用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Any comment in 南豐廣埸 綠茵英文(國際)幼稚園 ...
樓主: Hochingman
go

Any comment in 南豐廣埸 綠茵英文(國際)幼稚園 [複製鏈接]

仲想問下, 學校有沒有主動揾家長談及子女在學校的情況呢?

原文章由 MandyLau13 於 08-2-20 16:37 發表
仲想問下, 學校有沒有主動揾家長談及子女在學校的情況呢?

在新學期學校會比家長一張回條, 是否可以安排老師打電話給家長. 只要簽回條給老師, 她便會打電話比你 , 講小朋友在校的情況, 但只會於新學期頭第二個月打比家長, 之後如無特別, 係唔會再打比家長的. 但當然家長係可以主動打比老師, 或於返學/放學時同老師講.

我幾乎每朝都會見刑班主任, 所以我呀女係學校係點我全部都知, 班主任又知呀女在家情況.

而學校每個學期都有兩次家長日, 會單獨同家長回面講解小朋友在校情況. 我呀女係上學期考到4-7名內, 老師仲送咗一份禮物比呀女, 又攞到學業成績獎 ....我倆公婆開心到C.....

你囡囡好另喎, 不過PN就已經有考試?
你係全職媽媽? 我要返工, 我諗我唔會送到佢返學囉.

原文章由 WaiKiu 於 08-2-20 17:03 發表

在新學期學校會比家長一張回條, 是否可以安排老師打電話給家長. 只要簽回條給老師, 她便會打電話比你 , 講小朋友在校的情況, 但只會於新學期頭第二個月打比家長, 之後如無特別, 係唔會再打比家長的. 但當 ...

WaiKiu,
我囡囡讀IPN冇話考到第幾名個喎? 可能我囡囡太c, 排得太後, 所以費事話我知 ~我諗IPN同EPN都有幾大差別 ~

芷欣mama

最衰你個囡囡轉校啦, 唔係我阿囝可能同你囡囡一班

原文章由 芷欣mama 於 08-2-21 10:08 發表

WaiKiu,
我囡囡讀IPN冇話考到第幾名個喎? 可能我囡囡太c, 排得太後, 所以費事話我知 ~我諗IPN同EPN都有幾大差別 ~

原文章由 MandyLau13 於 08-2-21 10:43 發表
芷欣mama

MandyLau,
咁未到最後一刻, 都未必唔係度讀上去既 ~此終阿囡都係度讀咗幾個月, 同d嬸嬸&老師熟咗, 可能係呢度傾傾下又發現其他優點呢 ~

係就好囉! 等你好消息 , 我地做家長的更係想知多d佢地係學校的情況.  互相報告下都好呀.

原文章由 芷欣mama 於 08-2-21 10:51 發表

MandyLau,
咁未到最後一刻, 都未必唔係度讀上去既 ~此終阿囡都係度讀咗幾個月, 同d嬸嬸&老師熟咗, 可能係呢度傾傾下又發現其他優點呢 ~

Hi all,

I think I can give some comment as my daughter has been in this school since PN, she is in K2 now.

I thinks this is a good school, some reasons and obersvations:

1. When my girl moved from PN to K1, I know some parents even chose to stay in this school even their children got places in very famous school like St Catherines, St Rose, and some Kowloon Tong good school...

2. The principal is willing to listen to parents' comments and is willing to improve and change

3. Many communications between Parents and teachers

4. The teachers do not prefer we help the kids too much, they don't argree parents to 陪太子讀書, they want the kids to learn and perform themselves

5. There are many activities that parents can join so we can get to see the school life very often

6. My girl really likes the school life there, i think they can create a happy learning environment

7. They have many English speaking teachers there, my girl can speak English very well even can communicate with western people

gdmorning

好多謝你咁詳細的回覆, 係依個網好少人講依間學校, 聽左咁多的意見, 我對依間學校都好有信心.  你個囡係讀國際班?

原文章由 MandyLau13 於 08-2-21 08:43 發表
你囡囡好另喎, 不過PN就已經有考試?
你係全職媽媽? 我要返工, 我諗我唔會送到佢返學囉.

Mandy,

我唔係全職媽媽, 只不過係帶完呀女返學先返工.
因為每日早上8:00-8:25前返到學校係會有免費早餐的.. 可以比家長唔使頭痛小朋友的早餐, 我呀女已經出晒名, 各老師同姨姨都知佢又大食..又食得快....仲食得多添...

原文章由 MandyLau13 於 08-2-21 10:43 發表
芷欣mama

我呀女未必轉校, 因為未知第二間收唔收, 要三月中後已知. 放心啦! 如果人哋唔收呀女, 我一定比佢係到繼續讀架.

原來可以咁早返學校架, 真係唔知喎.  多謝你提點.

原文章由 WaiKiu 於 08-2-21 17:02 發表

Mandy,

我唔係全職媽媽, 只不過係帶完呀女返學先返工.
因為每日早上8:00-8:25前返到學校係會有免費早餐的.. 可以比家長唔使頭痛小朋友的早餐, 我呀女已經出晒名, 各老師同姨姨都知佢又大食..又食得快... ...

我等你.
原文章由 WaiKiu 於 08-2-21 17:05 發表

我呀女未必轉校, 因為未知第二間收唔收, 要三月中後已知. 放心啦! 如果人哋唔收呀女, 我一定比佢係到繼續讀架.

原文章由 芷欣mama 於 08-2-21 10:08 發表

WaiKiu,

IPN同EPN真係好大差別, 呀女頭半年讀IPN只有2-3本英文書, 但一轉EPN就有成6-7本書, 真係多好多...

同埋IPN係全Int'l, 真係無名次的. 而EPN始終係主流班, 唔多唔少都要"谷吓", 所以唔係你呀女差, 只係條route唔同啫.

原文章由 MandyLau13 於 08-2-21 17:11 發表
我等你.

你係等我...........至好呀..........

好彩有你啫, 你咁清楚學校的情況.:;pppp:

原文章由 WaiKiu 於 08-2-21 17:13 發表

IPN同EPN真係好大差別, 呀女頭半年讀IPN只有2-3本英文書, 但一轉EPN就有成6-7本書, 真係多好多...

同埋IPN係全Int'l, 真係無名次的. 而EPN始終係主流班, 唔多唔少都要"谷吓", 所以唔係你呀女差, 只 ...

我個女讀緊上午的EPN,上學期我每日都有送她返學,覺得老師及嬸嬸都幾好、幾有愛心,而且間中會間囡囡都學校的情況,老師都很樂意講述。下學期搬咗屋轉搭校車,不過都有同老師有溝通。

記得上學期,除了老師有電話與我做家訪,亦有兩次家長日,其中一次是開學後兩個月,另一次則於評核完見家長。

囡囡返學很開心,而且經常回家唱歌仔,上學期全班考第二。不過下年會轉校,我亦有和老師談及過,老師都很明白。我覺得 NUSERY綠茵做得唔錯。

我一定走唔甩.  淨係綠茵交左留位費咋. bb太細唔想佢去咁遠返學.

原文章由 WaiKiu 於 08-2-21 17:15 發表

你係等我...........至好呀..........

too bad , 唔係真係有機會同一班喎?

原文章由 sara711 於 08-2-21 17:35 發表
我個女讀緊上午的EPN,上學期我每日都有送她返學,覺得老師及嬸嬸都幾好、幾有愛心,而且間中會間囡囡都學校的情況,老師都很樂意講述。下學期搬咗屋轉搭校車,不過都有同老師有溝通。

記得上學期,除了老師有電話與我做家訪,亦 ...

相認時間

WaiKiu, 你是不是蕎蕎媽媽,我是心心媽媽。
‹ 上一主題|下一主題