用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 St. Catherine面試一問
go

St. Catherine面試一問 [複製鏈接]

坊間有家長說如想考入這間幼稚園, 必須在面試前曾有參加過
playgroup班優勝一些, 比較喜歡招收呢種小朋友, 但我想問
有邊間playgroup班是學到嘢及平一些呢?
同時妳們有沒有面試貼士給我?

請pm我, 謝謝!
   0    0    0    0

我囡囡無讀過面試班, 我覺得家長答問題答得適當最重要.

The purpose of joining playgroup is to let your kid
used to be with strangers/ other kids and in a
classroom environment.  Try Victoria or YMCA
(TST) or even HK Preschool (2 yrs old class).

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-1-20 01:08 發表
playgroup班優勝一些, 比較喜歡招收呢種小朋友, 但我想問

請pm我, 謝謝! ...

我個女今年讀緊 st cat k1, 可以同你分享下面試過程. 首先一組小朋友進入一個課室玩玩具, 有老師在後面觀察小朋友及評分, 雖然我都唔明白個評分標準, 但我相信小朋友一定要唔好喊, 你亦可帶領佢玩玩具.  跟住帶小朋友入另一個課室面試. 當日個老師都幾和藹可親, 你記住叫小朋友叫老師, 然後老師會叫佢分顏色, 分形狀, 切圖等... 跟住比幅圖畫佢, 問佢一d日常生活既問題, 例如當日幅圖係一家人去食 pizza, 問下佢d杯杯碟碟, 指住d食物問咩黎, 媽媽著咩衫... etc. 就係敢簡單. 跟住個老師比粒糖佢食, 一定要叫佢say thank you 及 goodbye, 敢就完滿結束.  不過我個人意見, 返過 playgroup 會比較著數d, 因為佢一定會識得答晒所有問題, 當然你響home 都可以自己教佢, 不過最重要係比佢學習群體生活, 及冇敢生保. anyway, 你不用太擔心la, st cat 比我想像中原來冇敢困難考, 而且都有好多個學位.  不過 honestly, 我都覺得st cat 教英文都好好, 我 family 冇人講英文, 但我個女好鍾意返來講英文, 就算對住d 西人, 佢都好大膽去講, 真係一間幾唔錯既學校.

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-1-20 01:08 發表

請pm我, 謝謝! ...

I think if your kid not in shy when interviewing.  There is
no problem.
‹ 上一主題|下一主題