用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 入錯校!!!
go

入錯校!!! [複製鏈接]

又話band1男校
點解的同學成日同我講粗口
的friend又拍拖,又成日打機, 都唔係讀書既....
依家又話要轉直資, 明明唔使錢架麻
   0    0    0    0

原文章由 yw007 於 08-1-23 15:49 發表

又話band1男校
依家又話要轉直資, 明明唔使錢架麻 ...

請問邊間學校??

Band1 唔代表冇呢d事, 係少d啫. 我個仔都讀緊band1 咪又係成日打機, 因為冇乜功課, 有d同學都拍緊拖......不過就好少打交, 係街撩女仔就好似冇

轉直資? 你係咪話赤柱果間呀??

又話band1男校

你今年讀中學幾年級?如果是讀緊的學生,學校轉直資對你沒有影響,你為何要 ?如果的friend又拍拖、成日打機、唔讀書,同你唔夾就搵過第二D乖的同學,努力學習,你父母一定好高興!上少D網,用時間俾心機讀書,考到好成績,有本事隨時轉去頂級名校。千祈不要在這兒自怨自憐了

又話band1男校

睇你個名都知你講邊間學校(yw007新加入國民)

原文章由 csk 於 08-1-23 16:34 發表

你今年讀中學幾年級?如果是讀緊的學生,學校轉直資對你沒有影響,你為何要 ?如果的friend又拍拖、成日打機、唔讀書,同你唔夾就搵過第二D乖的同學,努力學習,你父母一定好高興!上少D網,用時間俾心機讀書,考到好成績,有本事隨時 ...

我係中2, 不過我細佬讀緊同校p.5, 咁佢升中時就無啦啦要比多學費, 唸住跟我入同一間學校會好的, 結果,唉....
你估我好想群住佢地咩, 不過我個班成績比較差, 都搵唔到乖同學,又唔想比人杯葛:cry:
我唔想影響學校, 只係想上討論區發洩下啫, 校名自己估下啦

其實我覺得讀男校預左,  因為無女仔, d男仔都會玩得多d, 至於打機及拍拖, 唔讀男校都會有啦, 我在街上都見到有女仔講粗口 !
唔好唔開心啦,  無論點都好,  其實你自己點睇先最緊要,  你唔想做這些事情, 你可以唔參與, 做好自己本份就得,  比心機d讀書啦, 唔好 !!

至於要交學費,  如果你真係有困難, 同班主任傾下,  睇下學校有無津貼???

又話band1男校

又話band1男校

我八掛問吓,你仔仔的學校是在九龍嗎?

原文章由 yw007 於 08-1-23 17:00 發表

我係中2, 不過我細佬讀緊同校p.5, 咁佢升中時就無啦啦要比多學費, 唸住跟我入同一間學校會好的, 結果,唉....
你估我好想群住佢地咩, 不過我個班成績比較差, 都搵唔到乖同學,又唔想比人杯葛:cry:
我唔想影響學校,  ...

同校P.5如果上到都唔駛俾學費,你父母應該有出席學校的家長會,你的校長好清楚說轉直資不影響已入學的學生,你還是問清楚他們吧!不過,今年小學中文的程度提高了很多,你細佬都要俾心機,主科中、英、數有唔合格,就無得直升。

其實上到中學,識唔到乖同學都幾頭痛,始終朋輩影響最重要。你的情形惟有靠自己努力,俾心機讀書,明年轉去成績好的班。能否改變現狀是看你的付出了,起碼你知道甚麼是不對,唔啱傾便少搭訕。再講多次,少D上網,好好運用你的時間去學習吧:)

[ 本文章最後由 csk 於 08-1-23 17:28 編輯 ]

我比你大五年,也許有共鳴吧,
其實,讀書說到尾都是靠自己吧,
父母都不能伴你一輩子,何況老師同學,
會考過後,那些「搞搞陣」的同學便會消失,
(非常肯定),你只要成績比他們好,
留下來,一起的同學都是有質素的,
便沒什麼可怕,加油!

你的語氣好似是早排比版主取消資格兼 delete所有發言的
sally.cc,你以前都是整咁多公仔出來,係人都認得你,你又再註
冊入來攪事,你還有一個身份是mother-cat,你/你仔女讀''新''直資 TTCA,為何讀了傳統直資? 如果真是讀緊果間傳統直資,係人都知現在讀緊小學和中學是完全不受影響,是不需交學費的。還有你告訴我那間學校是完全冇人拍拖、打機和講粗口? 那麼
你趁早轉校吧!

又話band1男校

原文章由 KOKOMAN 於 08-1-23 22:40 發表
sally.cc,你以前都是整咁多公仔出來,係人都認得你,你又再註
冊入來攪事,你還有一個身份是mother-cat,你/你仔女讀''新''直資 TTCA,為何讀了傳統直資? 如果真是讀緊果 ...

教我點睇分身術ar !

講真我都有朋友囝囝讀緊band1男校, 同樣有類似問題, 不過男校係會比較"活潑"的, 都唔需要太擔心,
只要你識諗, 就算全班都係講粗口同拍拖既同學, 你都唔會學壞, 我睇你上得呢個forum"發洩",都算係識諗, 況且學校生涯完,到你出社會做事,所碰到既好人壞人會更多,早的學習一下分辨,都未嘗唔係一件好事, 好過一的係溫室長大, 出到社會工作先學壞

嘩 ! 中二 已有精英班 ? 覺得吃力嗎 ?

原文章由 yw007 於 08-1-23 17:00 發表

我唔想影響學校,  ...

原文章由 KOKOMAN 於 08-1-23 22:40 發表
冊入來攪事,你還有一個身份是mother-cat,你/你仔女讀''新''直資 TTCA,為何讀了傳統直資? 如果真是讀緊果 ...

我也有少許覺得奇怪一個中二生會上這網 但你更利害可以睇通睇透樓主的身份?

''新''直資 TTCA係邊間學校呀

原文章由 replyu 於 08-1-24 14:58 發表
''新''直資 TTCA係邊間學校呀

基督教崇真中學, 男女, 深水埗區, 基督教, 直資, http://www.ttca.edu.hk/

又話band1男校

你間學校放學時間15:50,乜你係學校上BK呀?!

點解佢禁僧果間男校,成日上黎玩針對,係咪間學校拒絕過佢d仔呀

佢係TTCA既家長,成日扮鬼扮馬踩同區既直資
‹ 上一主題|下一主題