用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 等宣道放榜等到頸都長
樓主: BBTWIN
go

等宣道放榜等到頸都長 [複製鏈接]

收到, 下午班.

am class

am class
好開心呀

我阿女都係am class, 好開心!
其實祟真都收咗阿女讀國家班, 唔知讀邊間好?

恭喜 取錄左既家長
我自己就...waiting ...

原文章由 wongpsv 於 08-3-15 09:46 發表
恭喜 取錄左既家長
我自己就...waiting ...

其實你囡囡都讀緊k1, 最後都唔收的話咪索性讀落去o羅.我都係waiting, 最初以為waiting都好過冇, 邊度會想到宣道又係得正取生同後備生o丫.同St. Rose一樣, 個個waitng list點會輪到我對孖女o丫. 人地等一個位, 我地要等兩個位, 難上加難. 所以我都預o左叠埋心水比佢地讀我最唔想佢地讀果間. 除非有奇蹟出現啦. . 唔知叫好唔好彩, 我總共報4間,只in o左兩間, 兩間都waiting list, 我要成受兩次o既唔開心. 如果去in哂, 我就要成受4次的唔開心. 我真的成受不了. 我以前唔明白一次又一次被reject o既媽咪心情, 而家明白哂.

原文章由 BBTWIN 於 08-3-15 23:59 發表

其實你囡囡都讀緊k1, 最後都唔收的話咪索性讀落去o羅.我都係waiting, 最初以為waiting都好過冇, 邊度會想到宣道又係得正取生同後備生o丫.同St. Rose一樣, 個個waitng list點會輪到我對孖女o丫. 人地等一個位, 我地 ...

BBTWIN,
你唔好咁唔開心啦,希望在明天ma...
其實你介唔介意講我知你小朋友e+讀緊邊間呀... (我8下咋)

原文章由 wongpsv 於 08-3-17 13:49 發表

BBTWIN,
你唔好咁唔開心啦,希望在明天ma...
其實你介唔介意講我知你小朋友e+讀緊邊間呀... (我8下咋)

佢地而家讀緊匯景啟思呀.不過呢間口碑真係麻麻,個個話佢地太淺,如考直資真係唔駛旨意.讀佢我只能參加大抽獎.

啟思唔係幾好既咩... 我本身都係想讀這間架...不過經朋友介紹入讀左又一村囉
唔好灰心呀...仲有希望架...

原文章由 BBTWIN 於 08-3-17 15:28 發表

佢地而家讀緊匯景啟思呀.不過呢間口碑真係麻麻,個個話佢地太淺,如考直資真係唔駛旨意.讀佢我只能參加大抽獎.

原文章由 wongpsv 於 08-3-17 16:55 發表
啟思唔係幾好既咩... 我本身都係想讀這間架...不過經朋友介紹入讀左又一村囉
唔好灰心呀...仲有希望架...

匯景啟思校園及老師都唔錯, 我都幾滿意. 唯一唔好就係佢強調母語教學, 好似要到k2定K3先有英語學,又冇phonics, 又冇普通話.平時又冇mud抄寫功課,真係好活動教學.小朋友一定覺得好玩,做父母就好愁,上小一一定冇競爭力.讀佢就要o係出面搵補習班,我地可能比一般讀有程度o既幼稚園學生o既父母更辛苦.

Hi!! BBTWIN,
你介唔介意你bb重有邊間學校選擇呀!
你不妨考St. Nicholas呀!!St. Nicholas有phonics, everyday 有English 老師...我覺得D間學校幾好...

原文章由 scmail 於 08-3-18 11:03 發表
Hi!! BBTWIN,
你介唔介意你bb重有邊間學校選擇呀!
你不妨考St. Nicholas呀!!St. Nicholas有phonics, everyday 有English 老師...我覺得D間學校幾好...

St. Nicholas是不是在香港區的????這麼好現在還會接受申請嗎????

剛才我看回06及07年的宣幼的家長留言.的確係有幾多後備生被取錄.不過不同的是這一班小朋友都是出生率低的年份出世,競爭當然沒有2005年的小朋友那麼大了.我想我們每人都還是有機會的,不過當然不能光等了. 

唔係是香港區...我唸還會接受申請...你可以常試下啦!! Please check PM

原文章由 BBTWIN 於 08-3-18 12:57 發表
剛才我看回06及07年的宣幼的家長留言.的確係有幾多後備生被取錄.不過不同的是這一班小朋友都是出生率低的年份出世,競爭當然沒有2005年的小朋友那麼大了.我想我們每人都還是有機會的,不過當然不能光等了.  ...

另外, 下年只有三班K1(4班K2 及 4班K3), 兩班上午, 一班下午.

原文章由 FatherJ 於 08-3-18 18:05 發表

另外, 下年只有三班K1(4班K2 及 4班K3), 兩班上午, 一班下午.

Father J,

想請教一下, 我都想嘗試寄求位信, 但我應否直接寄到蘭開夏道那地址, 還是寄到當初我們索取表格的窩打老道地址呢????還有現任校長是不是仍然是李慧心呢????

原文章由 FatherJ 於 08-3-18 18:05 發表

另外, 下年只有三班K1(4班K2及4班K3), 兩班上午, 一班下午.

你說下年的意思是不是09的k1, 那如果K1只得3班,又如何來4班K2 & K3呢????是不是會將K1 3班分散呢.如果是這樣的話,下年再插K2會否容易些呢???

原文章由 scmail 於 08-3-18 14:30 發表
唔係是香港區...我唸還會接受申請...你可以常試下啦!! Please check PM

scmail,收到你的pm, 謝謝你.

原文章由 BBTWIN 於 08-3-19 09:36 發表

Father J,

想請教一下, 我都想嘗試寄求位信, 但我應否直接寄到蘭開夏道那地址, 還是寄到當初我們索取表格的窩打老道地址呢????還有現任校長是不是仍然是李慧心呢???? ...

我估蘭開夏道/窩打老道都可以, 其實是同一建築物. 校長是李慧心女士.

因學校上下校各有五班, 會有一個年級少一班.
例如 08/09 下午校:
K1A, K2A & K2B, K3A & K3B
去到 09/10 下午校:
K1A & K1B, K2A, K3A & K3B

例如 08/09 上午校:
去到 09/10 上午校:
K1A & K1B, K2A & K2B, K3A

[ 本文章最後由 FatherJ 於 08-3-19 13:22 編輯 ]

原文章由 FatherJ 於 08-3-19 13:15 發表

我估蘭開夏道/窩打老道都可以, 其實是同一建築物. 校長是李慧心女士.

因學校上下校各有五班, 會有一個年級少一班.
例如 08/09 下午校:
K1A, K2A & K2B, K3A & K3B
去到 09/10 下午校:
...

照這樣的計算方法, 那便是有一個年級多一班, 而不是少一班了
‹ 上一主題|下一主題