用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔願起身返學...
go

唔願起身返學... [複製鏈接]

我個囡每晚都好夜訓, 成12點幾先訓. 每朝早起身好似打架咁... 已經一早抱佢上床熄燈陪佢訓, 但都唔得.
其實佢介了奶咀4個月, 請問如果我再俾奶咀佢啜住訓(等佢早d訓), 呢個方法好嗎?  
我就快痴 ka la...請俾d意見
   0    0    0    0

千祈唔好呀, 食番之后想再戒就困難很多了. 你試吓中午唔好瞓咁多, 夜晚瞓覺時就算佢唔瞓都唔好俾佢落床, 佢同你講嘢唔好睬佢, 咁就會好一點了. 我都係用呢個方法.
原文章由 win_bb 於 08-1-30 15:40 發表
我個囡每晚都好夜訓, 成12點幾先訓. 每朝早起身好似打架咁... 已經一早抱佢上床熄燈陪佢訓, 但都唔得.
其實佢介了奶咀4個月, 請問如果我再俾奶咀佢啜住訓(等佢早d訓), 呢個方法好嗎?  
我就快痴 ka la...請俾d意見: ...

Oh! You need to stop to give her!

Dear Mama,

I think you need to stop give her the milk-sucker!

You need to tell her " You need to growth up! We set up

the date to say good-bye the milk-sucker!"

I wish you can success!

Best wishes!

Mrs_Lam
30/1/2008
My Little Baby........Daddy & Mummy Love You Forever!

醒目開學勳章

千祈唔好比佢食番呀,會好難介番,你試吓早啲陪佢瞓,我都係咁,陪佢瞓左之後,先至做自己野,做人阿媽係咁嫁啦。

回覆 #1 win_bb 的文章

你關了燈, 扮睡覺, 她說什麼都不回應....

hi~~ 姿慧媽咪~~

我個女都係好夜都唔肯訓, 朝早唔肯起身番學架...
呢個問題真係好煩~~

唔好夜都唔肯訓

唔願起身定唔願返學 ???

如果喜歡返學就一定起到身

Y6baba

唔係喎, 我個女超鐘意番學架, 係鐘意到番左學唔肯放學果隻呀, 成日出左黎又走番入班房話要番學, 搞到d老師要"呢"埋扮走哂添呀~~
但佢就真係唔願起身囉, 放假果d日子, 佢起身後都會話要番學架~~

成12點幾先瞓第二朝就梗係難起起身啦!
你問題係點樣早睡早起, right?

我星期一至四定了要九時前上床瞓覺,星期五至星期日就可以夜至十時!記住一定要持之以恆,有規律先有成效!
你可以慢慢逐小時提早瞓覺時間,睡前沖涼,然後食奶(醫生唔建議因會易蛀牙)或睇書,放些輕音樂,較暗房燈,按摩等。
你小朋友是返全日定半日?
全日最好只是中午睡一覺~2小時,其餘時間給他多走動,又或同他去行公園或球場!

另,你可以同佢穿定校服,第二朝可以快 D 出門口...
我試過個女未醒就揹住佢返學,直到佢落車入校門先醒,最近一次仲要係返到入課室仍然係瞓著,要老師開床佢瞓多 15min 先起身

原文章由 reginefhk 於 08-2-24 23:20 發表
成12點幾先瞓第二朝就梗係難起起身啦!
你問題係點樣早睡早起, right?

我星期一至四定了要九時前上床瞓覺,星期五至星期日就可以夜至十時!記住一定要持之以恆,有規律先有成效!
你可以慢慢逐小時提早瞓覺時間,睡前沖涼,然後食 ...

我十分讚成及認同regine既做法

你一定要有規律咁日日做先得架

你試吓晏覺唔好比佢訓咁多啦, 我都係睇書,放些輕音樂架

同佢講多d啦, 當然可能你要用上好長時間啦(真係必需要付出), 但慢慢就小朋友會明架喇, 你試吓如果你係佢咁細個, 你都未必明啦....  唔好迫佢, 要慢慢教, 你迫佢佢仲難接受架

你要比佢知道, 咩野係因果架喇
話佢知因為你夜訓, 所以難起身, 結果就係辛苦喇

仲有, 如果睡眠唔好, 都會影響佢學習架

我現在頭痛緊比細仔讀上午定下午班(n1),但我細仔因為跟我訓,所以他晚上都要成11點或11點半先訓(因為我要跟大仔功課), 咁我係米比細仔讀下午班make sense D?

原文章由 camaychim 於 08-2-24 21:55 發表
Y6baba

唔係喎, 我個女超鐘意番學架, 係鐘意到番左學唔肯放學果隻呀, 成日出左黎又走番入班房話要番學, 搞到d老師要"呢"埋扮走哂添呀~~
但佢就真係唔願起身囉, 放假果d日子, 佢起身後都會話要番學架~~ ...

你教左你囡囡星期日至一,
同埋時間間觀念未 ???

你之前冇同佢講清楚第日係放假,
佢咪唔知 lor

回覆 #1 win_bb 的文章

其實小朋友夜訓, 全因跟大人習慣。一定係大人都夜咁小朋友先會跟住。
試下係想佢訓覺ge時間, 陪佢一齊刷牙, 上床睡覺, 直至佢地安然入睡為止, 維持一段時間, 以身作則, 待他們培養定時早睡習慣。無他ge, 小朋友最想都係大人能多d時間陪佢地, 你係榜樣, 佢地跟你ga咋!

HI!
咦點解你知我個囡叫咩名口既???  你係咪阿sue媽咪呀? sorry, 我睇唔清楚張相, 平時又趕住返工, 沒有時間和你們傾計...
真失敗, 我到而家都未知道所有同學仔個名, 同邊個係佢地媽咪

你個囡都好呀, 鍾意返學. 我個囡唔鍾意返學, 我個頭都大哂.
夜晚又要氹佢訓, 朝早又要氹佢返學 (係迫咁嚌)

原文章由 camaychim 於 08-2-22 17:49 發表
hi~~ 姿慧媽咪~~

我個女都係好夜都唔肯訓, 朝早唔肯起身番學架...
呢個問題真係好煩~~

原文章由 win_bb 於 08-2-28 12:42 發表
HI!
咦點解你知我個囡叫咩名口既???  你係咪阿sue媽咪呀? sorry, 我睇唔清楚張相, 平時又趕住返工, 沒有時間和你們傾計...
真失敗, 我到而家都未知道所有同學仔個名, 同邊個係佢地媽咪

你個囡都好呀,  ...

哎呀,咁細個就唔鍾意返學

好惡搞

回覆 #16 win_bb 的文章

其實小朋友唔想返學就正如大人唔願返工一樣道理,咁所以父母一定要以正面o既態度去同小朋友講︰「返學校真係好開心架!又有老師陪你玩,老師好鍚你架,又會講故事,唱兒歌,仲有你最鍾意玩o既單車玩呢!真係好開心架!」等小朋友都覺得返學係一件開心的事,自然習慣之後,返學就成為開心的事了!不仿一試!
‹ 上一主題|下一主題