用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收到SPCC取錄通知了
樓主: constance-bobo
go

收到SPCC取錄通知了 [複製鏈接]

Yeah, the school told me that.
I am not sure how many under "學校提名" altogether but I remember during the seminar , they said only 10 or so will be accepted under this queue.

原文章由 KK.Ma 於 08-3-7 11:24 發表

係唔係SPCC會有信寄返學校呢? 係咪你間小學話返比你知,咁知唔知有幾多人係由"學校提名"呢!

原文章由 MountainView 於 08-3-7 11:58 發表
Yeah, the school told me that.
I am not sure how many under "學校提名" altogether but I remember during the seminar , they said only 10 or so will be accepted under this queue.

你應該誤會了,他們是指10% 即約23人,這23人並可取得入學獎學金,而其它"學校提名"的學生,他們都會優先考慮的。

Yeah, you are right, it is % then.

Does anyone know how many will be under waiting queue in past years? I am sure some accepted ones will go to DGS, DBS or other govt free schools later, so there is still chance even under waiting!

原文章由 KK.Ma 於 08-3-7 12:12 發表

你應該誤會了,他們是指10% 即約23人,這23人並可取得入學獎學金,而其它"學校提名"的學生,他們都會優先考慮的。

如果是由"學校提名"的話,會有比較大的取錄機會。今年直資學校的收生結果公佈時間比較特別,所以應該是會有放棄DGS去SPCC,或放棄SPCC 去 DGS。

原文章由 MountainView 於 08-3-7 12:17 發表
Yeah, you are right, it is % then.

Does anyone know how many will be under waiting queue in past years? I am sure some accepted ones will go to DGS, DBS or other govt free schools later, so there is  ...

[ 本文章最後由 KK.Ma 於 08-3-7 12:44 編輯 ]

學校提名好似係頭10名, 第1名可申請獎學提名, 其餘可申請助學提名....
每年約有10名可考得獎學金, 要經過獎學金考試.
SPCC既申請需知有提到, 不過唔知有冇理解錯.

以我理解: 分(學挍提名獎學計劃) ,(學校提名助學計劃), 及(獎學金考試)三項。
(學校提名獎學計劃)是給予P.5全級第一, (學校提名助學計劃)是給予P.5全級一至十名,而(獎學金考試)是己收生的全部F.1生一齊考,頭十名可得到相等於三年學費的金額。有無其他家長發表一。

原文章由 FatMumMum 於 08-3-7 13:25 發表
學校提名好似係頭10名, 第1名可申請獎學提名, 其餘可申請助學提名....
每年約有10名可考得獎學金, 要經過獎學金考試.
SPCC既申請需知有提到, 不過唔知有冇理解錯. ...

其實都唔使計住, 因為我個仔都好大機會唔得
原文章由 KK.Ma 於 08-3-7 13:43 發表
以我理解: 分(學挍提名獎學計劃) ,(學校提名助學計劃), 及(獎學金考試)三項。
(學校提名獎學計劃)是給予P.5全級第一, (學校提名助學計劃)是給予P.5全級一至十名,而(獎學金考試)是己收生的全部F.1生一齊考,頭十名可得到 ...

SPCC會有信寄返學校?!
我女話佢班主任今日無端端同佢講我女收到SPCC收唔收你ge通知信,之後我女話無呀,佢10號先SD來,之後佢老師話如果你收到信記住話俾佢知WOR....會唔會老師已經知道SPCC收我女呢?

SPCC有結果啦!

今早小學打來問知不知結果,我都知今早出結果,但係連編號都唔知呀!因面試時連信都收埋,亦估多半唔得,因DGS都唔收,所以連編號都無記錄下來.

小學問到唯有打去SPCC查結果,結果真係出乎意料 - 成功咗喎 !!

但距離屋企咁遠就真係要深思了…這星期六註冊

原文章由 KK.Ma 於 08-3-10 08:51 發表
SPCC有結果啦!

有無己被取錄之學生收到學校發出之信件,有無人得到獎學金?
聽講有waiting list 己收到信了。
‹ 上一主題|下一主題