用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 伊利沙伯中學無收私立小學生?
go

伊利沙伯中學無收私立小學生? [複製鏈接]

我兒讀聖方济各小學, 想為兒子自行分配選"伊利沙伯中學", 但歷年都唔見有SFA 學生入QE, 反而入"華仁", "英華"就好多. D 人話因為兩間學校唔啱咀形, 有無人知點解呢? 我係唔係唔應該博呢 ?好担心出錯籌碼, 一舖清袋.請幫忙.
   0    0    0    0

可能SFA 學生以往比較少選這間做自行,而且唔同校綱,所以咪唔多入。 你有2 個選擇架嗎,就算QE入唔到,還有另一間,唔好擔心啦!

原文章由 wendylimb 於 08-2-11 11:35 發表
我兒讀聖方济各小學, 想為兒子自行分配選"伊利沙伯中學", 但歷年都唔見有SFA 學生入QE, 反而入"華仁", "英華"就好多. D 人話因為兩間學校唔啱咀形, 有無人知點解呢? 我係唔係唔應該博呢 ?好担心出錯籌碼, 一舖清袋. ...

回覆 #2 wendylimb 的文章

因為一向就讀英文小學的男生都會選九華及英華這兩間band 1 英中男校,而QES則是以收女生為主的學校,所以SFA選QES的人不多。但正如Goody 所講,你有兩個choice,可以試下。我兒也是來自英文男校,地點在觀塘區,上年也選九華及QES,但我兒的班主任認定入九華的機會比入QES大很多,因為他學校的過往經驗及QES的一向習慣,但結果我兒入了QES, 所以未必無希望。

原文章由 Carol125c 於 08-2-19 00:50 發表
因為一向就讀英文小學的男生都會選九華及英華這兩間band 1 英中男校,而QES則是以收女生為主的學校,所以SFA選QES的人不多。但正如Goody 所講,你有兩個choice,可以試下。我兒也是來自英文男校,地點在觀塘區,上年也選九華及QE ...

thanks for your advise. i will try anyway.

So how's your son in QES, are you satisfied with this school? Is your boy happy with his school life?
‹ 上一主題|下一主題