用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 終於面試完:元朗鄉中
go

終於面試完:元朗鄉中 [複製鏈接]

同三年前一樣,都係個別面試,由一位正、二位副校長負責,不過今年問多英文題目,有無其他家長入黎傾下

0    0    0    0

佢哋問d咩呀?

cindymummum,元朗鄉中是否全部申請都可獲面試?成績要全級第幾才有機會呢?thx

原文章由 cindymummum 於 08-2-17 22:09 發表
同三年前一樣,都係個別面試,由一位正、二位副校長負責,不過今年問多英文題目,有無其他家長入黎傾下

原文章由 GraceMan 於 08-2-17 22:41 發表
佢哋問d咩呀?

佢哋問:
*對大學生買賣股票的看法
*Why你選我校

都好simple
唔使太緊張,其實一入去個氣氛好輕鬆
個校長好"nice"好"talkative"

不過今年校長退休lu

[quote]原文章由 sdbma 於 08-2-18 09:57 發表
cindymummum,元朗鄉中是否全部申請都可獲面試?成績要全級第幾才有機會呢?thx

NO!!
名次冇定IF你體藝突出
都得

不過Fri見個D全都係特別推薦or元朗區傑出小學生
other應該都係March尾見
所以no need擔心or灰心
慢慢等................

用英文問對大學生買賣股票看法,呢題好深下

原文章由 cindymummum 於 08-2-18 21:50 發表

佢哋問:
*Why你選我校

都好simple

不過今年校長退休lu ...

舊年屯門有一間英文中學, 有一條問題更深 "新加坡和香港教育制度有什麼分別? 你喜歡哪種制度?"請用英文作答 死未

原文章由 sdbma 於 08-2-19 10:01 發表
用英文問對大學生買賣股票看法,呢題好深下

我諗呢題就算中文都唔識答, 又唔係新加坡International School, 點解咁問

原文章由 LLMUMMY 於 08-2-19 10:59 發表
舊年屯門有一間英文中學, 有一條問題更深 "新加坡和香港教育制度有什麼分別? 你喜歡哪種制度?"請用英文作答 死未

仲有冇人可以分享吓面試的情形及問題呀, 我個女下星期見鄉中,  thanks a lot!

原文章由 cindymummum 於 08-2-18 21:50 發表

佢哋問:
*Why你選我校

都好simple

不過今年校長退休lu ...

乜咁快有得面試喇?
我而家等到頸都長
都唔知有無信添

原文章由 comian 於 08-2-23 22:44 發表
仲有冇人可以分享吓面試的情形及問題呀, 我個女下星期見鄉中,  thanks a lot!

Hi:
你個女面試完,点呀?可以分享吓嗎?thx

亞女話校長好nice, 問題唔難, 見咗15mins

原文章由 fafa10322 於 08-3-6 23:18 發表

Hi:
你個女面試完,点呀?可以分享吓嗎?thx

原文章由 comian 於 08-3-7 13:44 發表
亞女話校長好nice, 問題唔難, 見咗15mins

好多謝你的分享! 完全明白晒,thx!
更預祝你的女兒順利入讀!

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 LLMUMMY 於 08-2-19 10:59 發表

大人都未必識啦!
我想佢睇你反應,
我已教阿女唔識就答''Sorry, I have no idea''

I hope so, thank you very much!

原文章由 fafa 10322 於 08-3-9 10:22 發表

好多謝你的分享! 完全明白晒,thx!
更預祝你的女兒順利入讀!

對大學生買賣股票的看法用英文答,呢題都話 simple??

其實問啲咁深 ge 問題,喺米有心難人唔想收個學生 ga﹗想睇學生ge反應或應付能力,其他問題一樣觀察得到。我覺得學校出啲太偏離小朋友水平 ge 問題,是否真心想考小朋友 ge 知識廣博,定想標榜自己間學校有幾top有幾難入呢?

有時學校所出問題喺要睇學生臨場反應,未必要一定識答.我囡小學時老師都曾經講過.
如學生有閱報習慣用簡單英文都未必唔識答.早前報章經常有提到大學生炒股問題.

鄉中面試得嘅學生必定有份量,合資格學生才有機會面試,唔想收有好多方法,點會咁傻浪費人力物力

哩兩年元朗最難入英中喺趙律修唔喺鄉中.你打聽下就知情況!

有得面試嘅媽咪恭喜您哋先 我細囡去年都冇得面試呀!喺經電腦派位入到架:loveliness:

回覆 #1 半桶水 的文章

不過以我所知元朗最難入應該係鄉中, 只是很多成績稍遜的學生不敢申請, 所以申請人數可能比趙中少.

可以講吓你囡囡中一的情況嗎?  程度如何, 是否容易適應, 精英班的教學方法是否和其他班不同?  Thank you!

可以講吓你囡囡中一的情況嗎?
我囡現在會自己温書做妥功課暫無欠交,每天自動起床準時上學,放學即回家.成日話自己大個囡識諗,叫我咪煩佢!時間方面同小學返半日相比就真喺唔夠用.因為睇電視習慣依舊無變,放學回家指定動作開電視,佢話要放鬆心情wor!

程度如何,
我想,學校程度能應付公開試成績就是最佳答案.

是否容易適應,
都好容易適應.其實學校每年都有小學生升中,佢哋會適點教,家長無須擔心.

精英班的教學方法是否和其他班不同?
教學方法可上學校網址內有詳細說明.

其實f.1中英數會編組因應學生能力.每班分為兩組每組由一位老師任教.另設輔導班幫助能力較弱同學.至於功課比小學還要少,教學方法並非填鴨式,學生要自動波及多思考.

精英班一句到尾學習風氣強,老師無需追欠功課.
其他班就實有頑皮仔,多說話少做事.

從一般情況下都會認為最好的全投放在精英班內,此校我並無探究.但當年曾問大囡,10A同學是否真的由學校投入大量資源製造出來.她只回答我並無特別,會考前大家都要補課,但成績較高同學老師會額外補多幾堂.

很多謝你這篇清楚而詳盡的回覆, 希望我女能成功入讀這間中學

原文章由 半桶水 於 08-3-12 00:12 發表
可以講吓你囡囡中一的情況嗎?
我囡現在會自己温書做妥功課暫無欠交,每天自動起床準時上學,放學即回家.成日話自己大個囡識諗,叫我咪煩佢!時間方面同小學返半日相比就真喺唔夠用.因為睇電視習慣依舊無變,放學回家指定 ...
‹ 上一主題|下一主題