用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到維多利亞面試信
樓主: siu_mei
go

收到維多利亞面試信 [複製鏈接]

Good Luck!!

原文章由 DebuPegg 於 08-2-16 12:08 發表
你地好...  我個仔上年係 Victoria interview (康怡), 而又成功收左. 依家讀緊Pre-nursery.

各位唔使咁擔心.
以我經驗. 我個仔07年2月3日面試個時係14個月左右, 未識講野(淨係識講媽媽, 爸爸, 姐姐, 奶奶 & byebye ...

My son is going to have an interview at Harbour Heights too!  My first priority is English/ Mandarin.  But currently no one speaks to him in Mandarin at home -_-  I wonder if they will test the baby or parents Mandarin at all.  Can anyone share your experience?

And for those who joined the 'parent session', what do they normally ask the parents about the school?  

Thanks!!

Anybody knows when we will receive notice of result ?

hi babymok, please check pm.

原文章由 babymok 於 08-2-3 21:24 發表
My son will have the interview at Causeway Bay Harbour Heights 1.30pm.  I would prefer morning time instead because my son usually sleep after noon.  If anyone have a morning session but would like to ...

我終於打左電話問左啦...
我地3:15pm係CWB興發街 interview, 你地有無人係同我一樣家??

後日就interview喇, 好緊張呀

Hey, how's everyone interview going? There were only 4 kids in my son's section (9:30am at Harbour Heights). Does anyone know how they group the kids?  

Cheers,
Hailey

今日去完interview先見到呢個post... 不過個形式真係好接近啊, 都幾好玩.  最衰我同老師講, 我地係屋企好少同佢講英文, 唔知會唔會係致命點呢? 仲有我個係細細細仔... 12月底出世!

請問你們面試的過程怎樣?
我今朝10:30帶亞女去康怡面試,
真係人山人海,
成個過程老師完全沒有問過我有關
女女的問題,也沒有見到老師問其他
家長,首先是讓一班7,8個小朋友
坐著玩桌面玩具,然後是story time
同埋叫小朋友跟動作唱吓歌,
跟住小朋友就離開班房了,
家長組是由副校長和一位外籍校師lead,
每位家長輪流講吓點解選擇維記,
講完也散band了,
間學校幾乾淨幾吸引,
連亞女都話鐘意,
幸好三月十五日放榜,
都唔駛憂心太耐。

原文章由 Tata1668 於 08-3-2 00:17 發表
今日去完interview先見到呢個post... 不過個形式真係好接近啊, 都幾好玩.  最衰我同老師講, 我地係屋企好少同佢講英文, 唔知會唔會係致命點呢? 仲有我個係細細細仔... 12月底出世! ...

hi... 你都in維記ㄚ? 你係邊間ㄚ?

尋日去interview, 可能我地早去到, 女女warm up晒, ㄧ入課室, 已經滿場飛, 唔肯坐定定... 仲撲親, 撞到面仔tim, 好彩女女係好少喊的BB, 佢扁佐下嘴, 我遞個搖鼓比佢叫佢拍拍, 咁就乖乖拍鼓鼓無喊到啦! 不過轉個頭又去搞電腦...  最後對個洗手盤情有獨衷, 扮洗手玩佐好耐!   因為佢周圍走, 加上前日額頭撞到da野, 搞到老師話, 你女女係個好動寶寶ㄚ... 肥硬!

老師都有問我平日屋企用mud語言? 唯ㄧ讚的... 就係我的國語好!

興發街 interview

Hello Karmen0411,

Did you interview for PN English-Cantonese class? Is there others who interview for English-Mandarin class at 興發街?

原文章由 karmen0411 於 08-2-25 17:33 發表
我終於打左電話問左啦...
我地3:15pm係CWB興發街 interview, 你地有無人係同我一樣家??

醒目開學勳章

me...you too?

原文章由 Sopchang 於 08-3-2 21:31 發表

Did you interview for PN English-Cantonese class? Is there others who interview for English-Mandarin class at 興發街?

hello..
My son interviewed for PN English-Cantonese class

原文章由 Sopchang 於 08-3-2 21:31 發表

"對個洗手盤情有獨衷", haha, 我個女都係咁呀, 完全無理到 d miss 同小朋友, story time 又無行埋去, 唱歌又唔理, 睇怕都係肥梗 ga la.

你地知唔知海 fung 園收幾多人呀?

原文章由 jjtseung 於 08-3-2 10:02 發表

hi... 你都in維記ㄚ? 你係邊間ㄚ?

尋日去interview, 可能我地早去到, 女女warm up晒, ㄧ入課室, 已經滿場飛, 唔肯坐定定... 仲撲親, 撞到面仔tim, 好彩女女係好少喊的BB, 佢扁佐下嘴, 我遞個搖鼓比佢叫 ...

原文章由 shadowso 於 08-3-3 18:05 發表
"對個洗手盤情有獨衷", haha, 我個女都係咁呀, 完全無理到 d miss 同小朋友, story time 又無行埋去, 唱歌又唔理, 睇怕都係肥梗 ga la.

你地知唔知海 fung 園收幾多人呀?

...

shadow,

原來你都係海峰園in呀?我都係呀.但係我諗都係唔得多.我個女直情唔so個先生.只係掛住玩玩具.不過好在都無喊.

sixlau, 你見幾點呀?  我 in 11點呀, 嗰個時間平時亞女已經食咗野, 但係為咗就出門口時間, 佢嗰日未食野, 所以就更加唔在狀態.

我仲同老公講笑, 成日話唔知d 學校用咩準則嚟收生, 睇下今次就知喇, 因為如果收亞女, 就証明原來 interview 係睇家長表現, 如果唔收, 就即係睇小朋友表現啦.

原文章由 sixlau 於 08-3-3 18:23 發表

shadow,

原來你都係海峰園in呀?我都係呀.但係我諗都係唔得多.我個女直情唔so個先生.只係掛住玩玩具.不過好在都無喊.

原文章由 shadowso 於 08-3-3 18:31 發表
sixlau, 你見幾點呀?  我 in 11點呀, 嗰個時間平時亞女已經食咗野, 但係為咗就出門口時間, 佢嗰日未食野, 所以就更加唔在狀態.

我仲同老公講笑, 成日話唔知d 學校用咩準則嚟收生, 睇下今次就知喇, 因為如果收亞女,  ...

shadow,

我見2點呀.我覺得in家長果part好無謂.不如再花多d時間睇下小朋友表現仲好啦.我記得好似有人講過佢地想make sure d家長認同佢地教學方針.其實如果d家長唔同意都唔會apply啦.

原文章由 shadowso 於 08-3-3 18:31 發表

我仲同老公講笑, 成日話唔知d 學校用咩準則嚟收生, 睇下今次就知喇, 因為如果收亞女,  ...

are u present very well but not your  BB girl???

[ 本文章最後由 winniehuey 於 08-3-5 17:48 編輯 ]

‹ 上一主題|下一主題