用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣官立中學&英華書院(男)
樓主: 臣媽
go

荃灣官立中學&英華書院(男) [複製鏈接]

原文章由 FUNG12345 於 08-2-6 14:48 發表
英華長處是課外活動, 例如運動,音樂等
成績未算最top, 較荃官差一點, 但較一般band1好
(ce應不及荃官, 但al則較好)
至於聯校活動, 應較荃官多, 與不少女校皆有舉辦不同類型活動 ...

有冇對英華熟悉的朋友,可否比多些意見關於其學業成績及校風,我囝囝有機會面試,希望知多D情況.Thank you!

其實提過個幾間都係好好既中學,大家培養出來既學生分別唔會太大,是但入到一間都算執到啦。

如果要揀,不如睇下邊間近屋企,邊間有哥哥姐姐照應,對男校或男女校有無偏好...

原文章由 臣媽 於 08-2-5 11:51 發表
我個大女幾年前喺荃官畢業, 佢一向都讀得好開心, 而且佢d 同學不論男女都好斯文有禮, 而家多數都大學畢業, 除咗讀緊醫科或者碩士果幾個, 基本上荃官的校風好好, 我好滿意荃官的, 唯一我唔中意就係荃官係一間新界學校 , 有時d 學生待人接物冇市區學校果d 同學咁大方得體(唔好鬧我, 呢d 係我個女讀緊果時d 同學的表現, 特別係喺d聯校活動就睇到)
..

其實學生是否大方得體唔係間中學問題,亦唔係新界區學校問題,  主要係父母身教同埋小朋友自己成長路上既修為啫, 你自己個小朋友大方得體就得啦,有些就讀市區名校的小朋友, 米一樣係見倒同學仔既父母,  撞口撞面都唔識叫聲姨姨叔叔

[ 本文章最後由 sameiyi 於 08-2-15 00:07 編輯 ]

咁又係, 起碼我個女d同學個個都斯斯文文, 見到佢地咁, 都唔洗驚學壞
原文章由 sameiyi 於 08-2-14 09:28 發表

其實學生是否大方得體唔係間中學問題,亦唔係新界區學校問題,  主要係父母身教同埋小朋友自己成長路上既修為啫, 你自己個小朋友大方得體就得啦,有些就讀市區名校的小朋友, 米一樣係見倒同學仔既父母,  撞口撞面都唔 ...
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

我同意,這些傳統地區名校既學生可能還會比較淳樸呢 ....

原文章由 sameiyi 於 08-2-14 09:28 發表

其實學生是否大方得體唔係間中學問題,亦唔係新界區學校問題,  主要係父母身教同埋小朋友自己成長路上既修為啫, 你自己個小朋友大方得體就得啦,有些就讀市區名校的小朋友, 米一樣係見倒同學仔既父母,  撞口撞面都唔 ...
‹ 上一主題|下一主題