用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HELP ! bb入讀育嬰園媽媽
go

HELP ! bb入讀育嬰園媽媽 [複製鏈接]

育嬰院

本人是全職mama,囡囡現在16個月,居住沙田,想外出工作,將bb放在大圍鄰xxxx新翠育嬰院.

老公的收入已超出上限,所以學費不會獲得減免.
如將bb放在育嬰院,學費要$4350,並要申請延長服務時間至晚上8:00,才可接bb回家,學費可能要多$3xx.
.
如本人外出工作,扣除開支,每月只是多出1仟或幾百,所以老公不同意.

在4月,老公會在東涌或天水圍返工.計劃本來是我負責接bb返學,老公接放學,現在由我一個人負責.

bb是囡囡,不是慈姑頂,又在農曆潤7月出生,99不喜歡她,而且由懐孕至坐月期間,我和99的關係已勢成水火, .99居住馬鞍山,我不想她幫忙,也沒有其他人可幫忙接送或照顧bb.

申請入學要交1個月學費,我恐怕太辛苦,體力應付不了.
我已沒有收入,再要交月學費.

1.育嬰園是否在屋企附近?
2.幾點起床送bb上學?
3.幾點接bb回家?
4.bb回家後,幾點洗白白?
5.bb是否有家人幫忙接送?
6.延伸服務時間也過了,仍未到育嬰院接走bb,你們是否有經歷?
7.如bb生病或育嬰院放假,你們怎樣安排照顧?

我要詳細考慮再作決定,希望你們能分享bb由早上送到育嬰院至晚上回家的時間表及情況..

[ 本文章最後由 sugar_apple 於 08-1-24 12:43 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 sugar_apple 於 08-1-23 13:27 發表
育嬰院

本人是全職mama,囡囡現在16個月,居住沙田,想外出工作,將bb放在大圍鄰xxxx新翠育嬰院.

老公的收入已超出上限,所以學費不會獲得減免.
如將bb放在育嬰院,學費要$4350,並要申請延長服務時間至晚上 ...

希望你們能分享bb由早上送到育嬰院至晚上回家的時間表及情況..

請你們幫幫忙

原文章由 sugar_apple 於 08-1-24 12:46 發表

希望你們能分享bb由早上送到育嬰院至晚上回家的時間表及情況..

請你們幫幫忙

1.育嬰園是否在屋企附近? - 是, 在家附近 ( 當然若能在工作附近可能會方便 )
2.幾點起床送bb上學? - 若莫 8:15 分左右, ( 我只需 5-10 MINS 路程 )
3.幾點接bb回家? - 放工後, 一般是 5:30左右
4.bb回家後,幾點洗白白? - 若莫 6-30-8:30 左右
5.bb是否有家人幫忙接送? - NO.
6.延伸服務時間也過了,仍未到育嬰院接走bb,你們是否有經歷? - 未試過
7.如bb生病或育嬰院放假,你們怎樣安排照顧? - 自己請假湊

P.S. 我 BB 已經 26 個月啦 - 由 18 個月 - 26 個月 , 會讀到 2yrs 9 mths 先上 k1 ,

希望可以幫到你

原文章由 cubixluk 於 08-1-24 16:04 發表

1.育嬰園是否在屋企附近? - 是, 在家附近 ( 當然若能在工作附近可能會方便 )
2.幾點起床送bb上學? - 若莫 8:15 分左右, ( 我只需 5-10 MINS 路程 )
3.幾點接bb回家? - 放工後, 一般是 5:30左右
4.bb回家後,幾點 ...

一講到送bb到育嬰園,就無計傾, 老公話我一定捱唔住.又話我幫育嬰園打工;又話bb接送由我負責;又話bb病了,我請假........最後,老公話....你決定,你全權負責,完全無商量餘地. 我和老公仲未仔細傾細節問題.
在8月,育嬰園放假1 星期,可能會維修1 星期,我未話俾佢知.

我報讀的育嬰園,車程需25分鐘,步行10分鐘.

謝謝你幫忙!

你bb讀哪間育嬰園?
你在哪區返工?

[ 本文章最後由 sugar_apple 於 08-1-24 18:26 編輯 ]

我唔知點解你想出來做嘢, 我睇完你寫既情況, 如果係我, 我會等個女謮n1 or k1先做番嘢, 因最大問題係你同先生冇共識, 佢唔支持你會好慘, 有事一定懶哂你.

anyway, 我的時間表及情況..
1.育嬰園是否在屋企附近? - 是, 在家附近
2.幾點起床送bb上學? - 0600起身,梳洗完自己就叫小希起身飲奶,換片,etc, 我0730要出門口返工, 老公0800帶佢返育嬰院
3.幾點接bb回家? - 老公放工後, 一般是 5:30左右
4.bb回家後,幾點洗白白? - 若莫 2030 左右
5.bb是否有家人幫忙接送? - NO.
6.延伸服務時間也過了,仍未到育嬰院接走bb,你們是否有經歷? - 未試過
7.如bb生病或育嬰院放假,你們怎樣安排照顧? - 自己請假湊

其實真係好攰, 一個人我諗我會傻左

其實我都唔讚成你返工唔湊女女,
第1 : 你老公份糧已經over減免學費既資格, 要俾全費, 點解唔請個工人呢..
第2 : 我認同小希希講法, 不如等到個女n1 or k1先返工, 你老公應付到屋企開支唔使諗咁多野住啦.
第3 : 如果個女有病or學校放假, 而你要請假湊佢, 請得多老闆會唔會like先.

我仔仔都有放育嬰阮呀, 我朝早湊佢返學, 夜晚, 由我亞媽接放學, 有時放假or病, 我都唔可以請假照顧仔仔, 由婆婆幫手呀. 我怕請得多老闆唔like.
而且我地2公婆可以申請減免學費, 減到一半呀, 先諗住放育嬰阮呀. 如果唔係我都會考慮請工人湊.
不過放左落去都幾好, 仔仔既獨立能力好強, 講野又叻, 但係唯一就有好多病痛.
你地2公婆真係要好好相量呀, 始終呢個係你地既女女, 你諗清楚先決定呀.

原文章由 小希希 於 08-1-24 21:38 發表
我唔知點解你想出來做嘢, 我睇完你寫既情況, 如果係我, 我會等個女謮n1 or k1先做番嘢, 因最大問題係你同先生冇共識, 佢唔支持你會好慘, 有事一定懶哂你.

anyway, 我的時間表及情況..
1.育嬰園是否在屋企附近? - 是 ...

原文章由 Mayk 於 08-1-24 23:29 發表
其實我都唔讚成你返工唔湊女女,
第1 : 你老公份糧已經over減免學費既資格, 要俾全費, 點解唔請個工人呢..
第2 : 我認同小希希講法, 不如等到個女n1 or k1先返工, 你老公應付到屋企開支唔使諗咁多野住啦.
第3 : 如 ...

故事係....

bb出世後,我手脚佈滿紅疹,又痕又癢,情況嚴重,皮膚科醫生話可能皮膚敏感,每日食藥3次,塗藥膏,才可入睡;而且bb黃疸,我們在醫院渡過了14天,仍要繼續食藥,2星期後回醫院覆診.

出院後,傷口唔"my"口 ,婦科醫生話要拆線我.於是食止痕,止痛藥進保.

99篇
99今年70歲,40年未有湊b經驗,未用過奶粉,奶樽.懷孕至住醫院期間,99劣行多不聲數.我們兩小口自給自足.
1.坐月期間,99要bb食母乳,但我食藥後,就不省人事.
2.99晚上11:00經常電話滋擾"傳授湊b方法" ,因老公剛回家,老公又跟99傻;我們經常 ,我喊到眼腫腫.每星期三,四次.
3.99來電....我們 ,我又變成喊包.

老公篇
有了bb後,關係 變差.
1.bb4個月,我頂唔住.老公剛回家,我話要離婚,佢好驚,我們才休戰.
2.99改變策略,致電老公手機,又嚟.............情況持續1年.
3.老公偏袒99.現在佢都話"99唔識說話.....","當99唔着".
4.我買閃咭,教bb認字,老公話騙錢,無用.我自己俾錢架.

現狂,我買嘢俾bb,用佢張咭俾錢,但係我唔想咁!

[ 本文章最後由 sugar_apple 於 08-1-25 12:49 編輯 ]

其實你沒有任何支緩下唔應該送 bb 去育嬰院, 因為打兩份工真的好好好辛苦!

我囡囡由 18m 開始入讀幼兒中心 (似 N1 有書包校服), 我亦無親人可以依靠, 不過老公好讚成 BB 入學, 但仍對 BB 管教和家務有很多磨擦, 所以如果老公唔讚成就會精神上很難過!

=> 近返工地點
=> 7am 起床, 7:45am 出門口, 8:45am 到校, 9am 到公司
3.幾點接bb回家?
=> 5:30~6:00pm 放工, ~6pm 到學校
=> 7:15~7:30pm 回到家, 因為學校已食了飯, 8pm 沖涼, 8:30pm 食奶瞓覺, 一般唔會過 9pm (除了星期五去嫲嫲處食飯)
=> 返學 c6 和我一齊送, 放學就是我自己
6.延伸服務時間也過了,仍未到育嬰院接走bb,你們是否有經歷?
=> 學校延展至 7:30pm, 我最遲 7pm 前到
=> 如只是傷風咳無發燒, 就沒睇醫生繼續返學; 如有發燒, 去睇醫生, 自己請假; 如真係請唔到, 就帶藥返學

[ 本文章最後由 reginefhk 於 08-1-25 14:25 編輯 ]

首先我覺得你應該同你老公認認真真咁傾下先, 點樣教育女女, 當然你地2公婆一定有自己既意見, 但你地要相方都要就下啦.. 接受別人既好處. 你咁喊法會好容易影響你自己既情緒&女女既情緒呀. 係要慢慢嚟呀, 做女人唔易呀, 我同老公都有唔同意見, 自己再諗返邊個啱嚟去教仔仔.

但千其唔好同你老公講99咁多懷話, 始終呢個係佢亞媽, 佢一定唔like同維護99呀, 正如你都會偏幫你亞媽啦.

而你99, 不埋佢啦, 佢用d老一輩方法去湊bb, 我99一樣呀, 佢成日話點錫亞仔, 又話見我又返工又湊仔, 會幫我煮飯, 咁耐佢只係做過一次, 所以我都冇放係心到, 我既心態對佢係"多舊魚", 佢做出嚟d野當棧左啦.

你咁樣會好容易有抑鬱病呀, 放鬆d啦, 唔好咁執著, 日後女女見你蚊憎, 佢又會學埋你呀啦

至於你返工, 我寧願你返啦, 咁樣可以分散左你對你老公&99, 同埋育嬰院可以幫到你去教導女女獨立 : 自己用匙巾食飯, 用水杯飲水, 坐痰罐, 又有學abc.. 簡單中文字.. 學晝晝, 唱歌等等, 呢d都可以幫你減輕. 不過請假方便你真係要考慮啦, 學校唔會收100度以上既仔.

原文章由 sugar_apple 於 08-1-25 11:46 發表

故事係....

bb出世後,我手脚佈滿紅疹,又痕又癢,情況嚴重,皮膚科醫生話可能皮膚敏感,每日食藥3次,塗藥膏,才可入睡;而且bb黃疸,我們在醫院渡過了14天,仍要繼續食藥,2星期後回醫院覆診.

出院後,傷口唔"my"口 ,婦科 ...

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

>>> 我選擇在屋附近
>>> 7:15起身, 自己梳洗, 7:45 拍醒2兄弟飲奶, 8:25-30出門搭小巴, 8:35-40到學校
3.幾點接bb回家?
>>> 7點左右接細佬, 再去接哥哥~ 返到屋企大概7:45-8:00
>>> 如果搭車時無瞓著, 回到家玩一陣, 大概8:30就沖. 瞓著咗就9點零10點拍醒佢食奶, 11點沖完涼再瞓過
>>> 得2公婆, 無其他人幫手
>>> 哥哥當年, 初時我仲响九龍區返工, 放7點, 趕得返屋企近8點... 嗰陣老公要返夜校, 所以幫唔到手. 不過印象中未試過遲過8點~ (但通常係最遲走嗰個) 後尾轉咗工, 就6點零接. 依家哥哥升咗讀幼兒中心, 為咗遷就哥哥食埋飯先放學,會7點接細佬, 再行去接哥哥!
>>> 普通傷風感冒發燒肚疴都照樣返學, 除非高燒出疹 (touchwood未試過出疹) 記憶中哥哥返咗2年幾, 請過無5日病假!

哥哥+細佬, 我在嬰園的日子已超過3年了 (哥哥係05年1月3日開始入託的)

原文章由 teresatze 於 08-1-25 12:32 發表
我個仔仔細個時都係有濕疹, 呢方面真係好需要特別照顧, 其實如果係咁你更應該自己湊, 因為育嬰院未必會咁有心機成日同小朋友塗藥膏,而且育嬰院不太乾淨,會令BB皮膚變得更差....
另外就算你出黎做野都唔會真係可以有 ...

THNAKS!

原文章由 reginefhk 於 08-1-25 14:21 發表
其實你沒有任何支緩下唔應該送 bb 去育嬰院, 因為打兩份工真的好好好辛苦!

我囡囡由 18m 開始入讀幼兒中心 (似 N1 有書包校服), 我亦無親人可以依靠, 不過老公好讚成 BB 入學, 但仍對 BB 管教和家務有很多磨擦, 所 ...

THANKS

原文章由 Mayk 於 08-1-25 16:25 發表
首先我覺得你應該同你老公認認真真咁傾下先, 點樣教育女女, 當然你地2公婆一定有自己既意見, 但你地要相方都要就下啦.. 接受別人既好處. 你咁喊法會好容易影響你自己既情緒&女女既情緒呀. 係要慢慢嚟呀, 做女人唔易 ...

THANKS

原文章由 小倩 於 08-1-26 01:13 發表
>>> 我選擇在屋附近
>>> 7:15起身, 自己梳洗, 7:45 拍醒2兄弟飲奶, 8:25-30出門搭小巴, 8:35-40到學校
3.幾點接bb回家?
>>> 7點左右接細佬, 再去接哥哥~ 返到屋企大概 ...

THANKS

原文章由 小倩 於 08-1-26 01:13 發表
>>> 我選擇在屋附近
3.幾點接bb回家?
>>> 7點左右接細佬, 再去接哥哥~ 返到屋企大概 ...

1.你囝囝讀哪間育嬰園?
2.你在哪區返工?

[ 本文章最後由 sugar_apple 於 08-1-28 23:40 編輯 ]

開心收到你們回覆,多謝你們意見!

自已覺得個人輕鬆左,開心d.我會找一個適合時機,同老公詳細傾吓呢個問題.點樣最適合我們,對囡囡最好嘅方案.

囡囡出世後,我深深感受到女人一定要有獨立經濟能力,99噈唔會蝦你(實屬個人意見).
所以我唸我一定會外出工作,不過唔知幾時.而且,囡囡入幼稚園要$$$.

多謝你們幫忙.

祝小朋友精靈又活潑, 大家開開心心過日子.

[ 本文章最後由 sugar_apple 於 08-1-27 00:58 編輯 ]

上bk網,好開心.我可以同你們傾談,又可以吐苦水,不過,就難為你們聽我發牢騷啦!

99回鄉渡歲,炸彈自動拆除.

今年唔洗去拜年,希望新一年新開始.

上年,年初一,99要我們早上11:00到佢屋企拜年及食午飯,後來又要我們食晚飯,我心唸好戲做全套,算啦!
初二,,本來老公陪我返屋企拜年;手電響起,99又話早上11:00到佢屋企拜年及食午飯,老公又答應99.我們又 ,今次我企硬唔去....... .... ... ,大家留在屋企.
但是,追魂手電響個不停,結果,晚上又要到99屋企拜年及食晚飯.

最慘是囡囡,食唔飽,睡不著,不停喊,因為囡囡認地方,怕陌生人.

原文章由 sugar_apple 於 08-1-26 23:47 發表

2.你在哪區返工?

我好佩服你們,早上返工,晚上湊bb,真係好厲害!
我希望能夠"做好呢份工"!

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

原文章由 sugar_apple 於 08-1-26 23:47 發表

2.你在哪區返工?

家住西環, 返工金鐘近灣仔...
由屋企去嬰園有小巴 (5-10分鐘車程)
嬰園返工有特快小巴 (10分鐘出到灣仔)
‹ 上一主題|下一主題