跌落嚟時無咁傷呀, 好彩佢問了幾次就唔問喎, 因佢老師都無話比佢知佢第幾, 今次第二次考試都未派成績表, 如果名次的結果不好, 都唔驚.
哦, 原來你有兩個小朋友, 真好! 不過, 聽嚟你個仔讀書的氣氛都ok喎! 我個仔是大仔呀! (年頭出生), 你個仔11月才夠7歲, 但我個仔已8歲了, 大一年呀, 一年是好大架啦! (哈! 是有少少唔公平, 請原諒!) 唔怕! 慢慢來, 男仔是慢一點的 , 有一天佢一定不負你所望 , 比一點時間佢, 我都給了我個仔一點時間去改佢發夢的壞習慣 , 佢又遇到個好老師, 幫了我個忙, 把他搬了位, 令佢發少啲夢,所以一定有辦法的.

原文章由 Berry_luk 於 08-2-21 23:07 發表

你又知我個囝囝有9x分? 我沒有提過喎, 你是否知我是誰呀? 不過,我有時都會覺得好驚, 由高跌下真的幾痛, 我個仔就試過了, 所以佢第一次考試考第幾佢都唔知架, 等佢跌落嚟時無咁傷呀, 好彩佢問了幾次就唔問喎, 因佢 ...

sorry 我將你同另外一個bk媽咪撈亂左!如果你囝囝真係有9x分就真係好呀 我知道讀書環境好重要,所以亞仔讀k1時,我已安排最好既讀書環境俾佢,可惜幫助唔大
係呀~我仔因為係年尾仔,所以好多人話佢會比其他同學吸收慢D,我都知小朋友年紀少會有相差,但估唔到差咁遠呢佢  o個班 有個同學99年尾,足足相差一年有多 。有左呢次經驗之後,我就俾細佬(12月 )讀多年幼稚園先再升小一,俾佢做大仔,唔洗好似亞哥咁辛苦。

原文章由 祖明 於 08-2-22 15:07 發表

sorry 我將你同另外一個bk媽咪撈亂左!如果你囝囝真係有9x分就真係好呀 我知道讀書環境好重要,所以亞仔讀k1時,我已安排最好既讀書環境俾佢,可惜幫助唔大
係呀~我仔因為係年尾仔,所以好多人話佢 ...

做法正確(在我立場看), 因大仔是著數, 遲一年就遲一年囉, 唔急呀, 仲好教啲忝, 因大一年就明白事情的程度就大一啲, 要佢哋細細個就讀書, 但又未到這程度, 但錯了或唔明又要比我哋丙, 你話幾慘, 所以我贊成 , 我識好多家長佢哋啲囝囝囡囡是12月或11月都是比佢哋讀多一年幼稚園, 然後再讀一年級, 不過要看看那間幼稚園同唔同意了, 佢哋會勸你說不用, 因在佢哋立場, 你個囝囝已夠年齡讀書, 還要看看你個囝囝是否smart, 如果是,就不用浪費了.

原文章由 Berry_luk 於 08-2-22 18:04 發表

做法正確(在我立場看), 因大仔是著數, 遲一年就遲一年囉, 唔急呀, 仲好教啲忝, 因大一年就明白事情的程度就大一啲, 要佢哋細細個就讀書, 但又未到這程度, 但錯了或唔明又要比我哋丙, 你話幾慘, 所以我贊成:victory ...

初初以為年紀細吸收能力好D,所以哥哥未夠6歲我就俾佢升小一。但你講得o岩 佢因為年紀細,理解能力弱,所以佢讀得好辛苦。再加上精神+體力未能支持得到(早上6:30上校車,下午4:45返)亞囝初返小一o個幾個月,辛苦到佢連飯都食唔落仲因為年紀細專注力不足,所以經常被老師寫手冊投訴上課欠專心 、恰眼訓,返唻屋企又要俾我 e+諗返轉頭亞囝都幾慘
細佬間幼稚園就係唔俾佢讀多年 ,校長應為佢可以應付小一喎:;pppp: ,但有左教訓,唔再細佬好似亞哥咁 ,我唯有轉校讀多年k2囉!

[ 本文章最後由 祖明 於 08-2-22 19:40 編輯 ]

原文章由 祖明 於 08-2-22 19:37 發表

初初以為年紀細吸收能力好D,所以哥哥未夠6歲我就俾佢升小一。但你講得o岩 佢因為年紀細,理解能力弱,所以佢讀得好辛苦。再加上精神+體力未能支持得到(早上6:30上校車,下午4:45返)亞囝初返小一o個幾個月,辛苦到佢 ...

你個大囝好慘呀 , 原來佢返全日架, 好辛苦!!(我個囝只返上午) 你一定好心痛啦! 但又控制唔到自己要 佢啦!  不過唔怕, 大個啲就會追到架,
那就是說你個細囝已轉校了? 那希望你那兩個囝囝都能學業進步, 在校園生活愉快, 只要在學校開心, 個人都醒啲架. 比啲時間個大囝, 一定得架 .
‹ 上一主題|下一主題