用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園收生準則(感受)
go

幼稚園收生準則(感受) [複製鏈接]

其實, 我也是現代一個典型ma ma, 會為自己的兒子, 報讀自己心儀的學校, 但報了四間, 有3間都waiting list, 當中, 有2間, 是我陪他面試而也覺他表現不俗, 但最終waiting. 我不開心了一星期, 不斷的問自己, 是否自己的兒子技不如人呢?是否因他內歛不回答部份問題呢? 還是真的選「父母」呢? 因短短10-15分鐘, 她們憑什麼去取選呢?

縱然取錄了他的那一間, 並不算是我最心儀, 但希望他也能讀得開心!
   0    0    0    0

我絕對認同, 我幫囡囡報既學校前兩間已經收左, 而家0岩0岩派結果既係WAITING, 另一間就未放, 我都好唔開心,記得當日囡囡去見既時候表現都好好, 好唔明白點解會係WAITING, 現在我既心情都未能平復

原文章由 amyng 於 08-2-18 13:54 發表
其實, 我也是現代一個典型ma ma, 會為自己的兒子, 報讀自己心儀的學校, 但報了四間, 有3間都waiting list, 當中, 有2間, 是我陪他面試而也覺他表現不俗, 但最終waiting. 我不開心了一星期, 不斷的問自己, 是否自己的 ...

平常心啦,
唔好咁負面,
會影响小朋友價值觀,
唔收唔等於失敗

幼稚園收生好主觀,
最緊要日後小朋友有愉快學習既生活

I share the same sentiment. I've lost 8 pounds during this kinder interview season. I feel that being a mother in Hong Kong is not easy, I feel peer pressure from other mothers by asking which kinder your kid got in...
In my generation mothers usually take kids to the kinder nearst home, I admire some friends who still adopt this practice without being influenced by this odd environment.
I'll just try my best to take it easy.

原文章由 Eaton 於 08-2-18 14:10 發表
我絕對認同, 我幫囡囡報既學校前兩間已經收左, 而家0岩0岩派結果既係WAITING, 另一間就未放, 我都好唔開心,記得當日囡囡去見既時候表現都好好, 好唔明白點解會係WAITING, 現在我既心情都未能平復

...

我同囡囡報名連面試都超過十間幼稚園,有的明顯係"揀父母",即係家庭背境,例如:浸幼,維多利亞......

但整體而言,我覺得幼稚園面試都係睇下小朋友有無"異常",或者係咪好"醒目",而且媽咪係全職主婦普遍入名校機會高d,因為我囡囡大部份考入名校的同學都係咁.

其實,小朋友咁細個要應付面試已經係一大考驗,亦係難得的經驗,唔好咁緊張啦,最緊要小朋友三年讀得開開心心,好過佢細細個就怕番學怕學習.

原文章由 amyng 於 08-2-18 13:54 發表
其實, 我也是現代一個典型ma ma, 會為自己的兒子, 報讀自己心儀的學校, 但報了四間, 有3間都waiting list, 當中, 有2間, 是我陪他面試而也覺他表現不俗, 但最終waiting. 我不開心了一星期, 不斷的問自己, 是否自己的 ...

D幼稚園根本好難係5-20分鐘面試時間分辨孩子質數,我估計學校收唔收並不代表孩子好壞,條路咁長,根本唔需要係幼稚園時煩.平常心啦.

yes, in this week's Orixxxxx Sxxxxy magazine, a former model described that she is very lucky by knowing a lot of people and one is a lady from a charity group which told her not to worry about applying schools she would take care of it and finally the model said thanks to this lady her son got into a prestigious Vixxxxxa kindergarten. After reading this article, I can only say this is the reality but still I do despise this school...

..有的明顯係"揀父母",即係家庭背境,例如:浸幼,維多利亞......

Vicxxxy真係簡家庭背景.... 因我去IN果日, 同我一起的MAMI她們的眼神好明顯係放在頭頂... 因我只想去感受吓名校既INTERVIEW模式, 所以並沒有做好準備去見, 所以我女兒不備取錄...

另外, 有一間係心儀, 已做好準備去INTERVIEW, 而且阿女的表現也出乎意料之外的好, 老師都讚她..... 但到左放榜日竟為後備, 我真的喊左出來..... 好失望!  要過幾日先平復.....

同我老公傾左後, 都係算了, 以平常心對待, 好的就是禮物, 沒有的就讀回家附近已收的一間 "康X" 幼稚園.....

哩個問題我同老公都研究過好多次,但真係好難估,我諗都係基於佢地既取向,好似一D傳統幼稚園,佢地會主張收大仔大女。而我地幫女女(細女)一共揀咗4間,有2間已收,有一間等緊消息,仲有一間就waiting。
當我知道係waiting時,成個人好謝,我都會諗係咪我個女唔夠人叻呢?但佢既表現都好好吖,而且好定,同之前個兩間都差唔多,所以我都幾有把握,之不過。。。
事後我都有諗會唔會關父母事呢,坦白講,如果講背景、職業、學歷我同老公就應該冇問題,不過我個人認為我差咗一樣野,就係我年紀細,我個樣仲要比真實年齡細,之前去澳門既威尼斯住,D security 成日check我身份證,可能我俾人感覺唔太細個啦。。。雖然好多人都會否認,覺得問題唔大,但調返轉我係面試老師,我都會奇怪啦,咁後生就有小朋友。。。

唔關事呀嘛...我個囡囡都係大女黎架..我仲要遲左一年報K1, 我都好有把握會入, 點知我最想入既呢間係WAITING, 真係好唔開心

原文章由 kasunsun 於 08-2-19 12:34 發表
哩個問題我同老公都研究過好多次,但真係好難估,我諗都係基於佢地既取向,好似一D傳統幼稚園,佢地會主張收大仔大女。而我地幫女女(細女)一共揀咗4間,有2間已收,有一間等緊消息,仲有一間就waiting。
當我知道係waiting時,成個人 ...

大家仲計漏一樣, 叫運氣. 同一間學校, 你俾邊個老師 in 都可能有唔同結果架.

Dear w_y, 王國長老,果然係長老級,言之有物,運氣真係好重要.

回覆 #10 Bunnytown 的文章

我小朋友都係今年入k1,
佢interview個陣我都好緊張,
知道出results個日,
開信箱個陣真係手都震埋

學校收吾收真係吾到你諗.
我只係安慰自己, 盡左力就算

都話冇人明白我既感受家啦…
不過唔緊要啦,而家唯一可以做既就係等…
我都好認同運氣係一重要因素,基本上人一出世就好靠運氣.
祝各位父母好運~

我剛看完一些將in的家長topic, 的確令我越看越緊張。之後睇埋d個topic, 我好明白你地嘅心情。我黎緊都會同bb去in佢人生第一個interview, 我知有d幼稚園淨收form,都收成7百幾8百張,但位就只有3、40個到,睇到我都有d驚,感覺好似驚自己個bb冇人收、冇學位咁。同埋當天得果幾個字時間,我都唔知可以有d咩表現?可完全了解我個bb嗎?
另外,大家認為父母有什麼的職業或背景會有幫助?可作交流,讓大家都有根可尋,唔使咁唔開心,有時"銀住銀住"好辛苦...我都驚我會"銀住銀住"。
kasunsun:
介不介意給我知道多少少你們的職業?by PM,pls?
Thank you much!

原文章由 kasunsun 於 08-2-19 12:34 發表
當我知道係waiting時,成個人 ...

KASUNSUN
如果係Vicxxxia,我認同好大因數同父母背景有關.但其他都未必.
我有個朋友面試失敗(WAITING LIST) 佢覺得係因為自己衣著太好,另外有一個衰咗係覺得自己衣著太隨便,有一個覺得自己學歷太高(博士).你會以為自己太YOUNG,總之個個都好愛自己的仔女,衰咗就入晒自己數.
但其實唔關個細路同家長問題,係取決於學校和面試時的天時地利人和,你女兒己經好叻,有兩間收咗,一間WAITING LIST.
去年,我識得有人同個女考了6-7間,間間都唔收(係REJECT,WAITING都無),最後竟然係SPK收咗,佢唔係教友,唔識人.你重有一間等緊消息,我估可能係SPK (因為SPK好遲放榜).
唔好(銀住銀住),真係唔關你兩母女事.

原文章由 kasunsun 於 08-2-19 15:21 發表
都話冇人明白我既感受家啦…
不過唔緊要啦,而家唯一可以做既就係等…
我都好認同運氣係一重要因素,基本上人一出世就好靠運氣.
祝各位父母好運~

上來 bk 聽得多, 睇得多就自然會放開 d.
實際上, 每間學校都一定有某些準則, 但最後 in 你都係 interviewer, 佢點睇你先係最重要.

每個家庭都有佢的特點: 居所, 父母教育水平, 對答; 小朋友自己的表現等等, 如果 in 唔成功, 只係代表間學校同你唔夾, 夾硬入到去亦未必係福氣. 就算李嘉欣去"相睇" 都唔敢話一定嫁得出啦...我諗大家明我意思呀呵.

所以希望大家能夠放開 d, 香港地咁多幼稚園, 何必咁死心眼, 非要入邊一間不可呢? 對大人小朋友太大壓力都唔好.

原文章由 w_y 於 08-2-20 09:51 發表
上來 bk 聽得多, 睇得多就自然會放開 d.
實際上, 每間學校都一定有某些準則, 但最後 in 你都係 interviewer, 佢點睇你先係最重要.

每個家庭都有佢的特點: 居所, 父母教育水平, 對答; 小朋友自己的表現等等, 如果 in ...

Totally agree w/ u~

我地自己既人生, 都尚且未必可完全掌握, 又怎可能掌握另一個人(幼兒)的人生呢?  佢地自然會活出自己的天地架啦, 父母只能從旁扶持, 而不是強求.  當然我地有能力既, 就比多d佢地law,但有時受環境, 家庭背景因素所限, 咁都無計喎.

可以盡量放開d, 會舒服d

Totaly agree and my Baby also on waiting list! Thanks so much!  

原文章由 YNBB 於 08-2-20 16:01 發表

Totally agree w/ u~

我地自己既人生, 都尚且未必可完全掌握, 又怎可能掌握另一個人(幼兒)的人生呢?  佢地自然會活出自己的天地架啦, 父母只能從旁扶持, 而不是強求.  當然我地有能力既, 就比多d佢地law,但有時受 ...
Bernice
‹ 上一主題|下一主題