用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 等宣道放榜等到頸都長
樓主: BBTWIN
go

等宣道放榜等到頸都長 [複製鏈接]

原文章由 wongpsv 於 08-4-11 11:24 發表

bbtwin,
我個個都係大B,但都未收到電話 不過唔好灰心,希望在明天...

希望啦,其實都唔知宣幼用什麼標準去收後備生.Chroma-shine個朋友囝囝係大b, 唔駛求位信都有份.而家個個都係後備生,o甘我地d細b機會就更加渺茫.我之前都寄過信o架啦,不過都係食白果.唔知寄多幾封有冇用呢????我會再寄O架,一日未開學我都當仲有機會.係呢,你第一輪有冇寄求位信呀????而家再寄啦.一齊努力努力再努力.

BBTWIN,

唔駛客氣.

你咁有誠意, 我都希望你盡快有好消息 .  寫多幾次求位信啦!  如果真係唔得, 而你又咁鍾意呢間幼稚園, 不如K2再試下插班啦, 唔好灰心呀, 入唔到心儀嘅幼稚園, 不如盡早計劃下一步, 入一間心儀嘅小學啦.

我姑奶教佐成20年幼稚園, 佢都話我地呢d細女考幼稚園真係洩底好多o架, 尤其是考果d口碑好嘅, 如果你唔係校友, 家姐, 阿哥响道讀, 又或者識人係度做, 真係難上加難o架.

原文章由 BBTWIN 於 08-4-11 11:25 發表

chroma-shine,

謝謝你的消息,起碼讓我知道佢一直都有call人,只不過冇我份o者.

原文章由 chroma-shine 於 08-4-11 14:01 發表
BBTWIN,

唔駛客氣.

你咁有誠意, 我都希望你盡快有好消息 .  寫多幾次求位信啦!  如果真係唔得, 而你又咁鍾意呢間幼稚園, 不如K2再試下插班啦, 唔好灰心呀, 入唔到心儀嘅幼稚園, 不如盡早計劃下一步 ...

Chroma-Shine,

謝謝你鼓勵.  我真係好有誠意,真係好想對女入到o架. 如果過一排再唔得我會又再寫信,一日未到開學我地都仲有希望吧.係呢,你個小朋友都係今年考k1嗎??佢係幾多月份細b呀???考到心儀的幼稚園嗎???如果照你的嫂嫂o甘講,我地細b真係唔駛考好學校lu. 我係百冇呀,我兩個女係孖o既,今年一齊考k1, 又唔識人o係學校做.我都知考名校難o架啦,都係抱嘗試心態.不過兩個女考宣道時表現比想像中好,老師也讚家姐主動性強.我同我先生都以為有機o架,點知最後都係waiting. 如果今年真係唔得,其實我都有諗過比佢地出年嘗試再考宣道做插班生(K2), 不過唔知到時會唔會有位同埋接唔接受插班生申請呢????

BBTWIN,

係呀,我個女都係今年考 K1,佢係細女(11月尾出世)
我心儀嘅係協幼,佢緊係考唔到喇
宜家佢會讀佢果對孖女表姊果間幼稚園,因為得佢收佢讀 am class

要考名牌幼稚園,冇我所提及嘅果d條件,細女真係唔係咁著數o架  ,除非個小朋友真係好 outstanding. 我幫個女報佐6間幼稚園,3間唔收,包括埋宣幼(雖然佢都係後備生,不過我都當佢 failed garr lah~~),另外2間口碑好d嘅屋邨幼稚園都係收佢入 pm class.

我姑奶話,如果我真係好想個女入呢d名牌幼稚園,一係做大女,repeat 一年 K1

宣幼係一間教會學校,你比多d誠意,令佢留有好印象,就算你出年想插班或者你願意 repeat 多一年 K1,機會都應該會大d嘅

原文章由 BBTWIN 於 08-4-11 15:40 發表

Chroma-Shine,

謝謝你鼓勵.  我真係好有誠意,真係好想對女入到o架. 如果過一排再唔得我會又再寫信,一日未到開學我地都仲有希望吧.係呢,你個小朋友都係今年考k1嗎??佢係幾多月份細b呀???考到 ...

原文章由 chroma-shine 於 08-4-11 16:44 發表
BBTWIN,

係呀,我個女都係今年考 K1,佢係細女(11月尾出世)
我心儀嘅係協幼,佢緊係考唔到喇
宜家佢會讀佢果對孖女表姊果間幼稚園,因為得佢收佢讀 am class

要考名牌幼稚園,冇我所提及嘅果d條件,細女 ...

Chroma-shine,

同孖女表姊一齊讀書幾好呀. o甘有冇諗過出年再黎過呢???話你知我都有報協恩,不過兩個女未入課室都巳經喊到死死下,試o左3次都係o甘,所以連面試機會都冇呀.我就報4間.St. Paul最後冇去到,當初報冇考慮過路程問題,太遠都唔岩我對女.所以其實只in o左兩間.宣道係其中一間.Repeat我諗都唔考慮,因為你話佢地好細又唔係,o係正中間.你囡囡都還可以,或者你考慮比佢repeat,出年再考間好d o羅.協恩會唔會收K2 o架,試下都無妨吧.

BBTWIN,

表姊06年畢佐業lah~~  佢地宜家讀緊 P.2 喇.

No lah~~ 唔會考慮做大女或者插班 lu.  奇實我心儀係佢嘅中學,所以我先至想入佢地嘅幼稚園,希望入到協中嘅機會大d啫,因為我唔係教徒,又唔係舊生,唯有等大抽獎啦~~

原文章由 BBTWIN 於 08-4-11 17:29 發表

同孖女表姊一齊讀書幾好呀. o甘有冇諗過出年再黎過呢???話你知我都有報協恩,不過兩個女未入課室都巳經喊到死死下,試o左3次都係o甘,所以連面試機會都冇呀.我就報4間.St. Paul最後冇去到,當初報冇考慮過路程問題, ...

原文章由 chroma-shine 於 08-4-11 20:10 發表
BBTWIN,

表姊06年畢佐業lah~~  佢地宜家讀緊 P.2 喇.

No lah~~ 唔會考慮做大女或者插班 lu.  奇實我心儀係佢嘅中學,所以我先至想入佢地嘅幼稚園,希望入到協中嘅機會大d啫,因為我唔係教徒,又唔係舊生,唯有等大抽獎啦~~

...

原來有好多後備生媽媽都收到宣幼取錄的電話啦,但係我都冇份. 第二封求位信都寄出啦,希望短時間內會收到啦.一下子要兩個位都係比較難o架o勒.

BBTWIN,

當年我阿嫂幫對孖女搵幼稚園同小一時,  佢都有話過要學校比兩個位佢地係難 d 嘅   

不過, 唔好灰心呀, 應該重有 d pm class 嘅, 如果真係轉唔到去 am class 的話, 可能都會放棄 garr, 好似我個 friend 咁, 佢都有 d 唔太差嘅幼稚園收佐佢個仔讀 am class, 佢寫佐信要求轉去 am class, 如果真係唔得, 佢都15/16, 可能會放棄 garr!!  因為, 始終安排佢地去學其他嘢, 返上午班係好 d 嘅.

原文章由 BBTWIN 於 08-4-14 12:47 發表

原來有好多後備生媽媽都收到宣幼取錄的電話啦,但係我都冇份. 第二封求位信都寄出啦,希望短時間內會收到啦.一下子要兩個位都係比較難o架o勒. ...

[ 本文章最後由 chroma-shine 於 08-4-16 00:23 編輯 ]

原文章由 chroma-shine 於 08-4-16 00:16 發表
BBTWIN,

當年我阿嫂幫對孖女搵幼稚園同小一時,  佢都有話過要學校比兩個位佢地係難 d 嘅   

不過, 唔好灰心呀, 應該重有 d pm class 嘅, 如果真係轉唔到去 am class 的話, 可能都會放棄 garr, 好似我個 frie ...

Chrome-Shine,

唔係呀,舊年宣幼收o左兩對孖仔,一對龍鳳胎呀.今年聽聞兩班a.m., 一班p.m. 可能到時a.m.仲有位呢.不過一切都要待宣幼收o左我對女先再打算.我而家對b都係讀緊下午班.不過真係唔係o甘好.因為上午又唔可以比佢地再目訓,怕佢地趕不到上學時間.下午要返學又冇得目訓,所以佢地一放學返黎就好累,累到連飯都唔想食.我放工返去好多時都冇得再同佢地玩.所以後備生仍可轉a.m.真係超lucky.

宣幼仲有機會既...唔好放棄住 或者你可以寫信去架...我都諗住寫去問下有冇位...唔好咁易放棄呀 你要對你小朋友有信心...
仲有你有冇信仰架...如有多5分好好多架...

原文章由 BBTWIN 於 08-3-6 13:02 發表

我對女係waiting ja. 睇黎取錄o既機會都唔大啦,因為冇人係reject o架,個個waiting又點會輪到我孖b o丫.我對女表現,唉!唔好再提.佢地當時冇喊都巳算係o甘.冇得坐隔離根本唔知佢地in成點???不過都唔方好.宣道表現好好多,希望至少 ...

原文章由 wongpsv 於 08-5-5 13:28 發表
宣幼仲有機會既...唔好放棄住 或者你可以寫信去架...我都諗住寫去問下有冇位...唔好咁易放棄呀 你要對你小朋友有信心...
仲有你有冇信仰架...如有多5分好好多架...

...

我而家巳經平常心啦, 都冇再諗佢會唔會打比我. 都冇先前o甘緊張日日等電話.我都寫o左兩封信啦,都仲未有回音.或者睇埋今個月第二輪先再寫唔寫第3封.話哂我要兩個位都唔係o甘易. 如果最後都唔得,我打算k2同佢地報考做插班生.
‹ 上一主題|下一主題