用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 滿唔滿意呀。。
go

滿唔滿意呀。。 [複製鏈接]

半個學期完啦,成績表派啦,你地滿唔滿意小朋友既成績呀。。。。

我就唔係咁滿意喇,跌出理想之外。
   0    0    0    0

我d女未派喎...要二月尾呀, 你地派左啦???點呀滿意嗎???

原文章由 judywan 於 08-2-3 18:53 發表
半個學期完啦,成績表派啦,你地滿唔滿意小朋友既成績呀。。。。

Judy 我肯定你係要求高啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

原文章由 tkkmama 於 08-2-4 08:25 發表
我d女未派喎...要二月尾呀, 你地派左啦???點呀滿意嗎???

我囡係二月家長會派
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

二月中家長日派, 睇分數勉強ok, 最重要睇全級名次先知佢程度, 希望唔好太令我失望啦:;pppp:

原文章由 sorlo 於 08-2-4 10:01 發表

Judy 我肯定你係要求高啦

你地就好啦,放完年假先派彩,我就唔係咁開心喇,每科都係緊緊合格高少少,比理想仲差好遠。

原文章由 judywan 於 08-2-4 12:12 發表

你地就好啦,放完年假先派彩,我就唔係咁開心喇,每科都係緊緊合格高少少,比理想仲差好遠。

Judy , 我個囡都係合格多的的咋

原文章由 tkkmama 於 08-2-4 08:25 發表

ME2

原文章由 sorlo 於 08-2-4 12:43 發表

Judy , 我個囡都係合格多的的咋

佢係平均合格多少少,我不滿既唔係成績既問題,係態度既問題,不能夠鍾意既就去做,唔鍾意既就求其。佢最好科目同最差科目相差之遠嚇得4人。。。

原文章由 judywan 於 08-2-4 12:51 發表

佢係平均合格多少少,我不滿既唔係成績既問題,係態度既問題,不能夠鍾意既就去做,唔鍾意既就求其。佢最好科目同最差科目相差之遠嚇得4人。。。 ...

唉~~正常啦..我估八成中學生都係咁, 學我佬話齋:乜而家D細路咁自我既呢??

原文章由 sorlo 於 08-2-4 10:02 發表

我囡係二月家長會派

同你一日... 仲扮野架... 我好早呀...陰功....

原文章由 tkkmama 於 08-2-4 13:00 發表

唉~~正常啦..我估八成中學生都係咁, 學我佬話齋:乜而家D細路咁自我既呢??

Judy

咁您有乜野對應呀 ....

原文章由 judywan 於 08-2-4 12:51 發表

佢係平均合格多少少,我不滿既唔係成績既問題,係態度既問題,不能夠鍾意既就去做,唔鍾意既就求其。佢最好科目同最差科目相差之遠嚇得4人。。。 ...

原文章由 2bzmummy 於 08-2-4 13:51 發表
Judy

咁您有乜野對應呀 ....

小朋友太自我,講極都唔聽,上堂鍾意做自己野,冇辦法,你會有乜好提議。。

Judy

真係好難諗,我有見過例子,因為不喜歡某一科,某一老師,而賠上自己會考成績的,所以我由小朋友小時候開始就灌輸這是愚蠢行為的概念,希望佢地唔好咁做 .....

原文章由 judywan 於 08-2-4 13:54 發表

小朋友太自我,講極都唔聽,上堂鍾意做自己野,冇辦法,你會有乜好提議。。

原文章由 2bzmummy 於 08-2-4 14:08 發表
Judy

真係好難諗,我有見過例子,因為不喜歡某一科,某一老師,而賠上自己會考成績的,所以我由小朋友小時候開始就灌輸這是愚蠢行為的概念,希望佢地唔好咁做 .....

...

小朋友有同樣問題,鐘意某一老師,某一科目,可以全級第一,相反,一塌糊塗,痛陳利弊千次萬次,都作耳邊風。。。。.

原文章由 2bzmummy 於 08-2-4 14:08 發表
Judy

...

我大女初中都試過咁.... 唯有得閒就同佢灌輸d正確觀念...比如:

個老師衰呀?睇死你呀?針對你呀? 你仲更加要加油, 要佢對你另眼相看..

唔喜歡果科咩?...唔緊要.. 上高中米唔修咯... 不過咁喎...而家選科要睇成績架喎... 就算點唔喜歡, 都唔好俾尼科拖垮左總成績呀...盡左力亞媽都唔會話你...亦對得住自己啦...

我就係咁, 唔知你地仲有冇其他方法呢??? 大家分享下啦喂..

原文章由 tkkmama 於 08-2-4 14:36 發表

我大女初中都試過咁.... 唯有得閒就同佢灌輸d正確觀念...比如:

個老師衰呀?睇死你呀?針對你呀? 你仲更加要加油, 要佢對你另眼相看..

唔喜歡果科咩?...唔緊要.. 上高中米唔修咯... 不過咁喎...而家選科要睇成績 ...

方法試過哂,小學時已經係咁,但係依家中學學習方法完全唔同,再用番以前D上堂態度一定唔掂,都唔知幾時先開竅。。。。。。。。。

原文章由 tkkmama 於 08-2-4 13:02 發表

同你一日... 仲扮野架... 我好早呀...陰功....

個日我得閒, 連講座都聽埋, 不過我好似晏晝兩點半先到

原文章由 judywan 於 08-2-4 14:17 發表

小朋友有同樣問題,鐘意某一老師,某一科目,可以全級第一,相反,一塌糊塗,痛陳利弊千次萬次,都作耳邊風。。。。.

我呀囡都係咁, 到依家都係咁我睇化lu ~~~
‹ 上一主題|下一主題