用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: Rachethew
go

校際音樂節 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

我女都會搖架, 不過動作唔大, 望落會令人覺得佢樂在其中, 我覺得係一件好事黎既! 試過見d表演, 個演奏家無晒表情好緊要咁, 我自己覺得會影響左架
不過如果動作太大, 例如好似職業演奏家咁fing晒頭, 又好難怪同學仔唔欣賞既! 提點一下佢lor, 可能佢自己都唔知呢!
原文章由 yvonne.wong 於 08-2-22 01:10 AM 發表
今日音樂堂老師叫參加了校際鋼琴比賽的同學出來彈比佢聽,和比機會他們訓練胆量,全班只有兩個參加,一個唔識背譜,結果我囡囡出去彈,點知全班大笑,原因我囡彈琴就會將自己容入琴中,頭和身會搖.請問大家這是正確嗎?是否 ...

亞女第一次參加 vocal solo, 91分, 第三 !

是否多數人著校服去比賽 ?
因當日是 PE 衫, 好唔好著便服呢 ?
唔知有無人影相嫁 ?

原文章由 bbqueen 於 08-2-22 00:52 發表

請問囡囡彈边首歌?  係未講緊 piano ar?

104鋼琴呀

My son just finished G1 piano.  He gets 78marks. It is OK as he played the first note wrong & say '哎呀'.  After that, he is relaxed and played the rest well.  He would be 5 in March.  Hope he would be better next year.  But really a good experience!

醒目開學勳章 王國長老

我女都係著pe衫呀! 無帶衫去呀, 又要帶鞋咁麻煩.........
不過最後都趕唔切返學
原文章由 jazzmama 於 08-2-22 01:37 PM 發表
是否多數人著校服去比賽 ?
因當日是 PE 衫, 好唔好著便服呢 ?
唔知有無人影相嫁 ?

原文章由 chrwan 於 08-2-22 14:02 發表
My son just finished G1 piano.  He gets 78marks. It is OK as he played the first note wrong & say '哎呀'.  After that, he is relaxed and played the rest well.  He would be 5 in March.  Hope he would b ...

其實咁細個好叻架, 起碼都合格(75分先合格), 我個女grade 1個場我都見到有2個幼稚園生參加.

其實上台有無"疾"真係要睇臨場時的狀態, 最重要係可以攞到上台的經驗, 琴晚同琴老師傾開, 佢話如果上台唔驚, 考試會較容易攞高分.

原文章由 yvonne.wong 於 08-2-22 10:49 發表
其實我覺得佢都唔算誇張,所以一路都無話佢,星期六我都會問老師,我最驚佢返學同學不斷以這事做笑話,笑佢,跟住會同我講話唔去參加比賽.

我覺得個身少少揺係投入首歌到, 我見過我有2,3個朋友的囡囡都係咁架, 你試下同囡囡解釋其它小朋友笑係因為佢地唔明,  呢d係彈琴投入的表現, 叫佢唔好介意.

咁啱呀.....我諗住有譜,所以求其啦......點知咁鬼多野跟....老師有無話要注意乜呀?
原文章由 Heidi媽 於 08-2-22 13:57 發表
Sindy,

我仔仔都係彈 104 呀!

咁我都著 PE 衫去算 lu
我囡星期一第一場
如果等埋分紙..唔知幾點有
怕返學遲到 (下午班幼稚園)

原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-22 14:21 發表
我女都係著pe衫呀! 無帶衫去呀, 又要帶鞋咁麻煩.........
不過最後都趕唔切返學  

原文章由 YanYan0116 於 08-2-22 14:33 發表

其實咁細個好叻架, 起碼都合格(75分先合格), 我個女grade 1個場我都見到有2個幼稚園生參加.

其實上台有無"疾"真係要睇臨場時的狀態, 最重要係可以攞到上台的經驗, 琴晚同琴老師傾開, 佢話如果上台唔驚, 考試會較 ...

U ar right.  I just want him to be more confident and have more experience. And he enjoys playing piano now.

Daisy 媽咪,

你囡囡是不是参加Feb 19 Morning session, Age 7-9?
因我囡囡是參加這一組, 我知道第三名是91分

原文章由 Daisy媽咪 於 08-2-22 13:30 發表
亞女第一次參加 vocal solo, 91分, 第三 !

醒目開學勳章 王國長老

點止輕鬆晒呀, 笑晒tim啦
恭喜恭喜!!
原文章由 sofina 於 08-2-22 04:17 PM 發表
我仔仔今日比賽完,終於鬚一口氣
佢今日攞到第一名90分.
事前真係諗吾到,因為有時係家裹驒有時都會(疾)嫁!
相反今日佢驒得好順.以家比賽完真係輕鬆曬啦! ...
‹ 上一主題|下一主題