用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網大家會點簡?
go

12網大家會點簡? [複製鏈接]

就到交表日期, 大家可否交換一吓意見, 會點排位?
我嗰係囝囝
   0    0    0    0
Kinkin Mama

1) St.Joesph
2) Wah Yan (am/pm)
3) Wah Yan (am/pm)

梗係大熱排頭位啦

原文章由 KinKin_Mama 於 08-1-20 05:08 發表
我嗰係囝囝

醒目開學勳章 王國長老

華仁擺第2, 咪盞side機會?! 咁放法, 唔好彩st jo唔入, 2,3都肯定寫包單唔入, 到時真係唔知派到咩wor
原文章由 irenec 於 08-1-20 09:25 AM 發表
1) St.Joesph
2) Wah Yan (am/pm)
3) Wah Yan (am/pm)

梗係大熱排頭位啦

原文章由 Charlotte_mom 於 08-1-20 13:10 發表
華仁擺第2, 咪盞side機會?! 咁放法, 唔好彩st jo唔入, 2,3都肯定寫包單唔入, 到時真係唔知派到咩wor

同意, 如果St.Jo 放第一, 第二應該放軒小下午會穩陣些

我宜家仲未下到決定
我本人較心儀華小, 但"暫定統一派位學額" 只得28個位, 而st jo就有78個, 究竟應該點, 28個位睇落好似非常非常之 .....渺茫
Kinkin Mama

醒目開學勳章

同意!

原文章由 Lion_King 於 08-1-20 13:44 發表

同意, 如果St.Jo 放第一, 第二應該放軒小下午會穩陣些

個人意見,對囝囝而言,12網的排位變化應相對較少。選擇來到或選擇留在12網,不外乎是心儀那數家名校。最多人關心的應是第一位,究竟選聖約瑟、華仁還是保守點選軒官(話雖如些,保守都不一定中)。

選定了首位,其他便相對較好辦。正如其他家長所言,聖約瑟和華仁都不應放在第一位以外,以免浪費了第二、三位。至於第三位以外,由於那些學校都不是我的心選,所以..........

原文章由 KinKin_Mama 於 08-1-20 01:08 發表
我嗰係囝囝

我都認為st. joe 或 華仁都一定要排第一, 如果你排第二機會就十分渺茫, 其實我覺得純粹靠運氣, 如果你隨機no.前, 華仁都無問題

You may consider St. James and Hennessy Rd PM for second and third choice.

醒目開學勳章

其實除左大熱的st. joseph, 華仁和軒官,有什麼學校可排2,3位?

kiki mama,

請問邊度可以知道"暫定統一派位學額"?

St. James

原文章由 bonbon123 於 08-1-21 20:32 發表
其實除左大熱的st. joseph, 華仁和軒官,有什麼學校可排2,3位?

kiki mama,

請問邊度可以知道"暫定統一派位學額"?

bonbon 123

隨統一派位選校通知書內, 選校名單中清楚列明, 快d睇吓啦
Kinkin Mama

醒目開學勳章

kinkin mama,

我個仔下年先K3,所以未有"統一派位選校通知書",
我想問你說華仁有28個"暫定統一派位學額"?,是only甲部,定甲,"月"兩部分?
thanks!

why every people so like net 12? although I'm living in net 12, but I don't think those school is good for my draughter, so I have removel to other net before submission. May be the problem is my kids is a girl not a boy.

原文章由 rhkrv 於 08-1-23 16:55 發表
why every people so like net 12? although I'm living in net 12, but I don't think those school is good for my draughter, so I have removel to other net before submission. May be the problem is my kids ...
1209, 1211, 1215?

cwcw,

What is 隨機no.?  How to define 前 or not 前?  Is this a very important info. before I decide which school to put in the first choice?

Thanks,

原文章由 cwcw 於 08-1-21 15:14 發表
我都認為st. joe 或 華仁都一定要排第一, 如果你排第二機會就十分渺茫, 其實我覺得純粹靠運氣, 如果你隨機no.前, 華仁都無問題

[ 本文章最後由 jf830 於 08-1-24 00:04 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題