用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問聖心私小大概有幾多%入其他名校?
go

請問聖心私小大概有幾多%入其他名校? [複製鏈接]

雖然可直升聖心中學,但這中學會考成績只係中等, 請問有幾多學生入到英華等名校?
   0    0    0    0

其實, 讀書靠自己, 成績中等可能有部份同學於f.3已往外國升學

我不是上午校家長, 但據我所知, 下午校隔離班老師話80名內考聖方濟各及英華都收。

舊年下午校120人入原校, 十幾人入聖方濟各, 十幾人入英華, 又有人入瑪利曼、庇理羅士、dgs、聖保羅男女、金文泰等等, 即係六年級全級169人有超過(約)150人入到band1中學, 都算係咁啦。

以我所知上午校好似有9x%入band1英中, 詳情你可以問下六年級家長。

原文章由 broadband 於 08-1-28 14:18 發表
雖然可直升聖心中學,但這中學會考成績只係中等, 請問有幾多學生入到英華等名校?

建議比小朋友讀官小,入庇理羅士機會應該會高過聖心私小;又或者如果想入英華,不如讀聖公會聖彼時(西環那間) 或聖公會基恩,機會應該大些。

其實成績中等係點定義呢?

我聽到既同你有少少出入,120已包你所講既名中學......有錯請指正
原文章由 beaclem 於 08-1-28 16:32 發表
其實, 讀書靠自己, 成績中等可能有部份同學於f.3已往外國升學

我不是上午校家長, 但據我所知, 下午校隔離班老師話80名內考聖方濟各及英華都收。

舊年下午校120人入原校, 十幾人入聖方濟各, 十幾人入英華, 又有人入 ...

咦, 但係我聽到黃修女真係咁講喎 唔通我聽錯

佢仲話有位小朋友第一次呈分考6x, 第二次失手去到10x, 佢亞媽驚得滯, 同佢報直資, 咁修女話10x都可以入番聖心, 但係佢亞媽已confirm直資, 去教統局無得攞番份confirmation letter(因如直資收咗要簽紙放棄津校位), 咁本來佢可以入番聖心, 都入唔到?

咁真係要找人求證下先至得喇! 上學校個網又無列出升中派位個表

有無其他六年級家長可以re-confirm下呀?

原文章由 Sindy 於 08-2-14 01:20 發表
我聽到既同你有少少出入,120已包你所講既名中學......有錯請指正

beaclem,

聖方濟各好過聖心嗎,點解話80名內可入到?

原文章由 beaclem 於 08-1-28 16:32 發表

舊年下午校120人入原校, 十幾人入聖方濟各, 十幾人入英華, 又有人入 ...

聖方濟各同聖心係差唔多級數既姊妹校, 80名內可以入到係我囡隔離班同學個爸爸(都幾熟)見完班主任講既, 佢重話如同學仔考到80名內, 2nd choice選st. francis or 英華多數都收。

我囡班主任就話考80名內聖心多數都收(因為係攪珠派位), 其他學校就無講啦。

而且, 正由於st. francis同聖心係姊妹校, 校長係家長會同我地講如1st選聖心, 2nd選st. francis, 可以填完張"彩虹紙"由學校代交, 唔洗自己頻"por"去st. francis交表

原文章由 broadband 於 08-2-14 14:29 發表
beaclem,

聖方濟各好過聖心嗎,點解話80名內可入到?

你無錯呀,10x係'有機會'入返聖心呀,我意思係百二名應該係好學校加聖心中學,應該唔係百二名聖心中學另再加好學校
原文章由 beaclem 於 08-2-14 10:47 發表
咦, 但係我聽到黃修女真係咁講喎 唔通我聽錯

佢仲話有位小朋友第一次呈分考6x, 第二次失手去到10x, 佢亞媽驚得滯, 同佢報直資, 咁修女話10x都可以入番聖心, 但係佢亞媽已confirm直資, 去教統局無得攞番份con ...

原文章由 broadband 於 08-1-28 14:18 發表

Hi Broadband,

I don't agree with you.  Although HKCEE result from SH
college is not so smart than other school e.g. St Paul Convent that have many 9A or 10A, their credit rate for all subjects is quite good -if my memory is correct,  it is more than 50%.    It is more difficult to keep the good result in 6 classes form 5 like SH college than other schools with
only 4 class.

[ 本文章最後由 fanma2007 於 08-2-16 12:15 編輯 ]

Hi Sindy,

請問總共幾多學生?

原文章由 Sindy 於 08-2-15 14:53 發表
你無錯呀,10x係'有機會'入返聖心呀,我意思係百二名應該係好學校加聖心中學,應該唔係百二名聖心中學另再加好學校

請問聖心私小大概有幾多%入其他名校?

嘉諾撒聖心小學私立部 (即上午班) 升中派位結果可參考http://www.shcsps.edu.hk/mainmenu.htm
2006~2007學校報告,137位畢業同學有96 .
5%入讀英文中學,其中嘉諾撒聖心書院85人,嘉諾撒聖方濟各書院9人,庇理羅士女子中學有7人,拔萃女書院有6人,聖保羅男女中學3人,英華女書院3人,聖保祿書院2人,嘉諾撒聖瑪利書院1人. . . . 看來成績算是不錯。

請問聖心私小大概有幾多%入其他名校?

嘉諾撒聖心小學私立部 (即上午班) 升中派位結果可參考http://www.shcsps.edu.hk/mainmenu.htm
2006~2007學校報告,137位畢業同學有96 .
5%入讀英文中學,其中嘉諾撒聖心書院85人,嘉諾撒聖方濟各書院9人,庇理羅士女子中學有7人,拔萃女書院有6人,聖保羅男女中學3人,英華女書院3人,聖保祿書院2人,嘉諾撒聖瑪利書院1人. . . . 看來成績算是不錯。
‹ 上一主題|下一主題