用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問基督教崇真中學屬 band 幾
go

請問基督教崇真中學屬 band 幾 [複製鏈接]

如題

校風好嗎?
有無家長可幫忙解答?
昨天經過, 見仍然招生, 想明天報名.

thank you!
   0    0    0    0

請問有無人回應下

基督教崇真中學 1尾2頭

你小朋友 band幾?
原文章由 chuiiris 於 08-1-27 18:12 發表
如題

校風好嗎?
有無家長可幫忙解答?
昨天經過, 見仍然招生, 想明天報名.

thank you!

小兒屬 band 2
他全部科目 A & B, 只有中文科較弱, 只有 7x-8x幾分.

無辦法, 因他是由 p.4 才回港讀書, 以前只學英文同法文.
中文只有我教他, 現在2年半取得這成績, 我都好滿意.

但可惜比一科中文拉低晒平均分. 所以排到 band 2.

班主任好似放棄他, 他屬精英班, 同學成績都好勁, 我現在四圍找直資.

英文, 法文, 普通話無問題.
鋼琴己考 7 級, 取 distinction
藍球, 足球, 普通話, 校隊成員, 全部代校出過賽
cambridge - flyers ‧取 15 盾牌
international assessment for school....english test 取 distinction

多次公開鋼琴表演.

老師話如果有机會面試, 個仔机會好大.
可惜他現在屬 band 2, 報 band 1 驚無机會面試

元朗商會中學在網頁上寫明英文有特出成績,優先考慮,唔嫌遠可以一試。

sorry 好似過咗文表期限!

[ 本文章最後由 c430 於 08-1-29 10:12 編輯 ]

原文章由 c430 於 08-1-29 10:03 發表
元朗商會中學在網頁上寫明英文有特出成績,優先考慮,唔嫌遠可以一試。

sorry 好似過咗文表期限!

多謝你的資料, 但元朗實在太遠了.

其實聖瑪加利男女英文中小學也不錯,英文程度幾深吓,又有法文讀。

原文章由 chuiiris 於 08-1-29 09:19 發表
小兒屬 band 2
他全部科目 A & B, 只有中文科較弱, 只有 7x-8x幾分.

無辦法, 因他是由 p.4 才回港讀書, 以前只學英文同法文.

但可惜比一科中文拉低晒平均分. 所 ...

You son's profile look very good. Which primary school he is in?

我覺得你仔仔都幾叻啦,選所有申請人都有 interview 的 band 1 尾中學应該有機會。因為interview是用英文的,你仔仔有"著數"。好的直資也可以考慮。

原文章由 chuiiris 於 08-1-29 09:19 發表
小兒屬 band 2

但可惜比一科中文拉低晒平均分. 所 ...

唔太出名之英中, 如丘佐榮、陳瑞琪喇沙(九龍城區)都可以試下, 都未必無得面試既, 你囝英文成績咁好, 唔好曬咗佢

原文章由 mummom 於 08-1-29 11:44 發表
我覺得你仔仔都幾叻啦,選所有申請人都有 interview 的 band 1 尾中學应該有機會。因為interview是用英文的,你仔仔有"著數"。好的直資也可以考慮。

多謝各位的回應.

在我眼中都覺得他吾差, 可惜小兒的班主任不喜欢他, 時常當眾嘲笑他, ( 因他班主任是教中文的), 現屬 band 2 尾, 老師叫我選顏寶玲, 但實在吾想, 我都覺得有机會面試就好了.

崇真中學1尾2頭得來是偏2頭,
有機會0架!

其實以你小朋友的成績,
1尾英中其實都有機會。
只要中文保持到 8X 分或以上。
不是無機會。

有冇試下優才? 上年朋友女1 尾 2 頭都收左。

原文章由 chuiiris 於 08-1-29 14:10 發表
多謝各位的回應.

在我眼中都覺得他吾差, 可惜小兒的班主任不喜欢他, 時常當眾嘲笑他, ( 因他班主任是教中文的), 現屬 band 2 尾, 老師叫我選顏寶玲, 但實在吾想, 我都覺得有机會面試就好了. ...

我個仔剛剛獲得基崇錄取.
該校施行小班教學(30人一班),聽說老師不錯. 我知道他們還在招生,不妨試ㄧ試.

有冇人知深水步基崇點架?? - 中學教育 - 子女教育 -
(香港討論區 discuss.com.hk)
http://www11.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5899499

原文章由 chuiiris 於 08-1-29 14:10 發表
多謝各位的回應.

在我眼中都覺得他吾差, 可惜小兒的班主任不喜欢他, 時常當眾嘲笑他, ( 因他班主任是教中文的), 現屬 band 2 尾, 老師叫我選顏寶玲, 但實在吾想, 我都覺得有机會面試就好了. ...

點解吾想選顏寶玲呢?
‹ 上一主題|下一主題