用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 等宣道放榜等到頸都長
樓主: BBTWIN
go

等宣道放榜等到頸都長 [複製鏈接]

原文章由 NatalieMaMa 於 08-3-19 19:49 發表

照這樣的計算方法, 那便是有一個年級多一班, 而不是少一班了

唔, 可能我用錯了說法. 無論如果07/08 全校:

3班 K1
4班 K2
3班 K1

原文章由 FatherJ 於 08-3-19 13:15 發表

我估蘭開夏道/窩打老道都可以, 其實是同一建築物. 校長是李慧心女士.

因學校上下校各有五班, 會有一個年級少一班.
例如 08/09 下午校:
K1A, K2A & K2B, K3A & K3B
去到 09/10 下午校:
K1A & K1B, K2A, K3A & K3B
...

Father J,

謝謝你的回覆.我巳寄蘭開夏道的地址,好似直接d. 死啦,我就o甘寫李慧心校長收,好似冇mud禮貌,會唔會第一印象巳唔好呢???

聽講啟思小學d學費好貴wor... 同埋好活動教學架...你會唔會仲有邊間可以報名呀

原文章由 BBTWIN 於 08-3-18 09:24 發表

匯景啟思校園及老師都唔錯, 我都幾滿意. 唯一唔好就係佢強調母語教學, 好似要到k2定K3先有英語學,又冇phonics, 又冇普通話.平時又冇mud抄寫功課,真係好活動教學.小朋友一定覺得好玩,做父母就好愁,上小一一定冇競爭力.讀佢 ...

原文章由 wongpsv 於 08-3-20 17:53 發表
聽講啟思小學d學費好貴wor... 同埋好活動教學架...你會唔會仲有邊間可以報名呀

我冇諗過比佢地上啟基小學呀. 宣小先係我TARGET. 而家睇埋仲有冇chance先再打算.我相信到o甘上下時候某些學校一定會有d位放出黎.不過始終唔係心水.

HI! 我想問下我仔仔都係waiting list , 封信寫左幾個日子..係唔係如果係果d日子收唔到通知就唔駛諗﹖但佢分好幾個日子wow 咁怪既.. 最快就係3月27-29..最遲係開左學之後wow.. 即係點﹖
大少奶

信個幾日子都合理: 第一個3/27-29,因為3/20 交留位費。可能有人會放棄,所以有位多。最後9月開課後都有機會有人放棄,亦可以收後備生。

原文章由 SamKit 於 08-3-27 09:47 發表
信個幾日子都合理: 第一個3/27-29,因為3/20 交留位費。可能有人會放棄,所以有位多。最後9月開課後都有機會有人放棄,亦可以收後備生。

如果有位, 今日宣道就會開始call後備生.不過心情唔緊張,因為預o左冇,我都知應該唔會o甘快有位多出黎.因為個個媽咪都會hold住先,會到買書做校服階段先係最後決定.不過如果佢真係到開學先會call後備生的話,o甘好多後備生都會除時要浪費套校服同埋書簿了.Anyway, 如果有媽咪被通知有位都上黎報下料啦,唔該.

唉 ~ 希望d 無心續既家長唔好hold 住d位, , 比我地d 有心人,有d人真係hold 住好幾間架.

Waiting List

我阿囡都係 waiting list ar....
如果最後都唔收的話, 大家話讀邊間好D 呢?
1. 牛津道啓思 am
2. 浸會大學幼稚園 am

hi mabb,

真係個人意見, 我會撰 2.

原文章由 mabb 於 08-3-28 13:52 發表
1. 牛津道啓思 am

原文章由 mabb 於 08-3-28 13:52 發表
1. 牛津道啓思 am

我都會選浸幼,我自己都係冇得揀之下先會比對女讀啟思.有得揀一定唔揀佢啦.

原文章由 ICbaby 於 08-3-28 09:46 發表
唉 ~ 希望d 無心續既家長唔好hold 住d位, , 比我地d 有心人,有d人真係hold 住好幾間架.

Yes agree, please release the seat if this is only your 2nd choice.

Could you share which kindergarten is your second choice if Alliance failure?     

I will choose St Cat.

BBTWIN,
你有冇任何信收到呀 我就一封都冇呀...等到蚊訓

原文章由 BBTWIN 於 08-3-28 14:43 發表

我都會選浸幼,我自己都係冇得揀之下先會比對女讀啟思.有得揀一定唔揀佢啦.

原文章由 wongpsv 於 08-4-8 13:23 發表
BBTWIN,
你有冇任何信收到呀 我就一封都冇呀...等到蚊訓

信????什麼信呀???我等緊o既係call, 唔係信呀.St. Rose second in我地都冇份.不過好彩冇,因d家長講小朋友要自己入課室考,我對b唔見我實喊死, 一定又再fail. 我受唔起兩次打擊呀. 而家我o既希望係宣道,真係好想兩個女入到.

我朋友個仔都係 waiting list, 佢早2日(4月8日)收到 call, 係 pm class, 4月9日去佐學校交留位費, 佢仔仔係大仔 (1月出世), 冇寫求位信.

原文章由 aquarius828 於 08-3-28 14:38 發表
hi mabb,

真係個人意見, 我會撰 2.

me too.....撰 2.
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原文章由 chroma-shine 於 08-4-11 00:22 發表
我朋友個仔都係 waiting list, 佢早2日(4月8日)收到 call, 係 pm class, 4月9日去佐學校交留位費, 佢仔仔係大仔 (1月出世), 冇寫求位信.

你個朋友個仔係大仔,會唔會後備生位有限,所以宣幼會揀哂大仔大女呢???o甘我對b咪唔駛諗,因佢地係9月底b. 我諗如果會收,呢排都會收到電話o架啦.因為舊年同前年宣幼都唔係跟果幾個日子收生.我最怕自己兩個女根本唔o係waiting list名單裡面.不過未到最後我都唔想放棄,希望在明天o麻.

原文章由 BBTWIN 於 08-4-11 10:37 發表

你個朋友個仔係大仔,會唔會後備生位有限,所以宣幼會揀哂大仔大女呢???o甘我對b咪唔駛諗,因佢地係9月底b. 我諗如果會收,呢排都會收到電話o架啦.因為舊年同前年宣幼都唔係跟果幾個日子收生.我最怕自己兩個女根 ...

bbtwin,
我個個都係大B,但都未收到電話 不過唔好灰心,希望在明天...

原文章由 chroma-shine 於 08-4-11 00:22 發表

chroma-shine,

謝謝你的消息,起碼讓我知道佢一直都有call人,只不過冇我份o者.
‹ 上一主題|下一主題