用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: Rachethew
go

校際音樂節 [複製鏈接]

no.  my girl also has her feet above the floor, it should be o.k.
原文章由 叮鈴 於 08-2-20 10:14 發表

想問腳未到地的小朋友,有沒有小凳子可以墊腳?

Charlotte_mom,

agree.....actually it should be better to recite it w/o the books.
原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-20 09:46 發表
剛唸起--提一提各位, 尢其是小朋友細粒果d
比賽用既三角琴, 譜架比較高, 其實小朋友都幾難睇到架(細粒d直頭唔夠高擺份譜上去tim呀), 我女7歲都話好高睇唔到
所以真係要練熟d呀 ...

醒目開學勳章 王國長老

加油! good luck, 等你好消息呀!
原文章由 ~may~ 於 08-2-20 10:17 AM 發表
我個女下午比賽喇

醒目開學勳章 王國長老

我果場只有一個小朋友有帶chair去墊腳, 其他好多都係腳fing fing
如果隻歌唔駛踩pedal, 唔緊要啦!
原文章由 Ramomo 於 08-2-20 10:30 AM 發表
no.  my girl also has her feet above the floor, it should be o.k.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-20 10:37 發表
我果場只有一個小朋友有帶chair去墊腳, 其他好多都係腳fing fing
如果隻歌唔駛踩pedal, 唔緊要啦!

thanks Ramomo , Charlotte_mom

原來要自己帶。因為囝囝老師叫佢要掂地彈(因為佢首曲2分鐘長,有很多部分都要彈得好快下,怕重心唔平衡),個身只好半坐,手腕自然彈得較辛苦,我以為大會會供應凳仔,自己帶又怕俾人笑?係屋企張凳仔黎

oic....my girl never has her feet on the floor...on the competition day, I saw some kids are standing to play the song.

原文章由 Heidi媽 於 08-2-20 10:58 發表
我地的琴老師就會要求小朋友最少對腳要點地, 令願 pat pat 貼住張椅, 那重心就唔會集中晒在對手上.

原文章由 NoName 於 08-2-19 22:54 發表
我今日都好開心,個學生參加二級,86分,拎左第三名呀!

我第一次幫學生操比賽咋,個學生又第一次去比賽,佢又細個,我諗住佢會好驚,會有d甩啦,諗住佢有80分以上我都好開心架喇,點知返到黎佢話我知拎第三名喎!開心死我呀! ...

How old is she?  考左 G2 未? 學咗幾耐 piano?  Any tips to get high score?

bbqueen,

which song is your girl going to play ?  my girl played cuckoo U102 on Monday, the contrast of Forte (loud) and piano (soft) should be performed, also the legato and staccato plus the rit. at the end of the song. Most important is the pace of the song.
原文章由 bbqueen 於 08-2-20 11:56 發表

How old is she?  考左 G2 未? 學咗幾耐 piano?  Any tips to get high score?

原文章由 bbqueen 於 08-2-20 11:56 發表

哈哈,係男仔黎,唔係女仔黎架!今年剛七歲!
未考G2呀,而家學緊G2尾啦,佢阿媽話想等G3先考級!

佢跟我學左琴一年零三個月左右啦,之前冇學琴,
但佢阿媽自己睇影帶教佢d音咁囉!

其實,都冇話有咩tips既,
最緊要係所有既Dynamics (大細聲、漸慢...) 都執得靚d囉,
同埋隻歌真係要練到好熟囉!

仲有,比賽前我都會同佢地做下心理輔導,
例如同佢地講下到時既流程呀,
叫佢唔使驚,放鬆d呀,
同埋講下用三角琴時佢可能會遇到既問題之類咁啦,
等佢有多d準備自己會遇到d咩問題,
咁到時冇咁驚,
自己就發揮到平時既水準囉!

佢彈咩歌呀

原文章由 NoName 於 08-2-20 12:47 發表

哈哈,係男仔黎,唔係女仔黎架!今年剛七歲!
未考G2呀,而家學緊G2尾啦,佢阿媽話想等G3先考級!

佢跟我學左琴一年零三個月左右啦,之前冇學琴,
但佢阿媽自己睇影帶教佢d音咁囉!

其實,都冇話有咩tips既,
最緊要係所有既Dynamics ( ...

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 廁所果d膠凳仔!
大會唔供應架, 我女上次考琴有隻歌要踩pedal, 隻腳又唔夠長, 要自己帶舊野去墊高, mer到我屎屎下
原文章由 叮鈴 於 08-2-20 10:48 AM 發表

thanks Ramomo , Charlotte_mom

原來要自己帶。因為囝囝老師叫佢要掂地彈(因為佢首曲2分鐘長,有很多部分都要彈得好快下,怕重心唔平衡),個身只好半坐,手腕自然彈得較辛苦,我以為大會會供應凳仔,自己帶又怕俾 ...

原文章由 heihei媽 於 08-2-20 12:48 發表
佢彈咩歌呀

#105  Melody Op. 77 No. 5

我地今日係Art Centre比賽, 小女表現普通,還好有張MERIT CERT, 不過第一,二,三名都好高分. 他們的表現也實在非常有水準!!

第一, 94
第二, 92
第三 (兩位), 91

我都好開心呀. 阿囡今日在荃灣大會堂考, 86分得第三.

醒目開學勳章

原文章由 NoName 於 08-2-20 13:04 發表

#105  Melody Op. 77 No. 5

原本我女女都係參加今年校際彈Lee首歌,歌書仲訂咗,
(本書係橙啡色 SHORT ROMANTIG PIEGES FOR PIANO)

到報名既時候,我同學校溝通上出咗問題,
交回條比學校既時候,原來我冇填到個No:U105,
咁學校派番回條比女女,返到嚟佢又冇同我講有件咁既事,
張回條就係咁樣,一路就係書包裡面,
之後音樂老師又冇吹佢交回條,(我諗連老師都可能唔記得咗)
我就覺得奇怪,點解咁耐都未有通知,問女女又話唔知,
我就走去睇吓佢個書包,原來張回條係個書包底
就係咁樣一路擺到過咗報名日期,
打電話去學校都話冇用喇,因為已經過咗報名日期,
無辦法啦,唯有下年再參加過:-|

首歌女女識彈,只不過之後冇再繼續去操Lee首歌,
彈本書另外其他歌仔,都彈咗以下幾首,

1)  P.3     STUDY in D
2)  P.4     COUNTRY DANCE
3)  P.5     ERMAN DANCE
4)  P.7     WALTZ in  C
5)  P.8     STUDT in A minor (之前彈BEYER既時候教過)
6)  P.9     POLKA
7)P.12     STUDY in A
8)P.15     GRANDMOTHER'S SONG
9)P.17     UNDISMAYED
10)P.24   CHILDREN'S MARCH
11)P.29   MELODY

醒目開學勳章

原文章由 AngieMaMa 於 08-2-20 16:16 發表
我地今日係Art Centre比賽, 小女表現普通,還好有張MERIT CERT, 不過第一,二,三名都好高分. 他們的表現也實在非常有水準!!

第一, 94
第二, 92
第三 (兩位), 91 ...

都好啦 對手太強,

但攞9字頭都真係好有水準:)

係呀,好耐無聯絡啦......恭喜你同囡囡呀,我女有報呀,啱啱有本書,諗住唔駛買書,報左104,點知係三組中最少人報的,其他兩組都有十六group,我女呢首得9 group,首歌仲有好多野要執,下星期就彈啦.......不過囡囡都積極左,對自己同首歌都要求高左,我都安心d囉
原文章由 neighbour931 於 08-2-20 00:26 發表
Sindy,
好耐無見呀, 近來好嗎 ?
我囡囡岩岩係星期一攞到二胡中級honor 呀, 你囡囡今年有無報呀 ?
‹ 上一主題|下一主題