用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗幼稚園 NW班及Nursery各班的媽咪~入黎啦~
樓主: 阿笨與阿占
go

NW班及Nursery各班的媽咪~入黎啦~ [複製鏈接]

天氣凍到很 ,希望明天不要落雨啦,如果唔係,老師話維園年宵既活動就要取消!

係呀, 第一年行花市就冇左啦:cry:

我想問各位媽咪, 取評估報告個日, 陳老師有冇同你地講, 話出年課程會比較深, 要開始同佢地溫書?

原文章由 cherry42007 於 08-1-31 14:14 發表
天氣凍到很 ,希望明天不要落雨啦,如果唔係,老師話維園年宵既活動就要取消!

原文章由 阿笨與阿占 於 08-1-31 23:07 發表

我想問各位媽咪, 取評估報告個日, 陳老師有冇同你地講, 話出年課程會比較深, 要開始同佢地溫書?

琪琪媽

在某教育網上見到這些討論回應,轉貼給大家參考!

很多幼稚園為了學生輕鬆上學,都以活動教學為主,往往令他們升小學後需要較長時間適應。位於灣仔區的玫瑰崗學校(幼稚園及幼兒中心)考慮到這問題,特別採用程度較深的課程,為孩子打好基礎,學習快人一步。教師以獎勵的方式引導孩子,孩子完成寫字後可以玩玩具、砌積木、看圖書、畫圖畫等。孩子上課時活潑開朗,足以證明只要教學方法配合得宜,即使程度較深,也不會影響他們的學習興趣。

艱深課程 打穩基礎

「我們數年前傾向採用美國的開放式教學,但很多家長指孩子升學後,難以適應小一緊密和艱深的課程,因此不喜歡上學。」校長黃慧貞為此蒐集意見,與教師檢討,並設計了程度較深的課程。

她說,起初也擔心孩子不能適應,經過不斷評估和試驗後,發現孩子能夠應付自如,而家長亦非常支持。

不強迫死記

黃慧貞強調,課程內容雖然較深,但學校不會操之過急。課程以學生感受為大前提,務求學生能慢慢地適應。「我們仍然堅守愉快學習的大方向,不會強迫他們牢記,而是以拼圖、畫畫、填顏色等形式,幫助他們記憶。而學會的深字要經常出現和使用,否則他們很容易便忘記。」

高班學小一程度生字

她指出,高班學生會學習小一程度的生字,如課室、燈籠等筆畫較多的字詞﹔又會學生嘗試簡單的中文配字和重組句子。教導英語拼音,務求在學習上能夠快人一步,減少升小學的適應和學習問題。黃慧貞說﹕「升上小學的孩子會很開心地告訴我,上學十分輕鬆,因為教師教授的知識,他們已經懂了。」

黃慧貞明白部分家長不想孩子過早學習太深的知識,不用寫字和做功課,所以學校亦提供採用較輕鬆,以外國教學模式上課的英文班。課程以孩子的興趣為基礎。

黃慧貞坦言若家長改變主意,想孩子多學中、英文生字,亦可以中途轉讀程度較深的中文班,極具彈性。

學校網頁︰www.rhs.edu.hk
校園面積︰約10萬平方呎
(連中、小學部)
學校設施︰小公園、遊樂場、舞蹈室、圖書館、禮堂

[ 本文章最後由 蝦仔媽咪 於 08-2-1 11:02 編輯 ]

原文章由 阿笨與阿占 於 08-1-31 23:07 發表

今朝收到 SMS, 行花市取消左 lor..!
取評估報告個日, 陳老師都有提過 今年 k1 係蜜月期, 唔係好多功課, 話上左 K2, K3 就會好多功課做..! 不過又冇特別話要開始同佢地溫書 woo...!

今曰去左新春嘉年華會,好好玩,小朋友舞獅表演好得意

不過就超勁凍啊 唔知係山頂係咪特別凍D呢

祝各位靚媽咪:

青春常駐, 越黎越靚!

囡囡/囝囝聽教聽話, 快高長大, 身體健康!

c6膁多啲錢(俾晒我地), 一樣要聽教聽話!

:恭: :喜: :發: :財:

我想問下幾多個月大可以報名讀最BB果班架?
每年邊個月會招生架?
NW班及Nursery有咩分別?
playgound幾多個月大開始架?係咪隨時可以報名架?

[ 本文章最後由 我係女仔 於 08-2-15 00:35 編輯 ]

pre-nursery要兩歲先可以入學
冇分別, nw係班名

原文章由 我係女仔 於 08-2-14 20:51 發表
我想問下幾多個月大可以報名讀最BB果班架?
每年邊個月會招生架?
NW班及Nursery有咩分別?
playgound幾多個月大開始架?係咪隨時可以報名架?

咁係咪未到招生日都可以報定名先架?

好耐無上黎啦,大家最近點呀?你地去晒邊呀?

呀笨與呀占你去左邊呀?

大家會唔會出席29號的親子活動?

原文章由 蝦仔媽咪 於 08-4-19 14:51 發表
大家會唔會出席29號的親子活動?

我應該都會來 ah..! 不過就唔跟校車一齊上來...!
‹ 上一主題|下一主題