用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學 家住九龍東 ---校車問題
go

家住九龍東 ---校車問題 [複製鏈接]

大家好,
我想問 k1 am 係返幾點 ka ??

因為我全九龍東, 以我所知學校係無 校車到 ka .. 就係因為咁, 我老公好強力遊說我...唔好比佢返 st.clare.

但係我真係覺得.st.clare 係一所好學校, 我唔想因為交通問題而放棄呀 .

另外, 唔知可唔可以persuade 校長arrange 住 kowloon東0既 學生呢..... 來緊sat 係 家長會..真係要發問下先得 .

如果真係可以 arrange 到 就安樂晒了

有無人都係全 九龍東 ka ???
   0    0    0    0

我都有同樣問題,因我囡囡今日收到學校通知獲錄取,我都係住東九龍區,你有無問過啲街車啊?今日有啲忙遲啲再同你詳談!

kiteli
           我今日問過冠中,佢話有一條線係由TKO開出,但學生唔多,唔知出年仲會唔會有,詳細我明天下午便會直接同司機聯絡,睇吓情況係點!

Kiteli:
我今日問到校車,但話要儲多幾個東九學生先會開,如果你真係有興趣的話,你比個E-mail我,我比個司機電話給你吖。

sharoncsw1910,

你好, 我想問東九龍校車係唔係只接現在小學的同學呀.  我囡囡而家讀緊st. clare k1. 我地住係觀塘區. 以我所知幼稚園今年應該無九龍校車喎?  你可唔可以pm司機個電話給我呢!  Thanks!

原文章由 sharoncsw1910 於 08-2-29 02:56 發表
Kiteli:
我今日問到校車,但話要儲多幾個東九學生先會開,如果你真係有興趣的話,你比個E-mail我,我比個司機電話給你吖。

我係指今年九月小學開學,佢話要夠學生佢先至肯載啲學生去st. clare,因為佢話嗰度上落車好唔方便又偏遠,所以成本高,人小唔做。

原文章由 EuniceMummy 於 08-2-29 12:37 發表
sharoncsw1910,

你好, 我想問東九龍校車係唔係只接現在小學的同學呀.  我囡囡而家讀緊st. clare k1. ..

...

請問K1返學時間係幾點,同埋好唔好?因為我仲有個細女跟尾,出年九月讀K1。
點解你住東九無校車都比個女去咁遠返K1嘅,

K1 返9:00am.  我囡囡習慣早起佢跟我一齊返工在金鐘上校車, 所以現在幼稚園住九龍返St. Clare就問題不大.  但小學就會好辛苦因為8:00am 上堂, 校車會7:30am返到學校.  所以搬過香港住或住近九龍站,奧運站會方便佢返學.

St. Clare 係一間好有愛心及非常着重德育的學校.

原文章由 sharoncsw1910 於 08-3-1 13:55 發表

請問K1返學時間係幾點,同埋好唔好?因為我仲有個細女跟尾,出年九月讀K1。
點解你住東九無校車都比個女去咁遠返K1嘅,

我都係今年9月P1住東九, 或許多個學生司機叔叔可以想下,
請e-mail 我: [email protected]

原文章由 sharoncsw1910 於 08-3-1 13:51 發表
我係指今年九月小學開學,佢話要夠學生佢先至肯載啲學生去st. clare,因為佢話嗰度上落車好唔方便又偏遠,所以成本高,人小唔做。

其實你哋可以考慮小學先讀ST Clare's,因為入ST Clare's小學唔系太困難,今年好多人都收,如果k1小朋友去禁遠上學都很辛苦和有D危險。

九龍東校車問題 update

頭先校長覆咗我了

佢都叫我collect有幾多個家長係住九龍東, 而因為校 問題解決唔到 

因為佢問過營運校車 方面 , minimum要 收 HKD12,000  佢話 對家長負擔好 重, 所以 一家要有足夠數量先開到車.

咁校長就話將會係 21/4 要交雜費前, 再了解 校車方面可唔可以安排到行九龍東

就以上問題, 如果有家長係 住 九龍東, 而又讀緊 ST .CLARE,
妳地有無意思想係 九龍東上車, INSTEAD OF 係 金鐘上車呢 ??

如果有, 不如, 妳地 PM我. 
留低電話,
小朋友讀緊 K1, K2, 定 K3
住邊到

等我 COLLECT 多D 資料比校長,

好讓校長再幫我地有心係 ST .CLARE KINDER 讀書
安排校車事宜 !!

THANKS

我個女將會入讀P.1,藍田區上車,電話已PM給你。

不如就係呢到做個預設報名先。

1)SharonChan一個女將入讀P.1
(09年9月細女將會跟隨家姐間學校入讀K.1)

原文章由 sharoncsw1910 於 08-4-16 22:59 發表
不如就係呢到做個預設報名先。

1)SharonChan一個女將入讀P.1
(09年9月細女將會跟隨家姐間學校入讀K.1)

2)agnes P.1 、官塘區 [email protected]

我都問到有一個校車叔叔佢肯做,不過要有4-5個學生佢先肯做,不過唔係冠中喎!今日同佢通過電話,佢話只要有4-5個學生佢就可以即刻CONFIRM呢條線比我!上車地點:TKO區,觀塘區或附近地點都得!如果冠中唔得,不如有興趣嘅家長PM電話比我呀!因為我諗我呢個校車叔叔可以快D落實比我,唔好等我心掛掛!我個囡都係讀緊ST .CLARE 嘅K.3!

不過我都報咗名先!
3.BONNIE MA : 9月份囡囡升P.1 TKO上車

呢個係一個幾好嘅消息。
請問你知唔知佢條線點行?因為有啲車會慳隧道費同車多幾個學生,會係TKO做起點,最後去到美孚一帶之後先行海隧過海,如果咁樣TKO同KT就好可能係0630時甚至更早上車。
仲有,我都諗過街車問題,之前問過ST.CLARE啲家長,佢地話課外活動會係星期三及星期五下午,唔知趕唔趕得切正常放學時間,如果一定會遲的話,咁街車係唔會返轉頭車你,又要自己諗吓點返屋企,所以最希望係可以由學校安排嘅校車就最安全放心。 唔知有無家長可以詳細啲講解吓課外活動嘅情況呢?

原文章由 kiteli 於 08-4-8 11:10 發表
九龍東校車問題 update

頭先校長覆咗我了

佢都叫我collect有幾多個家長係住九龍東, 而因為校 問題解決唔到 

因為佢問過營運校車 方面 , minimum要 收 HKD12,000  佢話 對家長負擔好 重, 所以 一家 ...

Kiteli:
連埋你已經有四個學生,而家街車大約收$1800左右,假設校車收$2000,其實都已經有$8000,有無得同校長傾吓,放便我地呢幾個有心人啊!
‹ 上一主題|下一主題