用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網大家會點簡?
樓主: KinKin_Mama
go

12網大家會點簡? [複製鏈接]

若係女仔,那些是穩陣之選 (放2,3 位)?

醒目開學勳章 王國長老

無人知架, 亦估唔到, 派完亦唔會知
如果家長一早知道自己仔女比人排得後, 就天下大亂了!
原文章由 jf830 於 08-1-24 12:03 AM 發表
cwcw,

What is 隨機no.?  How to define 前 or not 前?  Is this a very important info. before I decide which school to put in the first choice?

Thanks,

請問各位如果:
1.軒官(上)
2.St. James
3. 寶血
4.軒官(下)

咁樣排機會如何?? 之後果d唔識點填~~

原文章由 leschelems 於 08-1-21 09:04 發表
個人意見,對囝囝而言,12網的排位變化應相對較少。選擇來到或選擇留在12網,不外乎是心儀那數家名校。最多人關心的應是第一位,究竟選聖約瑟、華仁還是保守點選軒官(話雖如些,保守都不一定中)。

選定了首位,其他便相對較好辦。正如 ...

軒官放第二都好穩陣下架啦

當真?

原文章由 Sindy 於 08-1-25 00:13 發表

軒官放第二都好穩陣下架啦

您的第一是否瑪利曼?

原文章由 范莉莎 於 08-1-24 12:09 發表
若係女仔,那些是穩陣之選 (放2,3 位)?

原文章由 leschelems 於 08-1-25 00:18 發表
當真?

上午班第三都入到呀,放第二都穩陣架......

看來我要調整12網的排位。

原文章由 Sindy 於 08-1-25 00:23 發表

上午班第三都入到呀,放第二都穩陣架......

leschelems,

您的第一是否瑪利曼?

=> no.  I want to choose St Paul or St Francis as my first choice.

醒目開學勳章

想問如果填華仁第1,有冇分上,下午?
要唔要好似軒官咁分2個位填?
thanks!

我囡囡已經在瑪利曼讀書,只不過我仍然把過往選校的一些資料保留和整理,跟親友或在BBK討論。

如果你以聖保祿或聖方濟為第一位,機會應該是不差。

原文章由 范莉莎 於 08-1-25 10:48 發表
leschelems,

您的第一是否瑪利曼?

=> no.  I want to choose St Paul or St Francis as my first choice.

回覆 #2 bonbon123 的文章

係!華仁上、下午是分開的,分別佔二個志願!

想請問有經驗的家長,前三志願後,四、五、六、七志願應該點排?(係男仔) 謝謝!

醒目開學勳章

想請教,如我住灣仔區,又想揀華仁,
係咪甲部的第1和第2填華仁上,下午,第3唔填
而"月"部的第1和第2又係填華仁上,下午,
第3位開始填其他學校?
thanks!

If I choose 瑪利曼 as first choice and put St Paul and St Francis as 2 and 3, would it be safe?

原文章由 leschelems 於 08-1-25 11:10 發表
我囡囡已經在瑪利曼讀書,只不過我仍然把過往選校的一些資料保留和整理,跟親友或在BBK討論。

如果你以聖保祿或聖方濟為第一位,機會應該是不差。

...

回覆 #1 范莉莎 的文章

You may choose 瑪利曼 as first choice and either put St Paul or St Francis as 2. I recommend you put Hencessy PM as 3. Because St Paul or St Francis as 3 is impossible to enter.

原文章由 bonbon123 於 08-1-25 15:01 發表
第3位開始填其他學校?
thanks!

yes, you are right!

這個算是最進取的熱門排位。不過,去年有人就試過這樣排,頭三位都落空,所以要有點心理準備,最好已經有私小打底。

原文章由 范莉莎 於 08-1-25 15:02 發表
If I choose 瑪利曼 as first choice and put St Paul and St Francis as 2 and 3, would it be safe?

原文章由 bonbon123 於 08-1-25 15:01 發表
第3位開始填其他學校?
thanks!

如果入到st joe都同華仁一樣開心既話,我會甲三都填埋st joe,乙部第一填華仁,但第二唔可以填華仁,因為第二肯定唔入到華仁,咁會浪費左一個機會

醒目開學勳章

sindy,

多謝你的意見!
但我有D唔係好明,甲部st joe放第3還有機會嗎?
"月"部第2唔填華仁,即第1填華仁上/下午,咁第2填軒官嗎?
至於st joe在此情況下是否填第2或第10都冇分別?因一定冇機會?
thanks!
原文章由 Sindy 於 08-1-26 00:43 發表

如果入到st joe都同華仁一樣開心既話,我會甲三都填埋st joe,乙部第一填華仁,但第二唔可以填華仁,因為第二肯定唔入到華仁,咁會浪費左一個機會
‹ 上一主題|下一主題