用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全港小一派位數據分佈 2012/13學年版
樓主: Uncle-DOS
go

全港小一派位數據分佈 2012/13學年版 [複製鏈接]

To: BK 家長,
由於個人BLOG 內有太多選校問題要處理了, 時間不夠用而開始構成壓力了, 因此我會減少在此回答問題. 不便之處, 請多多包含.
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

uncle-dos:
請問你北循上午校和滬江小學比較哪一間好? 我見滬江小學有成63%派到英中, 而北循有46%.
thanks

請問各位,若在自行分配學位個已派位數字(80)係多過應分配學位數字(75),係咪即係20分或以上嘅多過80人,15分係完全無機會?
原帖由 Uncle-DOS 於 09-9-13 00:41 發表
To: BK 家長,
由於個人BLOG 內有太多選校問題要處理了, 時間不夠用而開始構成壓力了, 因此我會減少在此回答問題. 不便之處, 請多多包含.

uncle-dos:

本人的囡囡活潑好動,尤其喜愛唱歌跳舞, 老師說在校屬中上成績...

好難作的決定.....

住址在net 16, 以下兩間有加分(舊校生),並都是好學校. round 1 機會大.
基灣(西灣河)/ 北角循道(下)

但想搏柴灣聖米迦勒....請分析以上三間學校的特性...例如校風/成績/升中派位/課外活動.

多謝回覆!!!

kiukiudaddy,有啲唔明,好似完全二校,自行應收45,佢收左49,但韜媽話有同學仔15分自行入到嘅?
原帖由 kiukiudaddy 於 09-9-20 08:54 發表
同分數無關,只代表必收生(有家姐哥哥在同一小學就讀)人數頗多而「蝕入」第二階段大抽獎的學額。

醒目開學勳章

ROUND 1 = 30%世襲生+20%計分類, 如世襲生多於30%, 咁會於round2的學位扣取, 而原本round1那20%唔會受影響....所以計分類有15分抽到一點也不奇怪!!!

原帖由 llcathy2004 於 09-9-21 04:09 發表
kiukiudaddy,有啲唔明,好似完全二校,自行應收45,佢收左49,但韜媽話有同學仔15分自行入到嘅?

明白晒啦,唔該!
原帖由 臻媽 於 09-9-21 09:47 發表
ROUND 1 = 30%世襲生+20%計分類, 如世襲生多於30%, 咁會於round2的學位扣取, 而原本round1那20%唔會受影響....所以計分類有15分抽到一點也不奇怪!!!
‹ 上一主題|下一主題