用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Any comment in 南豐廣埸 綠茵英文(國際)幼稚園 ...
樓主: Hochingman
go

Any comment in 南豐廣埸 綠茵英文(國際)幼稚園 [複製鏈接]

原文章由 WaiKiu 於 08-2-21 17:13 發表

IPN同EPN真係好大差別, 呀女頭半年讀IPN只有2-3本英文書, 但一轉EPN就有成6-7本書, 真係多好多...

同埋IPN係全Int'l, 真係無名次的. 而EPN始終係主流班, 唔多唔少都要"谷吓", 所以唔係你呀女差, 只 ...

我諗呢d就係令我猶疑讀唔讀上去既煩惱~ 我連早返學有早餐食都唔知呀, 我對學校一d都唔了解呀~ 我連校長係邊個, 都係最近至知咋, 我已經間唔中, 會送/接囡囡返/放學架啦, 點解都會咁架~ 班主任又真係冇乜點同我傾過偈喎?!

可能你比較被動 , 我interview已經知道邊個係校長.

原文章由 芷欣mama 於 08-2-21 19:01 發表

我諗呢d就係令我猶疑讀唔讀上去既煩惱~ 我連早返學有早餐食都唔知呀, 我對學校一d都唔了解呀~ 我連校長係邊個, 都係最近至知咋, 我已經間唔中, 會送/接囡囡返/放學架啦, 點解都會咁架~ 班主任又真係冇乜點 ...

芷欣媽咪:

1. 「早返學有早餐食」:我記得在一次開學前的會議有提及過,不過是我私下再詳細問老師,但實在太早,要8時半前回到學校。

2.「連校長係邊個, 都係最近至知」:黃校長有時都會在會議開始時介紹自己,校務處(即上樓梯後見到的counter,有晒整間學校的organizational chart),你可以再看看了解多些。
3.「班主任又真係冇乜點同我傾過偈喎」:以上學期的觀察,IPN的老師又真的少與家長溝,我見囡囡班其他同學的MA MA,經常會主動問Miss余有關其小朋友在學校的情況,我亦是這樣。芷欣媽媽你可以主動些問miss Jackie有關你囡囡的情況。

原文章由 sara711 於 08-2-21 17:48 發表
WaiKiu, 你是不是蕎蕎媽媽,我是心心媽媽。

係呀!!!你之前寫你個女考第二名我都估到你係心心媽媽啦!! 因為余老師同我講心心考第二, 喬喬考4-7名內. 大家個女都總算有交代啦...

心心會轉邊間呀?

原文章由 WaiKiu 於 08-2-22 11:28 發表

係呀!!!你之前寫你個女考第二名我都估到你係心心媽媽啦!! 因為余老師同我講心心考第二, 喬喬考4-7名內. 大家個女都總算有交代啦...

心心會轉邊間呀? ...

1班有幾多個小朋友?

原文章由 MandyLau13 於 08-2-22 11:45 發表

1班有幾多個小朋友?

唔定, 我哋嗰班約有十幾二十人.

2個老師?

原文章由 WaiKiu 於 08-2-22 11:50 發表

唔定, 我哋嗰班約有十幾二十人.

原文章由 MandyLau13 於 08-2-22 11:55 發表
2個老師?

1個中文老師 + 1個英文老師(竹星-唔係好識中文) + 1個姨姨

20人一班都真係有3個人好d.

原文章由 WaiKiu 於 08-2-22 12:13 發表

1個中文老師 + 1個英文老師(竹星-唔係好識中文) + 1個姨姨

原文章由 sara711 於 08-2-22 10:50 發表
芷欣媽咪:

1. 「早返學有早餐食」:我記得在一次開學前的會議有提及過,不過是我私下再詳細問老師,但實在太早,要8時半前回到學校。

2.「連校長係邊個, 都係最近至知」:黃校長有時都會在會議開始時介紹自己,校務處(即上樓梯 ...

sara711,
多謝你既解答~ 其實我囡囡都唔會咁早返學校食早餐, 只係覺得呢d係學生應有既福利, 唔明點解要問至知~ 囡囡依家已經唔係miss jackie教啦, 係miss anna教, 我都要同老師多多溝通下至得啦~

蕎蕎媽媽,心心已經交咗根德園留位費,不過我想佢入宣道(今年宣道K3有一半可以考入宣小),宣道要3月先有結果,不過機會好大,佢interview當天表現很好,In佢的老師仲同佢一齊唱歌。

其實我好surprise佢地有名次,因為我唔想心心讀nursey就有壓力,Miss余講得正確,佢說nursey班的女仔表現好過男仔,而讀nursey班年頭出世的學生同年中或年尾的學生在學習上的分別頗大,所以其他媽咪不用擔心。

至於心心和蕎蕎,希望她們兩人繼續努力。

嘩!! 心心好叻女呀, 考到根德園,希望宣道都收佢啦!!

其實我最開初都想比喬喬考St. Cat, 根德園, 培正, 協恩等等...但後來打消了念頭, 因為唔想呀女辛苦 . 後來有朋友係St. Paul教書, 叫我試吓, 我至同呀女考咗呢一間. 而吸引我考的原因亦因為係一條龍上, 所以比呀女考吓, 攞吓經驗...亦都要到三月中至有答案. 所以都未知會唔會繼續係到讀....:-|

講真, 我本人都好鍾意綠茵, 因為近同埋呀女真係讀得好開心, 所以我的心情都有D忐忑.....

我都好難決定,心心係綠茵都好開心。

讀根德園升小學時容易跟得上,不過又怕心心辛苦;宣道課程比較淺易,但係德育教得好,老師好有愛心,而且係基督教....唉!真係好難揀!

所以今時今日做媽媽, 壓力都相當大, 為咗小朋友日後的出路, 已經要由幼稚園開始鋪排....

心心媽媽, 你介唔介意email你個電話比我 , 希望大家可以比小朋友保持聯絡, 有時間可以出來玩...
my email : [email protected]

呀女依家成日玩嘢, 問佢呀咩名....佢話係心心(仲要講心心個全名), 比佢吹漲

平時見蕎蕎好斯文,諗唔到佢原來咁鬼馬。

My email A/C: [email protected]

預埋我得唔得呀? 我都想了解多d呀.

原文章由 WaiKiu 於 08-2-22 16:56 發表
所以今時今日做媽媽, 壓力都相當大, 為咗小朋友日後的出路, 已經要由幼稚園開始鋪排....

心心媽媽, 你介唔介意email你個電話比我 , 希望大家可以比小朋友保持聯絡, 有時間可以出來玩...
my email  ...

我係[email protected]

原文章由 MandyLau13 於 08-2-22 17:21 發表
預埋我得唔得呀? 我都想了解多d呀.

心心mama & Mandy,

我已email咗我個電話比係哋, 希望大家保持聯絡 . 我會試吓安排一D活動比小朋友玩, 到時睇吓可唔可以一齊玩啦!

好呀!  得閒我地約出來交流下.

原文章由 WaiKiu 於 08-2-22 17:35 發表
心心mama & Mandy,

我已email咗我個電話比係哋, 希望大家保持聯絡 . 我會試吓安排一D活動比小朋友玩, 到時睇吓可唔可以一齊玩啦!
‹ 上一主題|下一主題