用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 亞仔亞氏保加症被佢影響我的情緒好嚴重, 顛了! ...
go

亞仔亞氏保加症被佢影響我的情緒好嚴重, 顛了! [複製鏈接]

亞仔亞氏保加症, 我全職照顧佢, 讀主流學校, 我要照顧佢日常生活, 功課........被佢影響我的情緒好嚴重, 我近日真的失控顛了, 好辛苦, 佢博咀,發皮氣, 我成日想打佢, 點算? 妳們會嗎?

[ 本文章最後由 mickeywinnie3 於 08-2-14 12:19 編輯 ]
   0    0    1    0

我的囝囝也是很頂心頂肺。每天也要跟他爭鬥一翻。

但是,想深一層,其實孩子不是想如此佻皮,只是他們無法控制自已的言行。每當心煩氣燥時,先深呼吸冷靜,再想應對方法。

你可試一試用忽視法。孩子覺得倒蛋也沒人理,便無趣地收手。

原文章由 mickeywinnie3 於 08-2-14 12:15 發表
亞仔亞氏保加症, 我全職照顧佢, 讀主流學校, 我要照顧佢日常生活, 功課........被佢影響我的情緒好嚴重, 我近日真的失控顛了, 好辛苦, 佢博咀,發皮氣, 我成日想打佢, 點算? 妳們會嗎? ...

-deleted-
Melody :sleep:

已不段努力, 越想解讀他, 個心就越亂 越急 越迷茫, 他是小一生, 每天他有10-20個問題一半他是已知答案, 其餘是天南地北無中生有的問題, 他不理我們在做什麼(e,g, 揸車中, 煮飯中,....)也會發問, (真的好煩, 不理他,他會大吵起來) 我便更火 , 叫他沖涼佢又問點解? 咁快? !! 日日被他激 ! 我怕會顛了!!

原文章由 HelloMelody2007 於 08-2-17 01:47 發表
Mickeywinnie3

你的小朋友幾大?小學生? 幼稚園生?

比較agressive 的Asperger kids是難教的。不要打他!
這不是辨法。忽視法也不能用在aspergers kids。因為
不好行為會重覆,再重覆!

他們需要解讀事情,也是他們最wea ...

冷静.....
冷静.....
再冷静..........

-deleted-

mickeywinnie3,

我囝囝都是亞氏保加, 有d經驗可以分享一下:

當我囝囝不停發問問題時, 我發覺有兩種情況:
1. 佢對我嘅答案唔理解, 佢依然唔明, 我會再用其他方法去解釋, 直到佢明白;
2. 個問題我sure佢知道答案, 只係佢好有興趣, 所以不停咁講住, 如果件事係發生咗, 咁我會同佢講, 我哋知道架啦, 唔駛講咁多次架 ..... , 如果件事係未發生, 我會同佢講, 我哋唔駛成日講住架, 到時我會提你架啦, 依家佢小咗不停重覆發問啦.

我覺得同佢溝通, 要直接&清楚明白, 就以沖涼為例, 我囝囝唔鍾意架, 我會同佢講每個人每日都要沖涼, 如果唔沖涼個身就會好污漕, 一陣味 .....(唔需要太多解釋, 只要照事實講).

當佢鬧情緒, 我多數side track佢, 嗰刻同佢講乜佢都聽唔入耳, 在家我多數比卡通佢睇, 等佢情緒平伏再傾番件事, 咁佢又明架喎.

以前我都會比佢激到我好忟, 不過依家好d啦, 慢慢來, 不能心急, 慢慢去觀察瞭解佢特性(每個小朋友都唔同), 打同鬧係唔work, 因為佢根本唔知我哋做乜, 佢唔理解架.

-deleted-

好多謝妳們!! 希望我可以捱得過, 教得好佢!!

原文章由 HelloMelody2007 於 08-2-18 08:48 發表
同意Cosmac2的方法,micheywinnie3可參考和試用。

每個aspergers都不同,我個仔仔都不易攪,訓練中心
稱他難攪 : 冠軍之冠,你可想言之。但用啱用法就會好唔同的。
當然他不停仍出一些新行為,真是要見招拆招。

有本書都幾OK ...

今天亞仔的成績表平均分91真的不錯, 但P.E., ARTS, MUSIC, 書法 全部"C" !! 妳們覺得慘嗎 ?? 即除了死記的野外, 其餘要想像的工作真的做不來 !!

原文章由 mickeywinnie3 於 08-2-18 13:41 發表
好多謝妳們!! 希望我可以捱得過, 教得好佢!!

多謝妳clum,
我確定真的有點迷失~~

原文章由 clum 於 08-2-22 00:00 發表
Dear mickeywinnie3,

Although I don't know much about aspergers, I will pray for you and your son.  You may also try to pray to God for strength and peace of mind.

"God will make the way when there s ...

這裡有一本書, 關於如何對待患了這症的小朋友。
http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010388952
家有亞斯伯格孩子的父母,一般的親職教養書籍不一定管用。
  《星星小王子》作者肯尼斯的母親,將她十多年來的親身經驗整理成200個教養祕訣,幫助父母更加了解和接納孩子與眾不同之處,帶領他們走過生活中的每一個挑戰和難題。   亞斯伯格孩子看起來跟一般小孩沒什麼不同,但他們其實需要不一樣的教養方法。從兒子肯尼斯八歲被診斷出亞斯伯格症後,布蘭達就一直在蒐集有關教養的觀念和方法,而這些對肯尼斯的生活產生了正面的影響。   在本書中,布蘭達討論了:   ●父母對亞斯伯格症常見的反應,以及他們需要的心理支持;
  ●幫助父母更加了解「亞斯伯格宇宙」,並針對孩子的特質來處理其行為;
  ●針對日常生活中的各種問題,如:情緒、語言、社交、就寢、飲食……,提供具體有用的處理技巧、方法。
  ●書末並附有「祕訣清單」,方便讀者針對特定問題迅速找到所需的方法。
  本書不僅能夠帶領父母正面回應亞斯伯格症的挑戰,更能發現孩子存在方式的「可貴」,讓你和孩子更加親近,擁有美好溫馨的親子時光。

有興趣可以試試在香港找一找有沒有。

我兒子也在等待做測試,未知是否也得了此症。

請問樓主兒子是做那一個測試而得知呢? 我兒將會做的是IQ韋氏TEST。唔知係唔係應該做呢個呢? 定係做其他測試之前, 一定要先做呢個?

我是在政府尢德夫人兒童發展中心test 的!

只是check 了5個月所以正努力尋求協助!

原文章由 silvia_ng 於 08-2-27 18:47 發表
這裡有一本書, 關於如何對待患了這症的小朋友。
http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010388952
家有亞斯伯格孩子的父母,一般的親職教養書籍不一定管用。
  《星星小王子》作者肯尼斯的母親,將 ...

忘記了在什麼地方看過教導常常問問題的頑固兒童的其中一方法可能對你兒有效:要求他把所問的問題和答案全寫下來在記事簿上....每次當他向你發問同一問題時,回答他你已曾給他答案,叫他自己翻看記事簿...當然,如有同一問題,但他不滿足於舊有已寫下的答案時,記緊叫他修改記事簿上的答案....如遇任何新問題時 - i/叫他先找找記事簿看吧(你未有空時);ii/要他隨即記下(你有空時)...這方法最大好處我想是即使不能改變他或令他不再發問,但至少可以暫時keep him busy一下,讓你可專心做一些比較緊要如揸車的事。
請指教。

原文章由 mickeywinnie3 於 08-2-27 20:02 發表

原文章由 mickeywinnie3 於 08-2-27 20:02 發表

我也排了下葵涌, 不過姑娘仲未回覆排到幾時。不過言談間,佢話如果我可以搵私人做一個test(連詳細report), 咁就可以快d睇下係咩問題, 因為我仔仔就快5歲, 要改善都算比較遲。所以私人心理醫生果度就等佢一夠5歲(仲有一個月), 就同佢做韋氏先。而家未知佢係過度活躍定係亞氏保加又或者唔知咩症。
我仔仔又係好多野問, 好煩! 我地揸車佢都係一路問, 一路要人答。而且佢自己又識得答d問題喎, 所以每次佢問, 都反問返佢"你話呢?", 佢有時就講答案, 有時就扮唔知, 煩到我死。

其實呢個都是好好的方法! 但需要比較多時間同佢寫下及找答案, 因為給他們的答案不可有錯, 如果唔係仲煩! , 平日仲要爭取時間和他做功課及溫習, 自己的私人空間已越來越少! 但也會慢慢逐步去做, 我一有時間便試與仗夫一起寫! thank you someoneelse !

原文章由 someoneelse 於 08-2-27 21:21 發表
忘記了在什麼地方看過教導常常問問題的頑固兒童的其中一方法可能對你兒有效:要求他把所問的問題和答案全寫下來在記事簿上....每次當他向你發問同一問題時,回答他你已曾給他答案,叫他自己翻看記事簿...當 ...

妳仔仔都有d似(亞氏保加) 同朋友相處好嗎?

原文章由 silvia_ng 於 08-2-28 01:09 發表

我也排了下葵涌, 不過姑娘仲未回覆排到幾時。不過言談間,佢話如果我可以搵私人做一個test(連詳細report), 咁就可以快d睇下係咩問題, 因為我仔仔就快5歲, 要改善都算比較遲。所以私人心理醫生果度就等佢一夠5歲(仲有 ...

不要誤會...記事簿係要你囝囝自己一手一腳編寫的...因為是他個人的'百科全書'嘛....你可以先同佢講解一下呢個構思,再帶他去文具店,讓他自己選購喜愛的記事簿 (不錯的親子活動呢!)...你兒是小一生了,應該可以應付一些書寫吧...而且著他自己寫可以花他一點時間,我想問問題次數也應會減少點吧 (因為規則是未完成一整題前,不可發問/開始新一題)!!
加油!!

PS: 我兒28個月了,但仍未開口說話...真羨慕你可與愛兒'球來球往'!!

原文章由 mickeywinnie3 於 08-2-28 12:37 發表
其實呢個都是好好的方法! 但需要比較多時間同佢寫下及找答案, 因為給他們的答案不可有錯, 如果唔係仲煩! , 平日仲要爭取時間和他做功課及溫習, 自己的私人空間已越來越少! 但也會慢慢逐步去做, 我一有時間 ...
‹ 上一主題|下一主題