用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: Rachethew
go

校際音樂節 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 Karinachu 於 08-2-20 04:32 PM 發表
我都好開心呀. 阿囡今日在荃灣大會堂考, 86分得第三.

醒目開學勳章 王國長老

係啊, 佢自己有要求至有用! 我女練琴都係懶 永遠唔會將唔好果part再練.....
原文章由 Sindy 於 08-2-20 05:21 PM 發表
係呀,好耐無聯絡啦......恭喜你同囡囡呀,我女有報呀,啱啱有本書,諗住唔駛買書,報左104,點知係三組中最少人報的,其他兩組都有十六group,我女呢首得9 group,首歌仲有好多野要執,下星期就彈啦.......不過囡囡都積極左, ...

轉左老師之後好好多,老師好多時demo比佢睇,仲可以模仿佢點錯,所以一比較佢就知原來係咁,同埋老師既表達能力幾好,囡囡get得到佢講乜,不過練琴都係懶架.....阿仔就更加唔嗲唔吊咁....不過興趣既野我都無逼佢,鐘意有mood咪彈囉.....我比人叫練自己唔鐘意既歌我都會覺得好煩... ,不過老師就有d覺得阿仔可惜,成日問我仔係咪彈過果d歌...不過算啦,兒孫自有兒孫福

原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-20 17:27 發表
係啊, 佢自己有要求至有用! 我女練琴都係懶 永遠唔會將唔好果part再練.....

你就好啦, 幫囡囡搵到個好老師, 我兩個月前幫囡囡轉左鋼琴老師, 但因為某些原因, 老師教唔到比賽歌, 上星期日再幫囡囡搵過另一個老師, 上左第一堂, 教左幾行,下星期一上多一堂,星期四就比賽, 只希望佢彈得幾多就幾多, 不過我仍然要求(希望)佢背譜出賽..........會唔會過份左d呢 ?
原文章由 Sindy 於 08-2-20 17:21 發表
係呀,好耐無聯絡啦......恭喜你同囡囡呀,我女有報呀,啱啱有本書,諗住唔駛買書,報左104,點知係三組中最少人報的,其他兩組都有十六group,我女呢首得9 group,首歌仲有好多野要執,下星期就彈啦.......不過囡囡都積極左, ...

neighbour931,
kids learn very fast, e.g. one of my friend has brought her girl to my home last Sat since her girl plays the same piece as my girl,  honestly speaking, her tempo is too slow and have some wrong notes during the course of performance, however, my girl and I just demo to her twice and I remind her of the tempo and some key points (adding expression), she has got merit certificate today.
原文章由 neighbour931 於 08-2-20 18:10 發表
你就好啦, 幫囡囡搵到個好老師, 我兩個月前幫囡囡轉左鋼琴老師, 但因為某些原因, 老師教唔到比賽歌, 上星期日再幫囡囡搵過另一個老師, 上左第一堂, 教左幾行,下星期一上多一堂,星期四就比賽, 只希望佢彈得幾多就幾多 ...

[ 本文章最後由 Ramomo 於 08-2-20 18:19 編輯 ]

簽名被屏蔽

梗係唔過份啦,我都有叫女背譜,其實佢地練到咁上下都記得架啦,不過我女就話拎埋出去會好d.........最緊要你囡囡知道首歌點彈,多d練下都應該ok的呀,老實講,真係認真咁彈,一個月乜時間都夠啦,咪係?
原文章由 neighbour931 於 08-2-20 18:10 發表
你就好啦, 幫囡囡搵到個好老師, 我兩個月前幫囡囡轉左鋼琴老師, 但因為某些原因, 老師教唔到比賽歌, 上星期日再幫囡囡搵過另一個老師, 上左第一堂, 教左幾行,下星期一上多一堂,星期四就比賽, 只希望佢彈得幾多就幾多 ...

Thanks so much for your encouragement. By the way, I won't push her too much on this as we do not give her too much time to practice in piano and grade six piece is quite hard for a normal 9 years old children self learning (most of the time).
Hope that my daughter have more time prepare for coming violin competitions.
原文章由 Ramomo 於 08-2-20 18:17 發表
neighbour931,
kids learn very fast, e.g. one of my friend has brought her girl to my home last Sat since her girl plays the same piece as my girl,  honestly speaking, her tempo is too slow and have so ...

你囡囡有無報小提琴呀 ?
原文章由 Sindy 於 08-2-20 18:26 發表
梗係唔過份啦,我都有叫女背譜,其實佢地練到咁上下都記得架啦,不過我女就話拎埋出去會好d.........最緊要你囡囡知道首歌點彈,多d練下都應該ok的呀,老實講,真係認真咁彈,一個月乜時間都夠啦,咪係?  ...

醒目開學勳章 王國長老

如果小朋友生性, 練多兩練自然都會識背架喇, 我女係琴老師咁多學生中, 最遲練好校際既一個, 15號至叫剛學晒, 19號已經背晒譜去比賽拎埋第3tim!
哎! 呢d天才波, 我女最叻......anyway, 唔好睇小小朋友d爆炸力呀

Sindy,
我女仲勁! 完全知道自己錯咩, 老師未講已經話"我知! 咁丫嘛"然後解說theory一百分再做一個完美示範........到再彈又變成一pat! 教到老師話要call白車因為想嘔血!

原文章由 <i>neighbour931</i> 於 08-2-20 06:10 PM 發表
<br />

原文章由 AngieMaMa 於 08-2-20 16:16 發表
我地今日係Art Centre比賽, 小女表現普通,還好有張MERIT CERT, 不過第一,二,三名都好高分. 他們的表現也實在非常有水準!!

第一, 94
第二, 92
第三 (兩位), 91 ...

彈边首歌? 有幾多人? 可以講埋幾多分 ar?

Hi Sindy,

I am looking for a piano teacher(上門), would you mind to give me your teacher details?

many thanks

lily

原文章由 Sindy 於 08-2-20 17:47 發表
轉左老師之後好好多,老師好多時demo比佢睇,仲可以模仿佢點錯,所以一比較佢就知原來係咁,同埋老師既表達能力幾好,囡囡get得到佢講乜,不過練琴都係懶架.....阿仔就更加唔嗲唔吊咁....不過興趣既野我都無逼佢,鐘意有moo ...

原文章由 洛婷 於 08-2-20 16:32 發表

原本我女女都係參加今年校際彈Lee首歌,歌書仲訂咗,
(本書係橙啡色 SHORT ROMANTIG PIEGES FOR PIANO)

到報名既時候,我同學校溝通上出咗問題,
交回條比學校既時候,原來我冇填到個No:U105,
咁學校派番回條比女女, ...

我發覺,而家好多學校既老師都係咁,
可能佢地忙啦,跟得唔係咁貼!

我都有兩個學生差d報唔到,
老師問有冇人參加時,
竟然問漏左佢地,
係佢地家長同其他家長傾開計,
先知道有得報,
個兩個家長問返老師時,
剛剛係最後一日,
家長搵我時,我都返緊工,
都冇個d歌既譜係身,
搞到我都冇時間慢慢諗佢地揀邊隻,
大概幫佢地揀左歌就叫佢地填落表喇!

I share my daughter's results too.  

She played the piano duet with a school mate on the first day of the Festival and got 93 marks, 2nd place.   The champion is 94 marks and  the third is 91 marks.

醒目開學勳章

原文章由 NoName 於 08-2-20 23:01 發表

我發覺,而家好多學校既老師都係咁,
可能佢地忙啦,跟得唔係咁貼!

我都有兩個學生差d報唔到,
老師問有冇人參加時,
竟然問漏左佢地,
係佢地家長同其他家長傾開計,
先知道有得報,
個兩個家長問返老師時,
剛剛係最後一日,
家長 ...

可能老師真係好忙啦,唔記得咗,
所以我下年都要著緊D,唔好咁淡定,
自己都要留意吓個報名日期同埋到期日,
確保唔會再有同類型既事情發生

原文章由 gogochurch 於 08-2-21 00:31 發表
I share my daughter's results too.  

She played the piano duet with a school mate on the first day of the Festival and got 93 marks, 2nd place.   The champion is 94 marks and  the third is 91 marks. ...

:恭: :喜:  
你女個組好高分喎!

原文章由 洛婷 於 08-2-21 00:40 發表

可能老師真係好忙啦,唔記得咗,
所以我下年都要著緊D,唔好咁淡定,
自己都要留意吓個報名日期同埋到期日,
確保唔會再有同類型既事情發生 ...

係架,老師一個人要對咁多個,
有時真係未必記得晒咩做左,咩未做,
所以,家長有時都應該做下主動,
幫到手既咪幫下囉!

你地講開報名, 我都好烏龍, 我見到學校派通告可以報名, 但我以為亦可經琴行代辦, 咁就無理學校張通告.

等等下點解琴行無咩聲氣呢, 再問先知一定要經學校報, 當時已經遲咗好多, 學校個deadline已經過咗2星期, 我打去學校問, 好彩大會個deadline未過, 而音樂老師仲話趕得切.

另亞女張分紙被學校收咗, 我地只係keep副本, 你地係唔係呀.

原文章由 ~may~ 於 08-2-20 18:17 發表

有個幼稚園攞第3(4級112)

係咩樂器幼稚園可以彈grade 4?
‹ 上一主題|下一主題