用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 請各位培小媽咪幫幫忙.
go

請各位培小媽咪幫幫忙. [複製鏈接]

其實我想知道.小學既午飯係咪好差架.
要半年比一次錢.咁大概幾多錢左右呢?
仲有係你地多數都係送埋飯去比小朋友定係由得佢係學校食呢?
   1    0    0    0
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

都ok,當然唔會餐餐都咁好食。

我地會係上學期叫囡囡帶飯,因為天氣冇咁熱,D飯菜冇咁易變壞(我地就認為係咁),下學期就 join 學校搭食,自己又可以休息一下。

fuhouse:

我同你調轉,上學期搭食,不過呀女話唔好食,成日要個工人煮,而家都冇再搭食了。

原文章由 fuhouse 於 08-2-14 09:17 發表
都ok,當然唔會餐餐都咁好食。

我地會係上學期叫囡囡帶飯,因為天氣冇咁熱,D飯菜冇咁易變壞(我地就認為係咁),下學期就 join 學校搭食,自己又可以休息一下。 ...
小蕎媽媽

好似係16.5一餐。

原文章由 atta 於 08-2-14 01:31 發表
其實我想知道.小學既午飯係咪好差架.
要半年比一次錢.咁大概幾多錢左右呢?
仲有係你地多數都係送埋飯去比小朋友定係由得佢係學校食呢?
小蕎媽媽

咁學校d飯就梗係比唔上屋企啦!學校個d就因為無物味精咁當然清淡d,d菜因為要選d無咁易黃既所以多數係瓜類,耶菜呀咁,我個人覺得都唔算好差,只係唔知arm唔arm小朋友胃口!

一個學期收千零蚊,好似係十幾蚊一餐,但確實金額唔記得!

Lulu

我個囡囡由於已經等咗半年先至有得搭食,佢上學期睇到D同學搭食時D餸好似好好食,所以成日想食,依家食咗一排,佢都話好好食( 隔離飯係香D  ),另一個原因係屋企D飯變化唔多又唔係太.....

原文章由 小蕎媽媽 於 08-2-14 09:39 發表
fuhouse:

我同你調轉,上學期搭食,不過呀女話唔好食,成日要個工人煮,而家都冇再搭食了。

[ 本文章最後由 fuhouse 於 08-2-14 11:55 編輯 ]

麻煩各位.
照你地咁講.我可能都係要比佢係學校食喇.!
但係又可唔可以出去睇佢食飯架?
一年級都係落下面食定係係課室食架?
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

一年級係課室食,日日都可以去睇佢地食飯,開學個陣仲會招募家長義工幫手睇小朋友食飯,唔洗太擔心!

Lulu

原文章由 atta 於 08-2-14 13:13 發表
麻煩各位.
照你地咁講.我可能都係要比佢係學校食喇.!
但係又可唔可以出去睇佢食飯架?
一年級都係落下面食定係係課室食架?

醒目開學勳章

我都打算第時俾阿仔係學校食大鍋飯,一來可以俾佢習慣唔同環境有唔同嘅生活方式,大部份同學仔都係食嗰D架啦,我深信學校係學生食譜方面一定會注重健康有益嘅嘢!

面試個日見飲品售賣機內賣嘅全部都係低糖飲品,平時飲開嘅檸檬茶吖,可樂之類全部唔見,剩係睇呢點我就對佢地D飯盒絕有信心

我睇到食飯盒 vs 自己帶既反而係另一個 point...又同大家 share 下:

我大彥兩年黎都係食我地屋企飯, 因為我地住得近, 所以都 prefer 自己煮, 有時仲可以拎埋生果, 湯呀咁比佢..

但我 so far 發現兩者既分別唔係只在於邊d 好食d 呢點only, 而係....

lunch time 係 12:30 - 1:30pm only, 而 12:30pm 因為學校要派飯盒比訂左飯既學生, 為免太多人同一時間做野, 所以我地呢d 要送飯既家長要 12:45pm 先俾入去, 連埋行埋樓梯上去, 去到開得個飯盒比阿仔食起碼 12:50-12:55pm, 即係食飯盒既 12:30pm 就有飯食, 而我地呢d 家庭飯既 12:30-12:45pm 係齋等 only, 唔好睇少呢 15 mins, 因為食飯盒個d 好犀利架, 20 mins 就搞掂, 1pm 唔夠就走哂出去,  maybe 一來學校個飯盒唔係好大 (我眼中就覺太少, 不過都見好多人有食剩既, but 呢點唔知係因為佢唔好食, 定係因為十個有九個都想出去玩, 所以唔鬼食哂佢, 費事 waste time) , 我阿仔係食得之人, 我地又有時係有齊"送", 飯, 湯, 呀咁"全餐", 所以又係會食得耐d 的.

因此, 佢就成日會"好羨慕" 咁成日同我講話要食飯盒 (我知佢想快d 有得去玩丫嘛 ) , 而事實上, 食家庭飯既"代價"就真係會耐d 既, 多數要 1:15pm 咁上下先可以食完, 咁 that will mean 佢只係得 15 mins break la...上足一日堂, 小息又唔可以叫係小息 (因為得個 10 mins 仲要做埋保眼操, 真係行得出去唔夠十步就要返課室了) , 咁 lunch time 就係小朋友唯一可以叫做長少少時間 free time 既位了

但, 食屋企飯就唔係咁早可以俾佢去玩了, 而且有好多學校既 free actvities 都係 1-1:30pm 舉行的, 食家庭飯個d 都真係幾難可以準時出席.....

所以依家我都響樹諗, maybe 我大彥 P3 個時都俾佢試下食飯盒, 等佢自己去 take responsibility of his own time la.... 觀察下佢都好.....  或者咁佢d 時間仲會好用d....

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 08-2-27 23:01 編輯 ]

彥媽:

我昨日早左上課室,見到的情況係老師安排派飯,有些同學就落樓下取飯(自己帶),咁老師等齊人會同各位同學講大家食飯,咁d小朋友先一齊食,如果小朋友唔自己落去取,等人送到的話,咁真係遲好多,如果唔係又唔會好遲的,咁梗係有d人食得快,有d人食得慢啦。

原文章由 彥彥媽咪 於 08-2-27 15:59 發表
我睇到食飯盒 vs 自己帶既反而係另一個 point...又同大家 share 下:

我大彥兩年黎都係食我地屋企飯, 因為我地住得近, 所以都 prefer 自己煮, 有時仲可以拎埋生果, 湯呀咁比佢..

但我 so far 發現兩者既分別唔係只 ...
小蕎媽媽

我多數12:45到達課室, 我女1p左右可食完, 跟著同order lunch box 既小朋友一齊出去玩, 冇乜大問題.

ellensu

小朋友可以12:30pm 落去紅匣到取飯架。

原文章由 Ellensu 於 08-2-27 18:08 發表
我多數12:45到達課室, 我女1p左右可食完, 跟著同order lunch box 既小朋友一齊出去玩, 冇乜大問題.
小蕎媽媽

係可以呀, 我上到去送比阿女, 佢食得幾快, 想玩呀, 我覺得都OK.

食飯盒既小朋友, 就食得普遍咋, 好多都waste food.

回覆 #1 atta 的文章

我個女都話唔多好食, 不過冇計啦我地要搭校車. 書包已經好重唔想加重負擔.

係呀,書包都差不多10lbs,再帶埋飯真係怕腰骨有問題。

係呢,你小朋友幾多年班呀,我個女係小一。

原文章由 施施媽咪 於 08-3-26 14:17 發表
我個女都話唔多好食, 不過冇計啦我地要搭校車. 書包已經好重唔想加重負擔.
小蕎媽媽

回覆 #16 小蕎媽媽 的文章

Hello小蕎媽媽, 我個女讀小二呀!

hi, nice to meet you.

咁你覺唔覺得d課程好深呀,我見佢地學校上次測驗、考試出d題目都好難。

原文章由 施施媽咪 於 08-3-27 14:11 發表
Hello小蕎媽媽, 我個女讀小二呀!
小蕎媽媽

回覆 #18 小蕎媽媽 的文章

都有d深呀, 有時我都要清醒d去想一想錯什麼.
你女女適應到嗎?

回覆 #19 施施媽咪 的文章

而家好d,上學期時都唔知做緊乜野。
小蕎媽媽
‹ 上一主題|下一主題