用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心Waiting List
go

聖心Waiting List [複製鏈接]

我收到聖心waiting list信, 如有位將於3月初收到通知.
我想請問其他收到waiting list既家長, 你地係咪全部都係話會於3月初通知呢? 定係有更早的日子會收到通知呢? Thanks!!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

sorry搭訕,我記得舊年有d媽咪係7月先知自己小朋友入到!因為每一次留位,訂書,迎新都會有dropout,學校都會call的後補生!不過你預左後補位多數係下午班!

回覆 #2 candietweety 的文章

其實我想知道我女女係屬於第幾輪waiting list, 機會有幾大, 等自己心中有數, 唔洗咁惆悵. 因為有兩間已經收咗, 但到底等唔等好呢? 而聖心又係我地心儀學校...所以想問問其他家長.
thanks a lot~

醒目開學勳章

正如我舊年wait由下午轉上午一樣,學校都係唔肯講我地wait第幾,keep住寫信啦,仲有就算7月都唔得,如果仲想入,都仲可以寫信下年先入,真係有d男仔讀完一年轉左去st. joseph kinder架!

聖心Waiting List

我都想知呀, 我都係收到信話3月通知.

或者, 有無人收到取錄信, 但無去註冊架?

去年(2007),聖心收了我女兒,但我07年2月沒有去註冊,校方很好,第二日都有來電確認我是否放棄學位.如果有人無去註冊,學校第二日就知道有幾多後備位.

[ 本文章最後由 invitation 於 08-2-14 15:24 編輯 ]

係啦,我真係好想快d知道結果,而家總係心掛掛,好難受呀~
唔通我個女真係咁唔合資格?
我個時啱啱同個女考完後仲好以為好大機會,因為佢表現都好好,但而家...
不過我唔會氣餒既!

NCA a.m. 收左但會放棄.......

點解你會放棄?

原文章由 hkfsic 於 08-2-14 16:19 發表
NCA a.m. 收左但會放棄.......

放棄?係啦,點解呀?間學校咁好...

會唔會因為住太遠要太早返學,聖心上午返8:25am..比一般幼稚園更早

係呢, 你點解會放棄架?

原文章由 Yiuyiubee 於 08-2-14 16:40 發表
點解你會放棄?

原文章由 kasunsun 於 08-2-14 16:44
發表

放棄?係啦,點解呀?間學校咁好...

原文章由 Amykwok 於 08-2-15 23:51
發表

係呢, 你點解會放棄架?

1. 有個細佬跟尾, 所以女女一定唔會升SH小學, 既然係咁, 就唔一定要讀SH kindergarten

仲有幾其原因, 不過唔想係度講, 費事俾人覺得唱衰....

不如妳地講下有咩原因令妳地會選聖心(除升讀SH小學外)

原文章由 hkfsic 於 08-2-17 01:00 發表

1. 有個細佬跟尾, 所以女女一定唔會升SH小學, 既然係咁, 就唔一定要讀SH kindergarten

不如妳地講下有咩原因令妳地會選聖心(除升讀SH小學外) ...

我都想知原因,講來聽下/PM比我知。PLS.

選聖心的原因:(1) 老師有責任心,有經驗,教得小朋友很好。(2) 幼稚園雖是活動教學的模式,但小朋友學的詞彙卻很多,囡囡K3時已經懂得認很多生字。(3) 功課量不多,小朋友能愉快學習。(4) 可直升私小。

以上都是個人意見,當然,每位家長對每間學校的要求及睇法都有不同,最重要是選擇一間適合自己的孩子就讀!如覺得是一間好學校的話,便會覺得值得在其他方面作出適當的配合。

[ 本文章最後由 vanessamom 於 08-2-18 16:44 編輯 ]

剛打去問呀, 原來第一輪 (唔夠10個名額)已通知左啦.... 下一輪要等4月呀...

原文章由 kasunsun 於 08-1-27 19:28 發表
我收到聖心waiting list信, 如有位將於3月初收到通知.
我想請問其他收到waiting list既家長, 你地係咪全部都係話會於3月初通知呢? 定係有更早的日子會收到通知呢? Thanks!! ...

下~乜唔係3月初先通知咩?封信話3月初先會收到通知喎!
咁我咪即係又要等。。。
我諗機會都好渺茫。。。

原文章由 hkfsic 於 08-2-17 01:00 發表

不如妳地講下有咩原因令妳地會選聖心(除升讀SH小學外) ...

咁又有咩唔好的地方? 佢地係味成日轉老師?

收咗啦!收咗啦!
今朝收到聖心電話,話而家有位,問我地有冇興趣,我就梗係話有啦!
好開心呀!!!
希望其他家長同我一樣收到個開心電話啦!

恭喜您呀!   我仲等緊.... 希望都好似您咁幸運收到通知啦.....

原文章由 kasunsun 於 08-2-20 12:45 發表
收咗啦!收咗啦!
今朝收到聖心電話,話而家有位,問我地有冇興趣,我就梗係話有啦!
好開心呀!!!
希望其他家長同我一樣收到個開心電話啦! ...
‹ 上一主題|下一主題